Hlavní obsah

Jižní Čechy o víkendu ukážou běžně nepřístupné památky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli ještě nemáte plány na víkend a vaším koníčkem je historie, vydejte se na jih Čech, kde budou tento víkend k vidění normálně nepřístupné památky. Národní památkový ústav, ale také města a další instituce se speciálními prohlídkami s malým předstihem připojují k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel, který připadá na 18. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Také České Budějovice oslaví Mezinárodní den památek a historických sídel

Článek

„V sobotu 12. dubna se otevřou zvídavým návštěvníkům krajské metropole vrata do celkem 14 dvorů, dvorků a dvorečků, které po celý rok zůstávají jejich zrakům skryté," řekla mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová. Prázdné nezůstanou ani běžně přístupné dvorky. Proběhne na nich totiž kulturní program. Třeba v domě U Beránka zahraje folková skupina Lakomá Barka a loutkové divadlo, v Komorní galerii u Schelů a na dvorečku Rabenštejnské věže zazní staropražské písně.

S průvodcem se turisté vypraví třeba na českobudějovickou radnici, na prohlídku rajského dvora a přilehlého ambitu dominikánského kláštera, anebo městem Křížem krážem s památkářem. Tak například v sídle Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí přivítá návštěvníky původní majitel špeditérství a zasilatelství.

Vedle ukázek lidových řemesel tam mohou zhlédnout výstavu věnovanou kněžně Eleonoře ze Schwarzenberku a poslechnout si přednášku o zednickém mistru Jakubovi Bursovi, autorovi jihočeského selského baroka.

K vidění toho bude více

Národní památkový ústav se k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel připojuje hned ve dvou termínech, a to o tomto a následujícím víkendu. Třeba v zámeckém areálu Hluboká mohou návštěvníci po oba víkendové dny vystoupat zdarma na věž, stejně jako na zámku v Jindřichově Hradci, kde budou navíc zdarma zpřístupněny sklepy pod gotickým křídlem.

Foto: archiv zámku Jindřichův Hradec

Jindřichohradecký zámek

V Nových Hradech nabízejí prohlídku nejen sklepů, ale také bývalého hradního pivovaru. Na Rožmberku pořádají pro návštěvníky v sobotu koncert na hradním nádvoří a ve Zlaté Koruně bude prohlídka opatské kaple a pro rodinné výpravy připravili speciální prohlídku a výtvarné dílny.

O víkendu 19. až 21. dubna budou svátek památek slavit na dalších jihočeských hradech a zámcích. Kupříkladu v Třeboni chystají výstavu květinových vazeb amarylis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám