Hlavní obsah

V Ostravě se dočasně otevřel pětipatrový Velký svět techniky

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě se veřejnosti v pátek pouze na týden otevřela nová originální budova Velkého světa techniky se zrcadlovou fasádou, která vznikla v národní kulturní památce Dolní oblast Vítkovice.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jen týden si lidé mohou prohlédnout útroby netradičního Velkého světa techniky v Ostravě.

Článek

Netradiční, nyní ještě prázdné, prostory moderního objektu od architekta Josefa Pleskota si budou moci lidé prohlédnout jen týden, poté se do nich začnou navážet exponáty a budova ve tvaru bumerangu se promění ve Velký svět techniky. Ten se s expozicemi a novými interiéry zájemcům otevře letos koncem září. Médiím to za Sdružení Dolní oblasti Vítkovice sdělila mluvčí Eva Kijonková.

„Novou budovu Velkého světa techniky jsme 14. března otevřeli symbolicky na den výročí narození nejznámějšího světového vědce Alberta Einsteina. Za pár měsíců už ale začne objekt sloužit jako zábavné místo plné interaktivních exponátů, ukázek fungování přírodních zákonů, vědeckých objevů a nejmodernější techniky,“ vysvětlila Kijonková s tím, že nové centrum tak doplní interaktivní hernu U6, která s ním sousedí.

U6 je nazývána Malým světem techniky a byla vybudována v duchu románů francouzského spisovatele Julese Verna. V herně nechybí ani ponorka Nautilus.

Originální zrcadlová fasáda

Velký svět techniky se nachází v netradiční budově ve tvaru bumerangu, poseté zrcadly. Zobrazuje se tu národní technická památka Dolní oblast Vítkovice. „Budova je ve výrazu sporá, minimalistická, ale nabízí maximalistický prožitek. V industriálním areálu Dolních Vítkovic tvoří jakýsi roh, do něhož budou v podobě naučných expozic vloženy poznatky lidského vědění, které tvoří základy naší civilizace,“ řekl ke svému dílu architekt Josef Pleskot.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Vysoké prosklené stěny poskytují bezchybný výhled.

Návštěvníci si tak až do čtvrtka 20. března mohou prohlédnout ryzí prostory bez exponátů na 14 tisících metrech čtverečních. Uvnitř najdou 3D kino, přednáškové sály, učebny, laboratoře, dílny a zajímavé průhledy na ostravskou technickou památku.

Během týdenního mimořádného otevření pětipatrového objektu si jej lidé mohou projít při hodinové komentované prohlídce přímo s architektem Pleskotem. Navíc se veřejnost nyní dostane i do míst Světa techniky, kam se už v budoucnu nepodívají, tedy do zázemí objektu s půdorysem rovnoramenného trojúhelníku a prosklenou fasádou o délce 125 metrů a výšce 12,5 metru.

Velký svět techniky nabídne i divadlo vědy, výstavní prostory a výuku pro studenty. Budova se začala stavět v roce 2012. Její vybudování vyšlo na 580 miliónů korun, přičemž jen samotná stavba stála 250 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám