Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zasmějte se v kabinetu kuriozit a okoštujte pálenku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli vás řemeslné trhy a program plný tradic už omrzel, podnikněte něco doslova kuriózního. Chebské muzeum vystavuje kabinet plný rarit a náchodský zámek figuríny ztvárňující skutečné anomálie lidského těla. Jestliže si plánujete konec týdne zpříjemnit něčím lahodným, vydejte se třeba na moravský festival vína a jídla, nebo na ochutnávku pálenek na Vysočinu.

Foto: Profimedia.cz

I panák slivovice patří k velikonočním tradicím. Která je nejlepší, můžete posoudit na víkendovém koštu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival Město na kole

Festival kol a koleček vypukne o víkendu na pražské Náplavce na Rašínově nábřeží. Uvidíte nejen cyklistickou výstavu, ale hlavně zažijete spoustu zábavy a adrenalinu. Děti si vyzkoušejí dopravní hřiště, dospělí kormidlování lodi. Sobotní program potrvá od 10:00 do 22:00 a nedělní od 11:00 do 18:00. Vše o akci naleznete zde.

Výstava ruských ikon na Strahově

Nejrozsáhlejší soubor ruských ikon, jaký Česko hostilo, můžete vidět ve Strahovském klášteře. Obrazy přijely z Muzea ruské ikony v Moskvě. O víkendu expozici zhlédněte mezi 10:00 a 11:30 nebo od 12:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Jan Saudek – Odhalení

Renesanční podkrovní Galerie Malostranské Besedy vystavuje dílo fotografa Jana Saudka. Představí snímky, obrazy, kostýmy i rekvizity, které Saudek používá při focení. Při projekcích filmů si posedíte ve videokavárně Trick bar. Přijďte o víkendu mezi 10:00 a 18:00. Více zde.

Středočeský kraj

Vítání jara ve Veltrusech

Zámek Veltrusy v sobotu přivítá jaro. V okolí zámku vás čeká jarmark a občerstvení, dílny pro děti i divadlo se odehrají v Rudolfově sále a přilehlých místnostech. Program mezi 10:00 a 17:00 si můžete zpříjemnit prohlédnutím výstav Historie lovectví a Historické kočáry. Bližší informace se dočtete zde.

Zahájení sezóny Armymuzea Zdice

Armymuzeum ve Zdicích se v sobotu chystá začít další sezónu. Od 10:00 představí nově upravené expozice a uskuteční projížďky historickou technikou. V 17:00 proběhne v Klubu K35 beseda s generálem Rostislavem Kotilem. Více zde.

Velikonoční výstava v Lánech

V neděli si v Muzeu T. G. M. v Lánech na prodejní velikonoční výstavě prohlédněte dekorace, kraslice, pomlázky, vajíčka, květinové dekorace, velikonoční beránky, mazance a mnoho dalšího. Výstava bude přístupná od 9:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Velikonoční festival duchovní hudby

Už 23. ročník festivalu nabídne od 13. do 27. dubna šest koncertů v šesti kostelech. Zahajovací koncert proběhne v neděli ve 20:00 v Kostele svatých Janů v Brně. Pod taktovkou Libora Peška zde uvede Dvořákovu Stabat mater brněnská filharmonie za doprovodu Slovenského filharmonického sboru. Více zde.

Festival vína a jídla

Obce Moravská Nová Ves, Prušánky, Hrušky, Starý Poddvorov a Nový Poddvorov otevřou své sklepy v rámci akce Za vinaři na Podluží, tentokrát s podtitulem Festival vína a jídla uprostřed kulturních tradic. V sobotu se od 10:00 do 19:00 a v neděli od 9:00 do 15:00 otevře na 38 sklepů, aby nabídly více než 400 vín. Vše se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Výstava 120 let muzea

Muzeum středního Pootaví Strakonice slaví 120 let od založení a k této příležitosti nachystalo výstavu. Expozice na zámku připomene důležité okamžiky z historie muzejní činnosti. O víkendu uvidíte mezi 9:00 a 16:00 dobové fotografie, nejstarší a novější sbírkové předměty i ukázky publikační činnosti. Více zde.

Otevření hospodářských sklepů

Díky Mezinárodnímu dni památek a historických sídel projdete o víkendu na hradě Nové Hrady hospodářské sklepy. Vstup bude zdarma, na prohlídku můžete dorazit mezi 9:00 do 15:00. V neděli si navíc od 11:00 do 15:00 prohlédnete budovu bývalého hradního pivovaru. Více informací hledejte zde.

Odemykání Vltavy v Krumlově

Občanské sdružení iVltava.cz odemkne v sobotu v Českém Krumlově Vltavu. Odemčení včetně křestu nováčků a přípitku proběhne v 10:00 v kempu U Trojice, vypluje se v 11:00. Trasa měří 12 kilometrů a zahraje při ní veselá hudba. Končit se bude odpoledne v kempu ve Zlaté Koruně. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Festival Smiřické svátky hudby

Od 12. do 21. dubna budou žít Smiřice, ležící severně od Hradce Králové, velikonočním hudebním festivalem. Ten se koná již jedenáctým rokem ve zdejší národní kulturní památce - kapli Zjevení Páně. Zámecká kaple bude hostit 10 koncertů. První se odehraje v sobotu, kdy vystoupí v 19:00 anglická flétnistka Lisa Friend. Do harmonogramu akce nahlédněte zde.

Katastrofy lidského těla na zámku

Putovní výstava voskových figurín bude k vidění do neděle na náchodském zámku. Ve Velkém sále na I. nádvoří u věže vás ohromí postavy ztvárňující skutečné lidi s fyzickými anomáliemi. Přijít můžete od 10:00 do 18:00. Více uvidíte zde.

Pardubický kraj

Výstava Perly z půd a skříní i odjinud

Kurátoři Východočeského muzea v Pardubicích se s vámi díky výstavě Perly z půd, skříní a odjinud podělí o vzácné i nové přírůstky do sbírek muzea z posledních let. Na zámku se seznámíte se způsoby získávání sbírkových předmětů. Výstavu si můžete o víkendu prohlédnout od 10:00 do 18:00. Vše se o expozici dočtete zde.

Febiofest v Pardubicích

Filmový festival Febiofest navštíví Pardubice od čtvrtka do soboty. Regionální ozvěny Febiofestu zavítají do multikina CineStar a nabídnou 10 projekcí. Netradiční promítání se odehraje v pátek v budově školy Svítání v Pardubičkách. V 19:00 bude uveden film Už zase skáču přes kaluže. Kompletní program si prohlédněte zde.

Karlovarský kraj

Kabinet kuriosit v Chebu

O tomto víkendu máte poslední šanci získat odpovědi na zvídavé otázky na výstavě Kabinet kuriozit v Muzeu Cheb. O víkendu přijďte úsměvné exponáty prohlédnout od 9:00 do 12:30 nebo pak od 13:00 do 17:00. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Velikonoční trhy na Sychrově

Také letos bude čestný dvůr zámku Sychrov patřit tradičním velikonočním trhům. O víkendu nabídne tradiční zboží 90 prodejců. Trhy doplní ukázky řemesel. Ochutnáte rožněné sele i dančí klobásky. Program začne v oba dny v 9:00 a doplní jej vystoupení folklorních souborů, žongléra a loutkového divadla. Více čtěte zde.

Dny památek na Bezdězu

I letos chce hrad Bezděz v rámci Mezinárodního dne památek nabídnout návštěvníkům něco navíc. Mimo klasickou prohlídku hradu tak bude o víkendu zpřístupněn ochoz královské kaple. Přijeďte o víkendu od 10:00 do 16:30. Více zde.

Olomoucký kraj

Festival Cave Beat

Od jara do léta probíhá v sedmi moravských jeskyních putovní mezinárodní hudební festival. V sobotu začne akustickým koncertem V lůně Rowana Kilduffa. Vystoupení proběhne v jeskyni Na Špičáku v Supíkovicích u Jeseníku od 17:00. Bližší informace naleznete zde.

Velikonoce ve skanzenu Příkazy

Soubor staveb lidové architektury v Příkazech pořádá v sobotu tradiční Hanácké Velikonoce. Hanácký skanzen nabídne mezi 9:00 a 18:00 bohatý program. Národopisný soubor předvede jarní zvyky a tance, uslyšíte velikonoční a jarní melodie i básně. Program doplní výstava, řemeslná dílna a jarmark. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Velikonoce na Slezskoostravském hradě

Velikonoční lidový jarmark na Slezskoostravském hradě nabídne o víkendu bohatý program, ukázky řemesel a prodej výrobků. Mezi 10:00 a 17:00 vystoupí folklórní soubory, divadélko, budou připraveny soutěže a ohrádka se zvířátky. Od soboty bude přístupná nová expozice Permoníci a čerti v podzemí Slezskoostravského hradu. Bližší informace se dozvíte zde.

Velká jarní cyklojízda Ostravou

Kampaň nazvaná Do práce na kole odstartuje v sobotu největší jarní cyklojízdou v Ostravě. Sraz je ve 13:45 před Novou radnicí, odjezd do Vítkovic proběhne kolem 14:00. Další informace naleznete zde.

Febiofest v Havířově

Jednadvacátý ročník filmového festivalu Febiofest se v pátek přesune do Havířova. Do neděle uvidíte v kině Centrum devět promítání. V pátek je na programu jeden film, v sobotu a v neděli si budou diváci vybírat ze čtyř filmů. Program si prohlédněte zde.

Plzeňský kraj

Velikonoční jarmark v Blovicích

Muzeum jižního Plzeňska v Blovících otevře v sobotu tradiční trh. Již 11. ročník této akce zkrášlí interiéry i exteriéry muzea sídlícího v zámku Hradiště. Z mnoha výrobků si budete moci vybírat od 9:00 do 16:00. Více hledejte zde.

Přehlídka Na hraně Plasy 014

Již 5. rokem bude hostit klášter Plasy postupovou přehlídku amatérského studentského a experimentujícího divadla. Z představení, která uvidíte od pátku do neděle, vzejdou postupující na národní festival v Ústí nad Orlicí. Představení začínají každý den od 10:00 v klášteře Plasy a v kině Bio Střela. Více zde.

Ústecký kraj

Velikonoce ve skanzenu Zubrnice

Velikonoční akce proběhne o víkendu také v zubrnickém skanzenu. Po oba dny budou od 9:30 do 16:00 představeny lidové zvyky, zkusíte si zdobení kraslic a pletení pomlázky. V sobotu vystoupí folklórní soubor Nisanka a v neděli Horačky. Více čtěte zde.

Víkend v Litoměřicích

Hrad Litoměřice ožije o víkendu hned dvěma akcemi. V pátek a v sobotu se tam uskuteční akce Vinařské Litoměřice. Po oba dny od 10:00 do 19:00 proběhne nejprestižnější výstava českých vín. V neděli víno vystřídá Jaroslavení. Nádvoří hradu ožije mezi 10:00 a 17:00 velikonočním jarmarkem s programem.

Vysočina

Tradiční košt pálenek

Jubilejní 10. ročník koštu pálenek proběhne v sobotu v sále Hasičky ve Velkém Meziříčí. Od 15:00 do 21:00 budete ochutnávat za hudebního doprovodu skupiny Akordeon Band Vysočina. Uvidíte také orientální tanečnici a ukázky bojového umění. Více se dočtete zde.

Poznej blíž UNESCO

Dozvědět se více o nejcennějších světových památkách mají možnost ti, kteří zavítají na 12. ročník výstavy Poznej světové dědictví UNESCO. V třebíčské Zadní synagoze si expozici můžete prohlédnout denně. Více informací získáte zde.

Zlínský kraj

Výročí trati Hranice na Moravě – Vsetín

V sobotu proběhnou oslavy 130. výročí od zahájení provozu na trati Hranice na Moravě – Vsetín. Na vsetínském vlakovém nádraží uvidíte výstavu lokomotiv a na Maštaliskách expozici železničních dokumentů a modelového kolejiště. Spojení mezi místy zajistí historický autobus. Chybět nebude ani historický vlak na trati mezi Hranicemi a Vsetínem v čele s lokomotivou Šlechtična. Další informace najdete zde.

Výstava myslivosti, rybářství a včelařství

První ročník prodejní výstavy myslivosti, rybářství a včelařství pořádá kroměřížské Výstaviště Floria. Uvidíte tu po oba víkendové dny od 9:00 do 17:00 mnoho trofejí, ukázky vábení zvěře, sokolníky, lukostřelce a trubače nebo jarní svod loveckých psů. Akci doplní výstava grafických listů a fotografií. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám