Hlavní obsah

Pražští vozíčkáři mají první turistickou stezku

Právo, Lucie Fialová

První značená turistická stezka pro vozíčkáře v metropoli provede lidi na vozíku Centrálním parkem Prahy 13. Okruh se šesti informačními tabulemi měří necelých šest kilometrů. Správný směr ukazují bílé tabulky s vyobrazením vozíčkáře. Návštěvníci pojedou především po asfaltových a dlážděných cestách. Místy na zemi leží štěrk.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Trasa začíná u panelu číslo 1 na Slunečním náměstí.

Článek

„Našli jsme trasu kolem Centrálního parku, lidé nahlédnou do Prokopského údolí, podél Prokopského potoka, který tady pramení, můžou jet po obou stranách parku, ke kulturnímu domu Mlejn a zpátky k radnici na Slunečním náměstí,“ popsal Právu sekretář Klubu českých turistů (KČT) Mojmír Nováček.

Upozornil, že trať obsahuje úseky, kde se vozíčkářům s mechanickým kolečkovým křeslem doporučuje doprovod.

Tomáš Lanc z Pražské organizace vozíčkářů už novou cestu zelení vyzkoušel. „Některé úseky mohou být i pro zdatného vozíčkáře se zdravou horní částí těla složitější,“ konstatoval mladý muž, jenž trpí dětskou mozkovou obrnou. Žádná bezbariérová trasa nebude nikdy stoprocentně bezbariérová, krčí rameny.

Lidé nahlédnou do Prokopského údolí.
Mojmír Nováček, Klub českých turistů

„Jsem ráda, že trasa přibyla,“ poznamenala Iveta Pešková, která žije v Praze 13. Podle ní se situace v Praze, co se pohybu vozíčkářů týká, zlepšuje, i když třeba ve starých částech metropole stále chybějí vhodné nájezdy na chodník. Bezproblémovou procházku podle ní slibuje třeba Černý Most nebo Centrální park na Jižním Městě.

Stezka v Nových Butovicích vyšla na 180 tisíc korun. Nejvíc stály informační tabule a rozcestníky. „Míváme prostředky tak na dvě stezky ročně,“ konstatoval Nováček. KČT v rámci programu Turistika pro všechny chce v každém kraji vybudovat alespoň jednu takovou cestu. Pražská je pátá v pořadí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám