Hlavní obsah

Tipy na víkend: Sametové posvícení, Miss Natura, strašidelné prohlídky

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

V sobotu se můžete přidat do satirického průvodu Sametového posvícení v Praze nebo světluškového ve Znojmě. Na zámku Slavkov se můžete podívat do říše strašidel. V sobotu se koná šestý ročník Miss Natura v Čestlicích. Na pardubickém zámku proběhne knižní veletrh odborné literatury.

Foto: Profimedia.cz

Na zámku Slavkov se můžete podívat v sobotu do říše strašidel.

Článek
Praha

V Klementinu připomenou první betlém

Jubilejní vánoční výstava připomene první postavení betléma v českých zemích před 450 lety. Vystaveny budou i unikáty z cukru, chleba a vosku. První zmínka o betlému pochází z roku 1562, kdy stály první české jesličky s jezulátkem právě v pražském klementinském kostele sv. Klimenta. Ve Výstavním sále Galerie Klementinum se výstava s unikátními výtvory otevírá 16. listopadu. [celá zpráva]

Karlínské slavnosti a farmářský trh

Ve znamení francouzských delikates se ponesou Karlínské slavnosti a karlínský farmářský trh. V sobotu od 8:30 do 16:30 hodin můžete ochutnávat speciality z celého světa, české Svatomartinské víno, ale i vína Pierra Richarda a Gerarda Depardieu na Karlínském náměstí. Pro nejmenší bude otevřen dětský koutek v karlínském spektru, kde budou hrát od 10:30 a 14 hodin pohádku.

Svatomartinská vína

O víkendu se koná VI. ročník tradiční Svatomartinské akce v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné. Program bude probíhat po oba dny od 10 do 18 hodin. Připraveny jsou ochutnávky i prodej Svatomartinských a mladých vín z Moravy a Čech. Více najdete zde.

Sametové posvícení posvítí na nepravosti ve společnosti

Na různé společenské a polické problémy chce upozornit satirický průvod, který se 17. listopadu pod názvem Sametové posvícení 2012 uskuteční v centru Prahy. Organizátoři průvodu, který vyjde v 15 hodin od piazzety Nové scény Národního divadla, očekávají účast přibližně 200 masek.

Průvod půjde přes most Legií na Kampu, bude pokračovat přes Karlův most na Smetanovo nábřeží, a pak se opět přes most Legií vrátí na Kampu, kde přibližně v 16:30 oficiální část průvodu skončí. Poté budou jednotlivé skupiny chodit dál městem po vlastních trasách.

Každá ze zúčastněných iniciativ prostřednictvím masek, kostýmů, pamfletů či hudby ztvární téma, které je pro ni aktuální, dotýká se její práce či ji přímo symbolizuje. Například Auto*Mat se na Sametovém posvícení představí satirickým průvodem lidí-aut, které vězní Bedřicha Smetanu. Skladatel za mřížemi symbolizuje po něm pojmenované nábřeží.

Naučnou stezkou mezi hroby na Olšanech

Ve správě Pohřební služby hlavního města Prahy je 29 hřbitovů, další jsou ve správě městských částí. Dohromady 67 polí mrtvých. Co jste vy, byli jsme i my, co jsme my, budete i vy... Mnoho hřbitovů zdobí obdobný nápis připomínající vše pomíjivé. Naučná stezka na Olšanech s téměř 80 zastaveními vede mezi hroby. [celá zpráva]

O Malostranském hřbitově nevědí ani Pražané

Vesměs tušíme, alespoň my, co tudy často jezdíme, že na Bertramce, stanici tramvají od Anděla směrem do Košíř, je hřbitov. Ale jen skuteční znalci Prahy vědí, že jde o Malostranský hřbitov a že všudypřítomný břečťan tady ukryl vzácnou galerii plastik z 19. století. V pátek 16. listopadu se otevírá veřejnosti v rámci komentované prohlídky, která začíná v 15 hodin. [celá zpráva]

Středočeský kraj

Za středočeskými skvosty: Zbořený Kostelec

Pokud váháte, kam se vypravit o víkendu na výlet, máme pro vás tip. Můžete se projít na zříceninu Zbořeného Kostelce, který je sice opuštěn, ale uchvátí vás krásná příroda a dlouhá minulost. [celá zpráva]

Miss Natura

V sobotu se koná šestý ročník Miss Natura v Aquapalace Praha. Do Čestlic se tak sjedou naturisté z celé republiky i zahraničí. Celý areál bude patřit naturistům od 20 do 23:30 hodin, kteří budou moct využít tobogány i saunový svět.

Do časů socialismu na zámku Loučeň

Oblíbené oživlé retroprohlídky zámku se soudruhy a soudružkami ze školicího střediska, kterých byl zámek před listopadem 1989, zažijí návštěvníci zámku Loučeň o víkendu v sobotu a neděli 17. a 18. listopadu od 12 do 16 hodin. [celá zpráva]

Trampskými osadami podle Svatojánských proudů

Zlatožluté a hnědé listí šustí a vzlíná kořeněnou vůní, o víkendu se můžete vydat nad štěchovickou elektrárnu na stezku vedoucí byvšími Svatojánskými proudy. Na stráních u Vltavy se psaly dějiny trampingu. Osady vznikaly živelně, většinou z toho, co okolní les dal. Legendou se stala Ztracená naděje, zkráceně Ztracenka. [celá zpráva]

Jihočeský kraj

V Táboře se bude vzpomínat i mlsat

V sobotu budou na Žižkově náměstí v Táboře vzpomínat na 17. listopad 1939 a 1989. Na programu bude vystoupení Matyáš band od 15:30 a Tarapaca Jazz od 16:30 hodin. Následovat bude vzpomínkový akt k listopadovým událostem se zapalováním svíček.

Ve stejný den se můžete vydat na degustaci vína a čokolády do Regionálního muzea čokolády a marcipánu v ulici Kutnovská v Táboře. Připraveno bude šest plantážních čokolád z různých zemí, šest druhů fresh pralinek. Zájemci mohou ochutnat kakaové máslo i rozemletý kakaový bob a 12 vybraných vín ke zvoleným čokoládám. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Techmania zve do historie s Emilem Škodou

Od poloviny listopadu si pro své návštěvníky a příznivce připravila plzeňská Techmania další novinku. Tentokrát zabrousí do industriální minulosti Plzně. Program Do historie s Emilem Škodou je inspirován slavnou industriální minulostí Plzně a na příkladu celé řady statických i interaktivních exponátů nebo technických památek hravou formou představuje historii Škodových závodů. [celá zpráva]

Karlovarský kraj

Výstava Sociálně vyloučení očima studentů

V karlovarské galerii Supermarket wc probíhá fotografická výstava Sociálně vyloučení očima studentů. Snímky vytvořili studenti SPŠ keramické a sklářské v Karlových Varech. Prezentované fotografické eseje pocházejí z Prahy, Karlových Varů a západočeského regionu. Zachycují lidi i místa, kde sociálně vyloučení žijí – opuštěné domy, squaty, nádraží. Vstup je zdarma. Otevřeno mají každý až do 21. prosince.

Ústecký kraj

Jarmark rukodělných výrobků

Na padesát prodejců se sejde v sobotu na třetím ročníku chomutovského Fler jarmarku. Nabízet budou ručně vyráběné šperky, hračky, tašky, přírodní kosmetiku, dekorace, bytové a módní doplňky, originální oděvy a další výrobky. Akce se koná od 10 do 15 hodin v kostele sv. Ignáce v Chomutově.

Liberecký kraj

Na Sychrov přijede Arvenská princezna

O víkendu 17. a 18. listopadu se na zámku Sychrov na Liberecku odbude premiéra představení O Arvenské princezně. Nová pohádka se odehraje přímo v zámeckých pokojích vždy od 10, 11, 12, 13:30 a 15:30 hodin. Pokud se budete chtít podívat na pohádkové prohlídky, vstupné činí 150 Kč za osobu, děti pak zaplatí 100 Kč. Dopředu je nutné si rezervovat místo na tel. 482 416 011 (každý den od 9 do 15:30 hodin). [celá zpráva]

Královéhradecký kraj

Zimní prohlídky nabízejí i pohádkové Staré Hrady

Zámek a hrad Staré Hrady u Jičína nabízejí pro své návštěvníky prohlídky i v zimě. Od listopadu až do března je tu otevřeno o sobotách, nedělích, o svátcích i o prázdninách. V Dračích čarodějných pohádkových prohlídkách ožijí příběhy z knihy pohádek čaroděje Archibalda. [celá zpráva]

V Jičíně vystaví počítače z období normalizace

Regionální muzeum a galerie v Jičíně ve čtvrtek otevře výstavu přibližující výpočetní techniku z období československé normalizace. Výstava v zámecké galerii nazvaná Enter potrvá do 17. února. Představuje základní vývojové trendy československé a částečně zahraniční výpočetní techniky v 70. a 80. letech 20. století.

"Představte si, že je rok 1985 a někdo by se vás dotázal, jestli si myslíte, že si někdy zakoupíte svůj vlastní osobní počítač. Ti, kteří dobu zažili, se mnou pravděpodobně budou souhlasit, že tato otázka by tehdy byla spíše z říše sci-fi," uvedl k výstavě ředitel jičínského muzea Michal Babík.

Expozice vznikla na počest 30. výročí uvedení kdysi legendárního počítače Sinclair ZX Spectrum. Vystaveny budou také další stroje, například PMD, Didaktik či IQ 151. Některé z těchto počítačů budou i v provozu a návštěvníci zvyklí na současné přístroje se budou moci vrátit do doby, kdy se počítačové programy nahrávaly do počítačů z kazet. Součástí expozice budou také ukázky nejznámějších normalizačních filmů, ve kterých účinkuje počítač. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Zámek plný knih

Na zámku Pardubice bude pátek a sobota patřit knihám. Páteční program proběhne od 10 do 17 hodin. Beseda se spisovatelem historických románů Vlastimilem Vondruškou začne v 18 hodin. V sobotu se brány knižního veletrhu odborné literatury otevřou ve stejný čas, na 18. hodinu připravili setkání se spisovatelem vědecké historické literatury Petrem Vorlem. Na obě besedy si můžete zarezervovat místo na e-mailu: tetrevova@vcm.cz.

Vysočina

Trh řemesel

V Havlíčkově Brodě se v sobotu koná 45. trh řemesel, na kterém si budete moct odpočinout od uspěchané doby. Pro děti budou připraveni poníci, na kterých se bude možné svézt, a také vás čeká čaroděj Cave a jeho hadí škrtiči. Nebude chybět hudební vystoupení irské skupiny Shannon, Rytířů z Hückeswagen, Karla Kotapiše s historickým kolotočem a další. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Strašidelné prohlídky

V sobotu se můžete vydat do světa strašidel na zámku Slavkov - Austerlitz. Strašidelné prohlídky začínají v 16:30, 17:30 a 18:30 hodin. Dopředu si rezervujte vstupenky na pokladně zámku na telefonu 544 227 548.  Vstupné činí 80 korun. V říjnu a v listopadu je zámek otevřen každý den kromě pondělí od 9 do 16 hodin. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Volný vstup na zámku Přerov

V sobotu se zdarma otevře návštěvníkům zámek Přerov. Stálé expozice mohou zájemci projít s průvodcem v 9:30, 11, 13:30 a 15 hodin. Předem si prohlídky nemusíte rezervovat. Návštěvníci si tak budou moct projít školní třídy ze 17. století, z doby Rakouska-Uherska nebo i z 1. republiky a z 50. let 20. století. Další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Světluškový rej

Ve Znojmě se můžete přidat v sobotu k Světluškovému reji. Rodiny s dětmi se na náměstí Míru budou scházet od 16:30 hodin. Odtud půjde průvod přes Sad svobody a Komenského ke Komunitnímu centru pro rodinu Domino - Mraveniště.

Moravskoslezský kraj

Prohlídky Vyhlídkové věže

Na Vyhlídkové věži Nové radnice v Ostravě se přenesete do minulosti. Průvodci zájemcům ukážou, kde bývávalo náměstí Říjnové revoluce, ulice Osvoboditelů či sad Dzieržinského a podobně. Prohlídky se konají od devíti hodin každou půlhodinu, poslední pak v 17 hodin. Vstupné činí 50 korun, děti a důchodci zaplatí 40 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám