Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách otevřou první turistickou cestu náročným terénem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem července by se měla ve Vysokých Tatrách otevřít první zajištěná turistická cesta v náročném horském trénu. Pro podobné turistické cesty zajištěné fixními lany, železnými stupačkami a dalšími pomůckami se ve světě ujalo italské označení via ferrata nebo německé klettersteig.

Foto: Profimedia.cz

Od prvního prázdninového měsíce by měla být pro návštěvníky Vysokých Tater připravena první zdejší via ferrata v namáhavém vysokohorském terénu.

Článek

Cílem zajištěných turistických cest je zpřístupnění těžkého terénu lidem, kteří nemají zkušenosti s náročnými horolezeckými výstupy. „Je to novinka, která na území Vysokých Tater ani na Slovensku zatím není. První bude propojení Sedielka a Priečneho sedla,“ uvedla pro agenturu SITA výkonná ředitelka oblastní organizace cestovního ruchu regiony Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

K návrhu se pozitivně vyjádřilo město Vysoké Tatry, Státní lesy i správa Tatranského národního parku. „Je zde návštěvní řád a určitá pravidla, která jsou potřeba respektovat,“ dodala Maťašovská.

Náklady na výstavbu trasy se odhadují na 30 tisíc eur (asi 770 tisíc korun). Povolení na výstavbu musí vydat krajský úřad životního prostředí. „Tyto iniciativy vítáme. Je to krok, který by prospěl atraktivitě Vysokých Tater,“ řekl horolezec a horský vůdce Róbert Gálfy. Upozornil však, že via ferrata by měla mít svého majitele, který se bude o trasu starat a bude za ni zodpovídat.

Sedielko, s výškou 2376 metrů nad mořem, umožňuje přechod z Malé Studené doliny do Zadní Javorové doliny. Priečne sedlo, vysoké 2352 metrů, umožňuje přechod z Malé Studené doliny do Velké Studené doliny a v podstatě spojuje Téryho a Zbojnickou chatu. Sedielko a Priečne sedlo propojuje hřeben, který vrcholí Širokou věží vysokou 2461 metrů nad mořem. Tento hřeben je pro běžné turisty nepřístupný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám