Hlavní obsah

Naučná stezka v pražských Komořanech uleví přetížené cyklotrase

Právo, Lucie Fialová

„Víte, co je to stezka?“ ptala se v pátek malých školáků na oddechové loučce na břehu Vltavy v Komořanech slečna z ekocentra Koniklec. „Cesta,“ hlásily děti. „A když je naučná, tak se na ní něco dozvíte. A právě jednu takovou jsme pro vás otevřeli,“ pokračovala.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Stezka vede od oddechové louky v Komořanech do Zbraslavi.

Článek

Naučná stezka Počítáme s vodou se dvěma informačními tabulemi se táhne až ke zbraslavskému mostu. Vede hned vedle řeky, která v těchto místech plyne velmi líně. Vlevo, při cestě z centra, se za keři rozkládají bažiny. Klid ale narušuje randál z nekonečného proudu aut svištících po protější Strakonické ulici.

„Naučná stezka má přiblížit koloběh vody v přírodě a především upozornit na to, že některé naše zvyky tento koloběh narušily, což se nám teď vrací, například povodně,“ vysvětlila Právu místostarostka Prahy 12 Eva Tylová (SZ).

Jak využít vodu, která naprší, ukazují autoři stezky třeba na novém jezírku pod Lahovickým mostem. Proud původně odtékal bez užitku ze stráně, kde ústí vjezd do silničního tunelu, rovnou do řeky. Teď se v čisté vodě můžou v parnu cachtat děti.

Připravují Svatováclavské a pivní slavnosti

Vybudování naučné stezky představuje podle Tylové první krok k tomu, aby lokalita přitáhla ještě víc lidí. Také by měla ulevit oblíbené a přetížené cyklostezce, kde se nezřídka dostávají do kolize cyklisté, bruslaři a chodci.

„Nechceme žádnou komerci, chystáme spíš drobnější akce, které nenaruší zdejší ráz, chceme, aby si lidi uvědomili, že vlastně nejkrásnější je, že jsou jen tak v přírodě,“ konstatovala Tylová. Příští rok obec plánuje, že upraví jednu ze zarostlých umělých lagun, aby se lidé mohli podívat, co tam roste a žije, a rozšíří malé pláže na oddechové louce. Tam se 28. září uskuteční Svatováclavské a pivní slavnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám