Hlavní obsah

Na Soláni budou soutěžit sekáči trávy

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již potřinácté ožije vrchol hory Soláň nad Velkými Karlovicemi na Valašsku akcí Sečení lúk. Uskuteční se 29. června a nabídne soutěž sekáčů i folklórní vystoupení. Akce začne v 18 hodin na louce u Korytářů vedle Valašského ateliéru u Hofmanů. Návštěvníci uvidí ukázky tradičního sečení trávy kosou. Slavnostní salvou a prvním zásekem luk se představí také portáši.

Foto: Leona Brázdilová

Krása hor a drsná příroda sem lákaly v minulosti řadu umělců a mj. i čtyři významné valašské malíře – Aloise Schneiderku, Františka Podešvu, Jana Kobzáně a Karla Hofmana.

Článek

„Ti dříve na Valašsku střežili hranice a byli také známi svou dovedností. Mezi portáše mohli být přijímáni jen ti nejlepší a nejzručnější muži. Dnešní portáši na tradici svých předků symbolicky navazují,“ uvedla vedoucí Zvonice Soláň Alena Vašutová.

Foto: Leona Brázdilová

K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Soláň, zazpívá ženský pěvecký sbor Karlovjanky a zatančí dětský soubor Valašenka.

Samotná soutěž o nejlepšího sekáče je otevřena všem příchozím, kteří mohou v klání získat atraktivní ceny. Nejlepší sekáč si například bude moci zajít zdarma na masáž a relaxaci do karlovického relaxačního centra Wellness Horal.

Vrchol hory Soláň (860 m n. m.) je již odpradávna považován za jedno z nejkrásnějších míst Valašska. Nabízí půvabný výhled na okolní pohoří Javorníků a Moravskoslezských Beskyd i do malých údolíček Horního Vsacka.

Foto: Leona Brázdilová

Krása hor a drsná příroda sem lákaly v minulosti řadu umělců a mj. i čtyři významné valašské malíře – Aloise Schneiderku, Františka Podešvu, Jana Kobzáně a Karla Hofmana. Ti se zde usadili a jako první dali před lety impulz, aby zde vznikla nejvýše položená galerie v České republice.

Myšlenku se podařilo uskutečnit až roku 2006, kdy na Soláni vznikla Zvonice s informačním centrem a galerií. Zvonice pořádá nejen výstavy, ale i předvádění řemesel a lidových zvyků, koncerty či vystoupení folklórních souborů.

Vedle Sečení luk patří k nejoblíbenějším programům červencová malířská škola, Haferové mlsání či srpnový festival Soláň 2012.

Foto: Leona Brázdilová

Další červnové programy zvonice Soláň

23. 6. Malířské cesty kolem Soláně – zahájení výstavy (Uprka a jízda králů v tvorbě moravských malířů)

23. 6. Na Svatého Jána – svatojánská noc, zapálení svatojánských ohňů, křest nového CD cimbálové muziky Soláň

29. 6. Sečení lúk na Soláni – tradiční sečení kosou, soutěž sekáčů, zpívají Karlovjanky, hraje CM Soláň, dětský soubor Valašska

30. 6. Literárně-hudební program s hercem a recitátorem Alfredem Strejčkem a hudebníky Janem Rokytou seniorem a juniorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Na kole kolem hradů Kost a Trosky

Dnes se vypravíme na zhruba 50kilometrový okruh po několika zajímavých místech Českého ráje. Na cestu se vydáme z kempu Peklo, který leží na břehu Komárovského...

Výběr článků

Načítám