Hlavní obsah

Stromovka po povodni čeká na návštěvníky

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv je Stromovka, která po červnové povodni patřila k nejvíc postiženým místům v metropoli, několik dní otevřená a počasí láká k toulkám do přírody, návštěvníci se do zelené oázy parku vracejí velmi pozvolna. V Královské oboře odpočívá nebo sportuje během všedních dní jen hrstka lidí.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

V pražské Stromovce je nebývalý klid.

Článek

Mladý pár si přišel do Stromovky zabruslit, ale musel dávat bedlivý pozor, aby neupadl na zem, protože některé úseky asfaltových cest, zvlněné rozpínajícími se kořeny, voda ještě víc poničila. Po krátké době dvojice ježdění vzdala a sedla si na lavičku u rybníka s limonádou v plastovém kelímku.

O kus dál, na malém dětském hřišti, zkoušel skluzavku malý capart za bedlivého dohledu tatínka, jiné děti se houpaly na dřevěné houpačce. „Je tu krásný klid, nemusíte daleko a jste v přírodě,“ chválí park Markéta Dobrovolná z Troje, která by ocenila, kdyby přibyly nějaké dětské atrakce.

Pracovití zahradníci

Do Stromovky vyrazilo také pár běžců i cyklistů. Na některých stromech visí magistrátní upozornění, aby příchozí kvůli přetrvávajícímu podmáčení centrální části dbali zvýšené opatrnosti při pohybu.

„Je to takové slabší,“ přiblížil svoje pozorování počtu přicházejících traktorista, který zrovna odvážel rozřezané kmeny poražených dubů. Některé dřeviny musely být pokáceny, protože hrozilo, že kvůli podmáčené půdě a závadám popadají a někoho zraní. „Ještě jich porazíme asi deset,“ uvedl s tím, že nejvíc práce je právě v centrální části Královské obory. Na několika místech jsou ještě pořád vidět velikánské louže.

„To tady bude ještě dlouho,“ odhadoval dělník, podle kterého tady při povodni bylo po kolena vody. „Vlhko je tu normálně. Jsme na dně bývalého rybníka,“ pokračoval s tím, že toto území nezatopila rozbouřená Vltava, nýbrž podzemní voda. Někde leží zaschlé šedé bláto. Stále je cítit typický bahnitý odér.

Zahradníci mají stále napilno. Kosili trávu rámusícími strunovými sekačkami, ta někde dorostla snad do výšky jednoho metru. Na louce jezdil zelený traktor a sekal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám