Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zkuste saunové ceremoniály, vyrazte na Den českého vězeňství

Než v neděli na adventním věnci zapálíte druhou svíčku, zkuste vypustit předvánoční shon a naladit se v kruhu nejbližších na odpočinkovou atmosféru. Možná vám k tomu poslouží tradiční trhy a jarmarky, nebo speciální zámecké i hradní prohlídky. Ve víkendové nabídce je toho ale mnohem více. Zaskočit můžete třeba také do sauny.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Zahřátí v sauně během zimy leckdo ocení - užijte si o víkendu saunování se zajímavým programem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vánoce na zámku Průhonice

Přijďte načerpat předvánoční atmosféru na zámek do Průhonic. Od 9:30 do 17:00 zde po oba dny budou probíhat vánoční trhy. Dále se naučíte vyrábět vánoční ozdoby nebo krásné sváteční vazby. V sobotu od 17:00 zazní v Rytířském sále adventní koncert. Veškeré informace naleznete zde.

Čertovské saunování

Celostátní týden saunování, který končí tuto sobotu, je určen všem milovníkům tohoto způsobu relaxace. Na divoké čertovské saunování zve zájemce v sobotu od 20:00 do 23:30 Aquapalace Praha. Proběhne saunování při svíčkách, nejrůznější ceremoniály i show. Více informací čtěte zde.

Než se vydraží

Téměř 600 předmětů, které se v neděli budou ve 13:30 dražit na předvánoční aukci společnosti Prague Auctions, si až do soboty můžete prohlédnout v Nové síni v pražské Voršilské ulici. Otevřeno je vždy mezi 10:00 a 19:00. Návštěvníci uvidí starožitné předměty, fotografie či obrazy z dílny českých i zahraničních umělců. Více zde.

Středočeský kraj

Mělnické Vánoce v časech první republiky

Návštěvníkům předvánoční výstavy v Regionálním muzeu Mělník se otevře pohled do života zdejších občanů v letech 1919 – 1938. Chcete vědět, jaké dárky byly tenkrát k sehnání? Zajímá vás, kdy byl poprvé rozsvícen vánoční strom na náměstí? Tyto i další odpovědi na otázky se dozvíte na výstavě, která probíhá až do 5. ledna. Otevřeno je denně kromě pondělka od 9:00 do 17:00 s krátkou polední pauzou. Více zde.

Jarmark na zámku Radíč

V sobotu přijďte od 10:00 do 18:00 na předvánoční jarmark spojený s vánočními prohlídkami zámku Radíč, které začínají v 11:00. Budou provoněné čokoládovými lanýži, jež budete moci v komnatách i ochutnat. V 18:00 si užijete divadelní představení Legenda o hvězdě. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Ladovská zabijačka na Špilberku

Na velkém nádvoří hradu Špilberk se v sobotu od 10:00 do 17:00 koná Ladovská mikulášská zabijačka. Ochutnáte pravé zabijačkové dobroty, mladé víno či nealkoholický hroznový mošt. Připraven je také tradiční řemeslnický trh jako za dob Josefa Lady. Více čtěte zde.

Zámecký advent ve Valticích

Na nádvoří zámku Valtice bude v sobotu od 13:00 probíhat tradiční zámecká zabijačka s ochutnávkami regionálních specialit, svařeného vína nebo punče. Připraveny jsou také speciální prohlídky zámku. Bližší informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Adventní troubení z věže v Třeboni

V sobotu od 9:00 bude na Masarykově náměstí v Třeboni probíhat tradiční adventní trh spojený s podvečerním troubením z věže. To začne v 17:00. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Vánoce na zámku Karlova Koruna

Přijďte v neděli od 10:00 do 17:00 do Chlumce nad Cidlinou na zámek Karlova Koruna, kde se konají tradiční vánoční trhy. Projdete si vánočně vyzdobené zámecké komnaty, poslechnete koledy a také si připomenete zvyky. Ve Sloupovém sále bude k vidění obří betlém. Více se o události dozvíte zde.

Pardubický kraj

Advent na zámku Choltice

Zámek Choltice pořádá v sobotu od 14:00 do 18:00 předvánoční jarmark spojený s koncerty v kapli a výstavou betlémů. Těšit se můžete také na živý betlém, příjezd Tří králů nebo rozsvícení vánočního stromu. Více hledejte zde.

Sladké Vánoce v Pardubicích

V rytířských sálech pardubického zámku se v neděli od 13:00 do 18:00 koná akce s názvem Sladké Vánoce. Naučíte se vyrobit staročeský svícen nebo vánoční ozdoby, ochutnáte perníčky i marcipán. Dále uvidíte od 10:00 do 18:00 při práci šikovné ruce řezbáře betlémů. Prohlédnout si můžete také Křišťálový betlém, který je novinkou expozice pardubického zámku. Více čtěte zde.

Vánoce v Hlinsku

Svátečně laděnou výstavu Vánoční sen můžete navštívit v Městském muzeu a galerii v Hlinsku. Víkendová otevírací doba je od 10:00 do 17:00 (s polední přestávkou). Na výstavě budou k vidění betlémy z nejrůznějších materiálů, ale také historické panenky a kočárky. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Trhy ve Varech

Od pátku až do 22. prosince můžete navštívit vánoční trhy také v Karlových Varech, konkrétně před hotelem Thermal. Zahájeny budou v pátek v 17:00, poté zazní vánoční koncert. V sobotu od 16:00 se pobavíte u koncertu skupiny Po-po Trio a od 18:00 je připravena Mikulášská party v country stylu. Kompletní harmonogram akce si prohlédněte zde.

Vánoční trh v Mariánských Lázních

Na kolonádě v Mariánských Lázních proběhne od čtvrtka do neděle tradiční vánoční trh. Ve čtvrtek v 17:00 bude slavnostně zahájen rozsvícením ozdobeného stromu, následovat bude ohňová show a hudební koncert. Trh můžete navštívit ve čtvrtek od 13:00 do 20:00, v pátek a v sobotu od 10:00 do 20:00 a v neděli od 10:00 do 18:00. V kalendáři akcí naleznete o trhu více informací (zde).

Liberecký kraj

Předvánoční koncertování na Sychrově

V zámecké galerii zazní na Sychrově v sobotu od 18:00 předvánoční koncert v podání turnovského pěveckého sboru. Přijďte si poslechnout staré koledy, ale i novější vánoční písně. Více zde.

Vánoční trhy v Železném Brodě

V prostorách národopisné expozice na Bělišti v Železném Brodě probíhají od středy do neděle vždy od 9:00 do 17:00 vánoční trhy. Kromě ukázek řemesel a tradičního zboží je připraven také kulturní program. V sobotu od 11:00 se tady rozezní například vánoční písně ve swingové úpravě. Další informace čtěte zde.

Olomoucký kraj

Nazdobený zámek Jánský Vrch

Zámek Jánský Vrch připravil prohlídky svátečně upravených interiérů. V sobotu od 10:00 do 16:00 si tak můžete prohlédnout zámek v netradiční podobě. Připraven je také kulturní program inspirovaný vánočními příběhy a pohádkami. Na nádvoří zámku budou probíhat trhy. Více informací naleznete zde.

Vánoční jarmark v Jeseníku

Ve Vodní tvrzi v Jeseníku se od pátku do soboty koná tradiční jarmark. Těšit se můžete na ukázky středověkých řemesel, dobovou hudbu, výstavu betlémů a dokonce i na projížďku na velbloudovi. Jarmark se koná v pátek od 14:00 do 20:00, v sobotu od 9:00 do 17:00. Další informace si prohlédněte zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoce na zámku Hradec nad Moravicí

Svátečně vyzdobený zámek v Hradci nad Moravicí si můžete prohlédnout během prosince vždy o víkendu nebo také od 25. do 29. 12. Vánoční prohlídkový okruh zpestřuje výstava kopií obrazů Josefa Lady. Více zde.

Den vězeňství na Slezskoostravském hradě

Vězeňská služba ČR připravila na sobotu Den českého vězeňství. Koná se od 10:00 do 14:00 na Slezskoostravském hradě. Připraveny jsou akční ukázky přepadení či útěku vězňů, ukázky kynologie, prezentace techniky a výzbroje nebo výstava prací odsouzených. Vstup na akci je zdarma. Více si přečtěte zde.

Plzeňský kraj

Výstava betlémů v Přešticích

Betlémy Zdeňka Manna si můžete prohlédnout v Domě historie Přešticka. Výstavu lze navštívit až do 5. ledna, o víkendech vždy od 14:00 do 17:00. Celkem 558 figurek vyřezávaných ze smrkového a lípového dřeva je k vidění v 19 betlémech. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Adventní jarmark v Litoměřicích

Litoměřický hrad na vás v sobotu od 10:00 do 17:00 dýchne kouzelnou vánoční atmosféru. V interiérech hradu i na nádvoří bude připraven řemeslný jarmark se spoustou vánočního sortimentu a uměleckých výrobků. Připraven je také kulturní program a řemeslné dílny pro děti. Více čtěte zde.

Vysočina

Speciální prohlídka zámku Červená Řečice

V sobotu hodinu před polednem začne první z adventních prohlídek na zámku Červená Řečice. Budou spojeny se zabijačkovými hody. Kromě tradičních dobrot, jako jsou ovar, prejt nebo jitrnice, ochutnáte také vánoční lahůdky, jako jsou punč, perníčky nebo svařené víno. Program akce si prohlédněte zde.

Zlínský kraj

Roráty v Rožnově pod Radhoštěm

V sobotu v 7:00 se ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm koná tradiční ranní mše svatá s názvem Roráty. Uskuteční se v kostele sv. Anny v Dřevěném městečku. Více hledejte zde.

Jarmark ve Valašském Meziříčí

Tradiční jarmark probíhá na náměstí ve Valašském Meziříčí až do 22. prosince. Kromě tradičního svátečního zboží se můžete těšit také na Ježíškovu poštu nebo velký Betlém přímo na náměstí. V sobotu v 16:00 vystoupí zpěvačka Heidi Janků, v neděli odpoledne v 15:00 bude zapálena druhá adventní svíce a proběhnou také jízdy na ponících. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám