Hlavní obsah

V Klementinu připomenou první betlém, vystaví unikáty z cukru, chleba i vosku

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní vánoční výstava připomene první postavení betléma v českých zemích před 450 lety. První zmínka o betlému pochází z roku 1562, kdy stály první české jesličky s jezulátkem právě v pražském klementinském kostele sv. Klimenta. Ve Výstavním sále Galerie Klementinum se výstava s unikátními výtvory otevírá 16. listopadu.

Foto: Archiv výstavy

Betlém, profesionální práce, Broumovsko, konec 19.století

Článek

Výstavu budou tvořit exponáty z různých oblastí proslulých výrobou betlémů z celé České republiky. Výroba scény Ježíškova narození zasáhla do různých oborů, které sice s betlémářstvím nemají zdánlivě nic společného. Zvláštní sekce bude vyhrazena cukrářství s důrazem na výrobu perníku. Návštěvníci si prohlédnou malované papírové kousky, ale nebudou chybět ani raritní kousky z neobvyklých materiálů jako je cukr, chleba, vosk, hlína sádra, durolin a umělá hmota.

Betlémy z cukru neboli z tragantu, 2. polovina 19. století

„Cukrové“ betlémy se vyráběly spojením zhruba osmi dílů cukru a jednoho dílu tragantu. Hmota se důkladně prohnětla, poté mačkala do forem a případně po vyjmutí z forem omalovávala.

Tragant je lepkavá a slizovitá pryskyřice vytékající při poškozování kůry keřů rodu Astragalus. Představuje jeden z nejstarších přírodních emulgátorů, který se již na přelomu 18. a 19. století používal například při výrobě imitací stolního nádobí, ale později zejména v potravinářství.

Foto: Archiv výstavy

Betlém tragant

Přibližně od roku 1830 jej začali používat v cukrářské firmě bratří Bauerů v německém Biberachu jako přísadu do bonbonů, cukrářských ozdob a mimo jiné také pro výrobu betlémských figurek.

Tragant jako velmi tvárný materiál a přitom vizuálně efektní se začal prosazovat při výrobě betlémů nebo drobných upomínkových předmětů spjatých s poutními místy. Pro svou křehkost musely být figurky chráněny skleněným poklopem nebo skříňkou.

Nejstarší betlém pochází z 2. poloviny 18. století, z hlediska časového rozložení budou vystavena díla vyrobená od období baroka až po konec druhé světové války.

Foto: Archiv výstavy

Útěk do Egypta - tragant

„Návštěvníky jistě upoutají dva mechanické betlémy, nebo největší exponát, který měří 110 cm na výšku a 220 cm na šířku. K nejmenším patří nesmírně křehké betlémy z cukru, které se musely dávat pod skleněný poklop, aby vydržely,“ láká na zajímavosti kurátorka výstavy Romana Trešlová, ředitelka Muzea betlémů Karlštejn, které se podílelo na výstavě společně s Národní knihovnou ČR.

„Mně připadá nejzajímavější betlém z papírmaše (směs lepidla, vody a drceného papíru), který vytvořil Karel Svolinský. Není to prvoplánově krásný betlém, ale je v něm velmi věrně zachycena drsná krása zimní krajiny,“ připojuje ještě svůj osobní tip.

O Vánocích se tradičně narození Krista inscenovalo, proto se ve starých zápisech těžko odlišuje divadelní představení od statického betléma.

Foto: Archiv výstavy

Velký betlém

„Spojení s Klementinem je nasnadě, protože velké zásluhy o počátky stavění betlémů v Čechách patří právě jezuitskému řádu, který se snažil přiblížit věřícím okolnosti Kristova narození a umožnit jim prožít vánoční mystérium,“ vysvětluje Irena Maňáková, ředitelka odboru komunikace Národní knihovny ČR.

Zájemci se mohou zamyslet nad svým vztahem k betlémům a i k vánočním svátkům v rámci hry Co pro Vás znamená betlém? Ta byla inspirována 150 let starým vyznáním betlémáře, který na ústeckoorlické malované figurce zanechal své vysvětlení, proč betlémy maluje.

Foto: Archiv výstavy

Barokní betlém, dřevo, polychromie, zlacení, konec 18. století

Výstava bude otevřená od 16. listopadu do 6. ledna 2013. Přístupná bude každý den včetně všech vánočních i novoročních svátků od 9 do 18 hodin. Na Štědrý den bude otevřeno od 9 do 15 hodin. Plné vstupné je 50 Kč, snížené vstupné pro děti do 15 let, studenty, seniory a ZTP je 30 Kč, děti do 5 let mají vstup zdarma. Pedagogický dozor doprovázející školní skupinu, děti do 5 let a držitelé průkazu ZTP/P mají vstup zdarma.

Přednáška o stavění betlémů

U příležitosti pořádání výstavy se bude v úterý 11. 12. od 17 hodin konat v Zasedacím sále NK ČR přednáška Zity Suchánkové, ředitelky Středočeského muzea v Roztokách u Prahy, věnovaná tradici stavění betlémů na území Čech, Moravy i Slezska.

Zaměří se na počátky, rozšíření a zlidovění zvyku stavět betlémy, s důrazem na vznik betlemářských středisek se specifickým výtvarným projevem. Vstup na přednášku pro veřejnost je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám