Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za zvířátky na farmu a za skřítky na hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jsou vaše děti nadšenými pozorovateli říše zvířat, tento víkend si skutečně užijí. Hned několik zoologických zahrad chystá speciální program včetně oblíbeného komentovaného krmení. Zvířata si děti zblízka prohlédnou také na Farmě Blaník u Vlašimi. Za pohádkovými skřítky se pak vydejte na Bouzov.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Blanický Farma-park přivítá znovu návštěvníky.

Článek
Praha

Jarmark na Toulcově dvoře

Tradiční jarní setkání s přírodou, tradicemi a řemesly proběhne v sobotu ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr. Od 10:00 do 18:00 budou otevřeny dílničky, kde si děti vytvoří píšťalku, pomlázku nebo řehtačku, uvidí stará řemesla nebo pohádku, zazpívají si a ochutnají velikonoční pokrmy. V 17:00 se bude vynášet Morena. Víc e se o akci dozvíte zde.

Jarní burza

Oblečení i hračky budou ke koupi na jarní burze v Domě dětí a mládeže Jižního Města. Možná tam svým ratolestem vyberete něco pěkného do šatníku, nebo si ony samy vyhlédnou novou hračku. Více informací se o burze dočtete zde.

Vítání jara v Liboci

Archeologický park Liboc na Praze 6 připravil tradiční předvelikonoční odpoledne pro rodiny s dětmi. Děti se seznámí se zvyky v období jara a Velikonoc. Zkusí si ozdobit vajíčka, uplést pomlázku, připravena bude také výroba hedvábných vitráží, plstění a pálení Morany. Mezi 14:00 a 17:00 si zájemci prohlédnou celý areál. Více zde.

Středočeský kraj

Sváteční prohlídky zámku Žleby

Své brány otevírá začátkem dubna také žlebský zámek. Při této příležitosti budou připraveny sváteční prohlídky s oživenou zámeckou kuchyní. Mezi 9:00 a 16:00 se kuchtíci v historických kostýmech postarají o zajímavý náhled do života na zámku v dobách dávno minulých. Další informace se dozvíte zde.

Za jarem na farmu

Farma-park na venkovské Farmě Blaník také v sobotu zahajuje od 14:00 novou návštěvnickou sezónu. Děti se mohou těšit na oblíbený Blanický desetiboj i jízdu na ponících. Už v 11:00 proběhne křest. Více se o akci dozvíte zde.

Otevírání hradu Český Šternberk

Také hrad Český Šternberk naplánoval otevření na první dubnový víkend. Na hradě si můžete v sobotu vybrat ze tří prohlídek. Standardní prohlídka je připravena během celého dne. Každodenní život na hradě za první republiky poznáte v 11:00 a 13:00. Speciálně pro děti je připravena prohlídka Poznej rodové sídlo Sternbergů, a to v 11:30 a 13:30. Více se dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Den šneka Krasíka v Moravském krasu

Šnečí muzeum v Senetářově nedaleko Jedovnice pořádá v sobotu festival pro děti. Bohatý program bude od 11:00 do 16:00 plný hudebních a divadelních vystoupení, ale i soutěží a her. Přijeďte děti seznámit se šnečkem Krasíkem a zažijte mnoho dobrodružství. Program akce si prohlédněte zde.

Otvírání studánek v Brně

Školské zařízení Lipka pořádá v sobotu akci pro rodiny s dětmi. Na pracovišti Jezírko v Brně-Soběšicích bude od 10:00 do 15:00 připravený bohatý program: divadlo, výroba netradičního hudebního nástroje, povídání o ježcích, výtvarné dílny pro děti a oheň s pálením Morany. V 11:00 bude slavnostně otevřena Lesní naučná stezka plná interaktivních prvků. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Jaro v dílně v Děbolíně

Výtvarná dílna Romany Hulíkové v Děbolíně u Jindřichova Hradce bude vítat jaro speciální dílnou pro děti i dospělé. Zájemci si mezi 9:00 a 16:00 zkusí malování hrnečků, točení na hrnčířském kruhu, malování na sklo, výrobu svíček, pletení košíků nebo korálkování. Návštěvníci si odnesou vlastnoručně vytvořený výrobek. Více zde.

Kostýmované prohlídky v Táboře

Na sobotu připravilo Husitské muzeum další speciální kostýmovanou prohlídku Staré radnice. Ve 12:45 se zájemci za doprovodu průvodkyně podívají do ohromujícího gotického sálu a vydají se na napínavou cestu podzemím. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Germáni v Archeoparku

Všestary Archeopark ve Všestarech u Hradce Králové pořádá každý první víkend v měsíci speciální program. Tento víkend se ponese ve znamení Římanů a Germánů. Program Římané za humny — Germáni u nás nabídne od 9:00 do 17:00 vrhání oštěpů na cíl, střelbu z germánského a dětského luku nebo výrobu kahanu terra sigillata tlačením hlíny do forem. Bližší informace si přečtěte zde.

Velikonoce na Karlově Koruně

Zámek Karlova Koruna bude v neděli velikonočně nazdoben. Od 10:00 do 17:00 bude také připraven velikonoční jarmark, výtvarné dílny, ukázky lidových řemesel, soutěže nebo skákání králíků. Zámek nabídne také inspiraci k jarní výzdobě domova. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Velikonoce na Betlémě

V sobotu začíná oblíbená jarní akce Velikonoce na Betlémě. Hlinecký Betlém ožije do Velikonočního pondělí svátky jara. Ve všech roubených objektech budou přiblíženy tradiční lidové zvyky. Uvidíte ukázky výroby velikonočních předmětů a zakoupíte si velikonočních drobnosti. Otevřeno je od 8:30 do 16:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Poznávej se ve Varech

Přijďte se o víkendu rozloučit s interaktivní putovní výstavou z libereckého iQparku Poznávej se. Úkoly a hlavolamy si děti zkusí v Muzeu Karlovy Vary. Na interaktivní výstavu je můžete o víkendu vzít mezi 9:00 a 17:00. Bližší informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Velikonoční dílny v Liberci

Lidové sady v Liberci připravily na sobotu velikonoční program. Mezi 10:00 a 16:00 bude připravený jarmark nebo tvůrčí dílny. V 10:00 udělá dětem radost pohádka Ptačí svatba, v 11:00 a ve 14:00 vystoupí sbor Severáček, později ho budou následovat další. V areálu Dětského koutku bude jezdit od 12:00 vláček. Více zde.

Olomoucký kraj

Skřítkové otvírají hrad Bouzov

První dubnový víkend otevřou hradní bránu Bouzova neposední skřítci. Hlídálek, Naschválníček, Sklepníček a Studníček seznámí děti s tím, co se na hradě děje v zimě a před jeho otevřením. Trasu bez skřítků můžete projít od 9:00 do 10:50 a od 13:10 do 15:00. Se skřítky si děti užijí trasu "Hrad Bouzov" od 11:00 do 13:00. Více čtěte zde.

Den ptactva v Zoo Olomouc

V sobotu proběhne v olomoucké zoo Den ptactva. Ptáčkové oslaví svůj den zpěvem. Přijďte se s dětmi podívat na ukázky ptáků, kteří se vám předvedou v plné parádě. Program potrvá od 10:00 do 15:00. Více hledejte zde.

Pohádkové prohlídky zámku

Plumlov Zámek Plumlov otevře své brány v sobotu prohlídkami s oblíbenými pohádkovými příběhy. Mezi 10:00 a 18:00 budou v zámku pobývat Šípková Růženka, vodník a čert z Princezny ze mlejna, dále zde bude otevřena alchymistická dílna Rudolfa II. Prohlídka se koná každou celou hodinu. Další informace se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Komentované krmení v Zoo Ostrava

Tradiční víkendové komentované krmení pořádá ostravská zoo. Dubnové víkendy tam zpestří například krmení pand, vyder, medvědů, šimpanzů, žralůčků nebo hrochů mezi 9:30 a 15:00. Přesný rozpis krmení naleznete zde.

Velikonoční jarmark v Příboře

Sobotní velikonoční jarmark na náměstí Sigmunda Freuda nabídne nejen prodej velikonočních a dalších výrobků, ale i bohatý doprovodný program. Mezi 8:00 a 13:00 zde vystoupí děti z mateřských a základních škol města a Folklórní soubor Valášek z Kozlovic. Ve výtvarných dílnách si děti zkusí vyrobit kraslice a velikonoční dekorace. Více informací čtěte zde.

Plzeňský kraj

Prohlídky zámku Kozel se zloduchem Radoušem

Od soboty zajděte na zámku Kozel na prohlídku s tajemnou postavou zloducha Radouše v rámci projektu Otevřte 13. komnatu. Odvážní zájemci přijedou na prohlídku do Šťáhlav o víkendu od 10:30 do 15:30. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Zahájení sezóny v ústecké zoo

Tradiční pořad k zahájení letní sezóny tentokrát v duchu Velikonoc proběhne v Zoo Ústí nad Labem v sobotu. Od 10:00 do 18:00 tam budou pro děti připraveny soutěže a hry. Dojde také k otevření nové expozice pro lemury kata. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Den ptactva v Zoo Jihlava

Den ptactva budou oslavovat i v jihlavské zoo. Neděle bude věnovaná všem opeřeným obyvatelům přírody. Program bude v Březinových sadech připraven mezi 10:00 a 15:00. Nositelé ptačího příjmení budou mít 50% slevu. Ptákem roku 2014 se stal čáp bílý a čáp černý, takže všichni Čápovi budou mít vstup zdarma. Více zde.

Zlínský kraj

Zpátky do pohádky

V Domě kultury Zdounky na Kroměřížsku je k vidění putovní výstava pohádkových kostýmů archivu Československé televize. Výstava připomene kostýmy z pohádek Zlatovláska, Princové jsou na draka, Lotrando a Zubejda nebo Anděl páně. Výstavu můžete o víkendu vidět v sobotu od 13:00 do 17:00 a v neděli od 10:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám