Hlavní obsah

Listopad láká na rozmanitý kulturní program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné a sychravé počasí dělá z listopadu ideální čas pro kulturní aktivity. Přirozeně se trávení volného času přesouvá zvenku do vyhřátých interiérů divadel či muzeí, sport a procházky přírodou tak nahrazují výstavy i koncerty.

Foto: Archiv Thinkstock

Fandové jazzu si v listopadu přijdou na své. Ilustrační foto

Článek
Jazz bez hranic

Jestliže vašim uším lahodí jazzová hudba, nenechte si ujít 8. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Jazz bez hranic. Seznam míst, kde se letos konají koncerty, je opravdu pestrý. Vyrazit za jazzem můžete do Plzně, Klatov, Rokycan, Čečovic, Hrádku u Sušice nebo do německého Schönsee.

Hudební vystoupení doplní také různé workshopy, na kterých si účastníci zatančí nebo zahrají na hudební nástroje. Jazz bez hranic si můžete užít do 5. prosince.

Evropská a česká secese

Pokud se vám líbí období secese, známé svými ornamentálními motivy květin a zvířat, pak byste neměli vynechat výstavu s názvem Evropská a česká secese v Obecním domě v Praze. Tam můžete obdivovat secesní užité umění od 1. listopadu.

Foto: Archiv Thinkstock

Obecní dům v Praze

V pošmourných listopadových dnech vás zdobnost a zlatá barva secese jistě alespoň trochu zahřeje. Výstavu připravilo pražské Uměleckoprůmyslové muzeum, které plánuje exponáty v průběhu výstavy trvající do roku 2015 průběžně obměňovat.

Týden vědy a techniky

Již potřinácté probíhá nejrozsáhlejší vědecký festival Týden vědy a techniky ve všech krajích České republiky. Do 15. listopadu můžete navštívit některou z přednášek, workshopů či diskusí na zajímavá témata.

Foto: Archiv Thinkstock

Týden vědy a techniky odhaluje návštěvníkům vědecké zajímavosti

V rámci akce probíhají také výstavy, promítání dokumentů či exkurze. Nebojte se vyzkoušet pohlédnout na vědu z větší blízkosti a nechat se jí fascinovat. Například v Kriminalistickém ústavu se můžete vydat po stopách zločinu.

Festival otevřených sklepů

Listopad chutná po svatomartinských vínech. Milovníkům vín by neměla uniknout již tradiční jihomoravská akce nazvaná Festival otevřených sklepů. Letos poprvé se uskuteční na Mutěnicku.

Foto: Archiv Thinkstock

Lahodná vína ochutnají účastníci Festivalu otevřených sklepů. Ilustrační foto

Své sklepy otevře zájemcům na 30 malých vinařů. Kyvadlová doprava účastníky proveze mezi pěti obcemi. Krásnou podzimní krajinu na jižní Moravě si můžete vychutnat o víkendu 16. a 17. listopadu.

Výstava Po stopách Popelky

Asi málokdo si dokáže představit Vánoce bez pohádky Tři oříšky pro Popelku. Předvánočně ale naladí návštěvníky i nedávno otevřená výstava Po stopách Popelky na hradě Švihov. Letos je to právě 40 let, co si tento vodní hrad k natáčení populární pohádky vybral režisér Václav Vorlíček.

Foto: Archiv Thinkstock

Hrad Švihov

Zájemci nyní mají možnost poznat místa, kde známý příběh o Popelce získal svoji filmovou podobu. Na výstavě můžete obdivovat kostýmy a kulisy z natáčení, a to až do začátku března 2014. Výstavní sál můžete navštívit od úterý do neděle mezi 10. a 16. hod.

Noc divadel poprvé v Česku

Noc divadel si v Evropě získala oblibu již v roce 2008. V České republice bude mít akce 16. listopadu premiéru. Hned v prvním roce se do Noci divadel zapojilo přes 80 souborů z 21 měst.

Foto: Archiv Thinkstock

Účastníci Noci divadel odhalí divadelní zákulisí. Ilustrační foto

Divadla otevřou své prostory ve večerních a nočních hodinách, aby divákům nabídla pestrý program. Noc divadel nabídne představení pro děti i dospělé, autorská čtení, semináře a workshopy, koncerty, projekce filmů a inscenací, prohlídky zákulisí a mnoho dalších zážitků. Nejen muzea nebo kostely tak budou mít od letošního listopadu „svoji noc“.

Krumlovské podzimní recitály

Ten, kdo se na podzim a v zimě rád věnuje kulturním aktivitám, jistě ocení 3. ročník Krumlovských podzimních recitálů. Komorní koncerty se budou konat každou listopadovou sobotu v renesančním sále Vlašského dvora.

Foto: Kudyznudy.cz

Českým Krumlovem se během listopadu rozezní koncerty i recitály. Ilustrační foto

Český Krumlov pro vybrané koncerty využije také nově opravenou synagogu. Jména jako Štefan Margita, Štěpán Rak nebo Irina Kondratěnko udělají radost příznivcům nejen klasické hudby.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám