Hlavní obsah

Tipy na víkend: Výstava koní, Posázavský Pacifik a bitva o brod

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se v Tlumačově koná výstava koní. V sobotu vyjede z Prahy Posázavský Pacifik na bitvu u Zbořeného Kostelce u Týnce nad Sázavou. Nad Radešínem lítají horkovzdušné balóny v rámci mistrovství České republiky. Prachatice žijí městskými slavnostmi Zlaté stezky.

Foto: Profimedia.cz

Článek
Praha

Pražští vozíčkáři mají první turistickou stezku

První značená turistická stezka pro vozíčkáře v metropoli provede lidi na vozíku Centrálním parkem Prahy 13. Okruh se šesti informačními tabulemi měří necelých šest kilometrů. Správný směr ukazují bílé tabulky s vyobrazením vozíčkáře. Návštěvníci pojedou především po asfaltových a dlážděných cestách. Místy na zemi leží štěrk (celý článek).

Čertovku ovládnou strašidla

Odměnou za dobré vysvědčení, či postrašením pro ty, kdo neměli známky právě vzorové, může být akce Strašidelná Čertovka. Letos již potřetí se na břehy tajemné vody vydají strašidla z pražských pověstí, aby vyprávěla své pověsti (celý článek).

Posázavský Pacifik vyráží na bitvu u Zbořeného Kostelce

Ze stanice Praha-Braník vyrazí v sobotu 30. června parní vlak do stanice Sázava-Černé Budy. Parní vlak odjíždí z nádraží v Braníku v 9.53 a v cíli bude v 13.19 hodin (celý článek).

Oslava vysvědčení

V pátek oslaví vysvědčení v Beachklubu Ládví. Děti se mohou těšit na divadelní představení Kvák a Žbluňk v podání herců z divadla v Dlouhé, soutěže o ceny, ukázkové tréninky plážového volejbalu a tenisu nebo opékání špekáčků. Akce začíná od 10 hodin v Beachklubu Ládví na Praze 8. Vstupné zdarma. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Svatba arcivévody a vévodkyně ožije na zámku Konopiště

Výstava věnovaná vzpomínce na pohádkovou svatbu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a hraběnky Chotkové se uskuteční od 28. června do 31. července na zámku Konopiště (celý článek).

Hrad Karlštejn od června patří pohádkovým bytostem i historickým osobnostem

Objevitelka světa skřítků Vítězslava Klimtová přenesla část své kouzelné Pohádkové země z Pičína na hrad Karlštejn. V nově otevřené konírně Císařského paláce tak na všechny čekají nejen historické osobnosti s Karlem IV. v čele, ale také skřítkové a nejrůznější tajuplné pohádkové bytosti (celý článek).

Noční prohlídky a komentované vycházky parkem

Pohádky na dobrou noc a procházky parkem. To jsou hlavní novinky, na které v letních měsících láká turisty zámek Dobříš. Během července a srpna se zde každou neděli budou konat vycházky francouzským parkem s průvodcem, středeční večery pak budou ve znamení nočních prohlídek (celý článek).

Včelí svět bzučí nedaleko Prahy

Doslova jako v úlu to bzučí v bývalé škole v obci Hulice. Po kompletní rekonstrukci zde ve dvou patrech vznikla interaktivní expozice o životě včel. Svým pojetím je expozice zaměřena zejména na děti a na „nevčelařící“ laickou veřejnost tak, aby srozumitelně a interaktivně představila místní tradici.

Návštěvníkům nabídne průchod velkým včelím úlem s obřími plástvemi a nevšední zážitky nejmenším zajistí prezentace různých součástí výstavy v měřítku jedna k jedné k velikosti dětské postavy. Expozice záměrně vynechává historii včelařství a většinu typických muzejnických artefaktů, o to víc se soustředí na současné technologie.

Výstup nad Svatý Jan pod Skalou turistu odmění vyhlídkou i malými vodopády

Na vlakové zastávce Srbsko na trati Praha-Beroun se můžete vydat na výlet, v jehož cíli na účastníky čeká nádherná vyhlídka i návštěva malých vodopádů a během celé cesty procházka nádhernou krajinou nedaleko Berouna. Cíl je Svatý Jan pod Skalou (celý článek).

Unikátní lasturové figurky v hořovickém zámku

Výstavu hraček šlechtických dětí doplnily v zámku v Hořovicích od středy unikátní lasturové figurky. Po boku unikátního domečku pro panenky z přelomu 16. a 17. století se zde představují rokokový kavalír se svou krásnou dámou, zahradník se zahradnicí, muzikant, skupina Turků a další rozmanité postavičky (celý článek).

Jihočeský kraj

Na kole po obou stranách Šumavy

V tomto poetickém kraji zvlněných kopců, temně zelených, civilizací takřka nedotčených lesů a tajemných žulových skal a viklanů se vine síť perfektně značených cyklostezek v celkové délce neuvěřitelných 2100 kilometrů. Šumava je ideální na cyklistické výlety (celý článek).

Táborská festivalová mapa

Tradiční 12. festival Táborská rocková mapa bude probíhat v Lesoparku Pintovka v sobotu 30.6. od 16 hodin. Vystoupí skupiny Qýchodu, Straightback, Laskat, Lola běží, Vivat Black Sabbath, Strong Coffee a Bez záruky. Další podrobnosti najdete zde.

Nostalgická jízda po nejstarší elektrifikované trati u nás

V sobotu vypravují České dráhy ve spolupráci s Klubem přátel elektrické dráhy Tábor – Bechyně tradiční výletní vlak s historickými stroji na nejstarší elektrifikované železniční trati v ČR. Letos uplyne již 109 let od zahájení provozu na této trati, která se stala první elektrifikovanou tratí v celém někdejším Rakousko-Uhersku. Ve výletním vlaku bude zařazen historický motorový vůz "Bobina" řady E422.001.

Cestující se svezou půvabnou krajinou, přes nově opravený most u Tábora a slavný most Bechyňská duha. Vlak odjíždí v 10:20 z Tábora a do Bechyně přijede v 11:27. Zpět z Bechyně odjíždí ve 14:35 a do Tábora přijede v 15:42. Základní jízdné stojí 100 Kč, snížené (pro děti od 6 do 15 let) je 50 Kč. Děti do 6 let a držitelé jízdenky Sport Karta Vltava – Dunaj nebo Donau Moldau Verbund cestují zdarma.

Otevírá se Labyrint v kukuřici

Od prvního prázdninového víkendu mohou návštěvníci zavítat do kukuřičného labyrintu na Farské louce v Rudolfově u Českých Budějovic. Jeho tvůrcem je přední světový tvůrce bludišť Adrian Fisher. Labyrint se rozkládá na ploše jednoho hektaru a ukrývá tisíc metrů cestiček. Bloudí se v něm nejméně hodinu.

Tématem loňského rudolfovského labyrintu byla Cesta kolem světa za 80 minut, letošní je spojeno s letní olympiádou. Vedle obřího labyrintu budou na místě po celé léto i další menší bludiště, kvízy, hlavolamy, pískoviště, připraveny jsou i občasné projížďky na koni.

Otevřeno bude každý den od 9 do 19 hodin. Navíc si lidé budou moci labyrint projít za úplňků, a to v úterý 3. července, ve čtvrtek 2. srpna a v pátek 31. srpna. V tyto dny bude bludiště otevřeno až do 23:30. Od pátku 31. srpna bude navíc každý páteční a sobotní večer až do 22. září patřit procházkám bludištěm potmě s baterkou. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Za tajemstvím šumavských kopců - Borek

Nad malebným a romantickým údolím říčky Ostružná se do nadmořské výšky 859 m n. m. zvedá kopec Borek, který byl v době středověku prošpikován štolami. Od počátku devadesátých let zde byla zřízena přírodní rezervace (celý článek).

Slavnosti Zlaté stezky

Až do soboty probíhají v Prachaticích slavnosti Zlaté stezky. Tradiční městské slavnosti mají na programu v pátek na Velkém náměstí průvod partnerských měst, ale také historický průvod Jana Lucemburského, následně proběhne ceremonie. Těšit se můžete na ukázku historického šermu, večerní pochodňový průvod a koncert Chinaski. Podrobný program najdete zde.

Mimořádné prohlídky zámku Červené Poříčí

O víkendech a svátcích od 30. června připravil zámek Červené Poříčí mimořádné komentované prohlídky. Kastelán provede zájemce po hlavní zámecké budově, od renesančních prostorů v přízemí zámku až po barokní prostory vévodského apartmá. Podrobnější informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Pod krušnohorským Plešivcem řádí rozcuchaný Šrakakal

A nejen on, ve dřevě je tu zakleta řada dalších postav z bájí Krušných hor. Několik řezbářů vdechlo kmenům duši a na zhruba kilometr dlouhé stezce se pobavíte i pokocháte pitoreskními pitvorami i vnadnými půvaby lesních žen (celý článek).

Ústecký kraj

Na Trpasličí skále nedaleko Děčína se škádlí malí mužíčci

Vznešený Karlštejn, romantickou Hlubokou, hravou Telč či záhadnou Macochu zná u nás nejspíš každý. Česká republika však nabízí i skromnější, ale stejně půvabné památky, stulené mimo hlavní turistické trasy, které chceme představit. Tentokrát nás tedy toulavé boty zavedou na Děčínsko k Trpasličí skále (celý článek).

Česká Kamenice – městečko na dlani

Strmé jsou staré dřevěné schody na věž děkanského kostela svatého Jakuba Většího. Z kúru si prohlédnete nádherný interiér, mešní roucha, staré tisky a kolem zvonu vystoupáte na ochoz. Šestitisícové městečko, jedno z nejhezčích v severních Čechách, máte jako na dlani (celý článek).

Liberecký kraj

Výstava Miroslava Horníčka

Na zámku Sychrov se v sobotu otevírá výstava Odkrývání Dobře utajených houslí aneb Miroslav Horníček člověk, herec, spisovatel, výtvarník. Vystaveny jsou autentické kusy mistrova nábytku, pocházející z pražského bytu v Hradešínské ulici na Vinohradech, téměř 40 surrealistických koláží, plakáty k inscenacím, předměty denní potřeby, fotografie, citáty a také kuriózní dárky, které Horníček obdržel od svých přátel. Více najdete zde.

Desáté oslavy Ještědu budou komiksové

Víkendový 10. ročník Oslav Ještědu, které připomínají otevření světoznámého vysílače a hotelu nad Libercem, budou ve znamení komiksu Aloise Nebela. Oslavy na Ještědu tuto sobotu zahájí tradiční vynášení pivních sudů. Vedle mužů a žen se poprvé představí i dorostenec, patnáctiletý mladík. Kdo chce překonat šest let starý rekord, musí cestu nahoru zvládnout pod 39 minut.

Na Ještěd v sobotu také dorazí spisovatel Jaroslav Rudiš, který je autorem komiksu Alois Nebel. K Aloisi Nebelovi se váže i vystoupení kapely Priessnitz. Členové kapely totiž spolupracovali na soundtracku k filmu a pro Ještěd si připravili speciální vystoupení. Příběh by mělo připomínat i speciálně upravené apartmá v hotelu na Ještědu.

V sobotu odpoledne na parkovišti u horského hotelu a vysílače tradičně zahrají talentované kapely z regionu a mezi obvyklá lákadla patří také nedělní příjezd automobilových veteránů. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Na noční návštěvu kláštera s režisérem Jiřím Strachem

Broumovským klášterem bude v sobotu 30. června provázet převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek za účasti známého filmového režiséra Jiřího Stracha (celý článek).

Pardubický kraj

Velký letní karneval

V sobotu si připravte veselé masky na Velký letní karneval. Akce začíná ve 20 hodin v areálu TJ Sokol Výprachtice. K poslechu a tanci zahraje skupina Petrowar.

V krajině rybníků u Lázní Bohdaneč lze najít další z turistických rájů

Rovina a zase rovina se spoustou kilometrů stezek a cestiček okolo rybníků. Taková je krajina v okolí Lázní Bohdaneč. Skutečný ráj pro cyklisty i další turisty (celý článek).

Vysočina

Bitva o brod

V sobotu se vydejte do Zbořeného Kostelce u Týnce nad Sázavou, kde se bude konat historická bitva v podhradí. Pořadatelé slibují dobová tržiště, ukázku řemesel, hudební a šermířská vystoupení. Vyvrcholením sobotního dne bude lítý boj vojáků v kostýmech z 15. století. Zájemci budou moci navštívit i dobové ležení. Program začíná ve 12 hodin, podrobnější rozpis najdete zde.

Nebe nad Radešínem patří balónům

Tréninkové lety probíhají v Radešíně na Žďársku, kde proběhne mistrovství České republiky v balónovém létání 2012. Šampionát s mezinárodní účastí, jehož pořadatelem je sdružení Ultimate Ballooning, potrvá do neděle. Zúčastní se ho 14 soutěžních posádek, z toho jedna ze Španělska.

Posádky budou startovat z okolí Radešína, urazit by měly maximálně 25 kilometrů. Soutěžní lety, při kterých budou piloti plnit různé disciplíny, budou každý den dva, a to vždy ráno po východu slunce a večer před západem. Výsledky šampionátu budou vyhlášeny v sobotu po večerním letu. Více najdete zde.

Za křišťálovou lebkou

V Pelhřimově v Muzeu rekordů a kuriozit vystavují křišťálovou lebku o hmotnosti 6170 gramů. Vybrousil ji Jaroslav Dave Šlechta, sklářský výtvarník ze Žďáru nad Sázavou. Lebka má obvod 52 cm a výšku 16 cm. Byla dokončena v roce 1984 a práce na ní trvaly přibližně 1 rok. Lebka byla poté krátkodobě vystavena na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Od té doby byla veřejnosti skryta.

Prohlédnout si ji můžete až do 15. října 2012. O lebku se zajímal i spisovatel Arthur C. Clark, autor televizního pořadu Svět záhad, jehož vlastnoručně psaný dopis autorovi lebky je součástí pelhřimovské expozice.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklepy

V sobotu se otevírá v rámci akce Dnů otevřených sklepů areál vinných sklepů v Terezíně, kde si připravili slavnostní příjezd vinařů a cimbálovou muziku z Buchlovic. Ve stejný den můžete jít degustovat s vinaři z Týnce. Začínají ve 13 hodin v Areálu sklepů "velký a malý Hradištěk". Připraveno mají 12 sklepů rodinného charakteru, vstupné činní 300 kč.

Author Znovín Cup

V sobotu se v Šatově pojede 13. ročník Vinařské '50' - Author Znovín Cup 2012. Přijít fandit můžete do Šatova, Nového Šaldorfu, Konic, Havraníků, či Hnanice. Trať povede podél vinic a kolem malebných sklípků, přes vřesovitě a lesy, po venkovských silničkách i kolem klikatého toku hraniční řeky Dyje. Start bude v 9:30 hodin v Šatově. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Premianti v Olomouckém kraji se mohou těšit na odměny

Školáci v Olomouckém kraji se mohou v pátek či o víkendu těšit na odměny za dobré školní výsledky. Speciální programy na závěr školního roku a počátek prázdnin pro ně připravují hrady a zámky, olomoucká zoo či akvapark. Zvýhodněni budou zejména premianti.

Oslavu konce školního roku jako každoročně upořádá hrad Šternberk. V pátek se uskuteční akce nazvaná Odpoledne na hradě s projížďkami na koních, lukostřelbou, dětskými dílničkami i pohádkovou diskotékou. Vstupné ve výši 50 korun obnáší i dva poukazy na atrakce. Děti se samými jedničkami ale budou mít vstup zdarma.

Bouzovský hrad láká děti v sobotu a neděli na speciální kostýmované prohlídky Hrad plný písniček. Zámek Jánský Vrch uspořádá v sobotu výpravný pohádkový muzikál Popelka v podání Slezského divadla Opava.

Přivítat prázdniny mohou školáci v pátek v olomouckém akvaparku. Žáci se samými jedničkami mají vstup za symbolickou jednu korunu, všechny děti se mohou těšit na zmrzlinu zdarma. Připraven bude doprovodný program s malováním na obličej, akvazorbingem a dalšími atrakcemi.

Vstup zdarma čeká školáky se samými jedničkami v pátek a o víkendu i v zoo na Svatém Kopečku v Olomouci. V Šumperku mohou děti s rodiči zahájit prázdniny výstupem na radniční věž v neděli 1. července. Děti a jejich doprovod mají vstup zdarma, na děti s vyznamenáním čeká malý dárek.

Noční prohlídky na zámku v Tovačově připomenou éru Pernštejnů

Historii období pánů z Pernštejna připomene návštěvníkům v sobotu zámek v Tovačově na Přerovsku. Živé obrazy zachycující vzestup i pád tohoto významného šlechtického rodu, který se zapsal do dějin města v 16. století, budou moci lidé sledovat při nočních prohlídkách. Chodbami zámku i místy, která nejsou běžně přístupná, se budou moci zájemci procházet až do půlnoci. Akce je součástí Pernštejnského roku, který na letošní rok vyhlásili památkáři.

"Chystáme sedm živých vstupů, živých obrazů s ukázkami historie, které se budou týkat vzestupu a pádu pánů z Pernštejna," řekla kastelánka Květa Zajícová. Lidé se během nočních prohlídek dozví například to, jaké problémy se v Tovačově za Pernštejnů řešily, ale i to, kdo byla tajemná černá paní, která se vyskytuje v tovačovských pověstech.

Zlínský kraj

Na hradě v Malenovicích připravili speciální prohlídky pro děti

Speciální prohlídky pro dětské návštěvníky připravili na hradě v Malenovicích u Zlína. Děti na ně mohou s rodiči dorazit každou červencovou neděli. Muzeum je správcem památky. Dětské prohlídky fungují od letošního roku také na hradě Buchlov na Uherskohradišťsku.

Hrad si v doprovodu hradní paní prohlédnou od hladomorny po věž, dozvědí se o tajných chodbách nebo ukrytém pokladu. Dětské prohlídky se budou konat vždy v neděli od 13:30 a 15:30. Děti musí přijít v doprovodu dospělých.

Festival koní v Tlumačově

O víkendu se v areálu Zemského hřebčince v Tlumačově na Zlínsku uskuteční Výstava koní chovatelů Moravy a Slezska. Diváci budou mít možnost hlasovat o nejkrásnějšího koně výstavy. Sobotní program začíná v 10 hodin. Představeni budou zástupci plemenných knih ČT, MT, pony, hafling, ČMB, SN, N, starokladbrubský kůň, fríský kůň a shagya arab.

Program bude doprovázet tradiční dechová hudba, neodmyslitelně patřící k této tlumačovské akci. K dispozici návštěvníkům bude také bohaté občerstvení i možnost nahlédnout do místních stájí. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Za Elfíkem do ostravské ZOO

V neděli se děti a jejich rodiče mohou vydat oslavit začátek prázdnin do ostravské ZOO za oblíbeným maskotem Českých drah, slonem Elfíkem. Na děti tu čeká řada soutěží, dárků a kulturní program – pohádky, písničky a povídání o zvířátkách. Soutěžit se bude v zajímavých disciplínách, jako jsou běh ve sloních botách, krmení slona nebo skládání puzzle. K dispozici bude také model kolejiště, kde si děti budou moci vypravit vlak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám