Hlavní obsah

Český Krumlov bude od příštího roku pro turisty větší

Novinky, Miroslav Šára

Perla na seznamu UNESCO, zámek nad malebným vltavským zákrutem, na druhém břehu historické centrum jak z pohádky, opravdový klenot. Turisté sem jezdí a budou jezdit právě kvůli zmíněné klasické nabídce, přesto je možná zaujme, že od jara roku 2013 se pro ně Český Krumlov o trochu zvětší.

Český KrumlovVideo: Miroslav Šára, Novinky

 
Článek

Právě nyní se proto intenzivně pracuje na obnově a oživení takzvaného třetího meandru, což je část města zahrnující Jižní terasy, domek Egona Schieleho, synagogu a Museum Fotoateliér Seidel až k městskému parku. Čtvrť zvaná Plešivec leží jižně od historického jádra na levém břehu Vltavy.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Český Krumlov

„Je to krásné území, které bylo ještě před deseti lety úplně opomíjené. Snažíme se pro ně najít využití, které vychází z jeho charakteru – jako perličky na šňůrce totiž propojuje několik míst s krásnými příběhy a zvláštní, až intimní atmosférou,“ uvedl Miroslav Reitinger, ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu (ČKRF), který je stoprocentní dceřinou společností města Český Krumlov.

Třetí meandr bude svého druhu víceúčelovou lokalitou. Loni ukončená rekonstrukce městského parku mu vtiskla až relaxační charakter, ten navíc ještě podpoří zvelebená a dosázená Růžová zahrada. Od příštího jara bude území navíc disponovat novými turistickými cíli.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Domeček

Doslova pověstných pár kroků od Růžové zahrady ve směru k Vltavě bude návštěvníky vítat objekt, jemuž se v Českém Krumlově říká Domeček. Momentálně prochází omlazovací kúrou, nicméně svým duchem zůstane stát v roce 1911. Právě tehdy v tomto domku pobýval malíř Egon Schiele a zažíval období plné štěstí a bouřlivé inspirace, než ho pohoršení měšťané vyhostili z města.

ČKRF ve spolupráci s galerií Egon Schiele Art Centrum dokončuje opravu Domečku - změní ho v místo, kde si lidé pobyt slavného umělce připomenou. Uvidí kopie jeho nábytku i reprodukce kreseb a olejomaleb, které v Krumlově vznikly, nebo k nim Schiele v tomto městě načerpal inspiraci. V průběhu zimního období bude Domeček sloužit jako ateliér pro talentované umělce.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Synagoga

Z Růžové zahrady vede krátká cesta také k synagoze, což bude další z možných nových cílů na území třetího meandru. Také zde se proto opravuje a upravuje. Objekt postavila v roce 1909 místní Židovská obec a patří k nemnoha synagogám, které přečkaly válku.

I tak byl ale osud synagogy pohnutý, sloužila jako křesťanský kostel pro vojáky americké armády, v letech 1945 až 1968 ji využívala Církev československá husitská a stala se pak i skladištěm. Nyní ji vlastní pražská Židovská obec, od níž si ji pronajal ČKRF. Rekonstruuje ji pro výstavy, koncerty a společenské akce a chce tam nabídnout stálou expozici věnovanou historii židovské komunity v regionu.

Jednou z výstav příštího roku v synagoze bude na duben naplánované zahájení expozice nazvané 4 fotografové, 2 země, 1 region. Představí práci čtyř fotografů, kteří působili na konci 19. a v první polovině 20. století v Českém Krumlově, Vyšším Brodě, Bad Leonfeldenu a Freistadtu. Zaměří se na architekturu, tradice, náboženství, výrobní odvětví a příběhy konkrétních rodin žijících v této příhraniční oblasti. Zároveň bude českokrumlovským příspěvkem k první přeshraniční zemské výstavě, která propojí jižní Čechy s Horními Rakousy - a také zmíněná čtyři města.

Výstava potrvá do listopadu a představí expozice zaměřené na život v příhraničí, kulturní a umělecké poklady, rozvoj obchodu, hospodářství a další prvky, které ovlivnily vztahy Čech a Rakouska.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Český Krumlov

Důvodem k návštěvě území třetího meandru je již čtyři roky Museum Fotoateliér Seidel. Mimořádná kulturní památka v secesním domu z roku 1905 seznamuje s původním fotografickým vybavením - a zejména se zhruba 140 tisíci skleněnými deskami, ale i celuloidovými pásky s negativy.

Právě v říjnu muzeum dokončilo velký projekt digitalizace, takže s dobovými záběry Šumavy a jejích obyvatel od konce 19. století do 50. let minulého století se mohou seznámit i lidé, kteří se do Českého Krumlova vypraví jen virtuálně (do databanky na www.seidel.cz).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám