Hlavní obsah

Do kláštera v Králíkách můžete na prohlídku každý čtvrteční večer

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklou tečkou za celodenním pobytem na lyžích či běžkách se může stát návštěva Hory Matky Boží nad městečkem Králíky. Každý čtvrtek až do konce března tu pořádají večerní prohlídky kláštera a kostela.

Foto: Martina Žáčková

Při vstupu vás překvapí napodobenina schodiště z Jeruzaléma.

Článek

Toto známé mariánské poutní místo má více než třísetletou historii. Základní kámen kostela byl položen roku 1696 a dokončen byl již o čtyři roky později. Věřící z širokého okolí jej postavili doslova holýma rukama – za zpěvu mariánských písní sem nosili trámy i kamení. Později přibyl také klášter a poutní dům, aby měli poutníci kde pojíst a přenocovat. Od roku 1972 je celý areál kulturní památkou.

Schody, co nikam nevedou

Ke kostelu můžete dojít buď pěšky po křížové cestě z Králíků, nebo autem vyjet úzkými serpentinami. Ve dne je odsud překrásný výhled do okolí, i večerní atmosféra má své kouzlo – kostel obklopený stromy je střídmě osvětlený, v poutním domě naproti je vidět okny do vyhřáté restaurace, dole v údolí září Králíky, další světla v dáli dávají tušit okolní obce a na obzoru lze spatřit i osvětlenou sjezdovku lyžařského střediska Dolní Morava.

Průvodkyně nejprve stručně objasní historii Hory Matky Boží a pak následuje prohlídka ambitů – chodeb na čtvercovém půdorysu, v nichž jsou umístěny čtyři desítky cenných obrazů.

Vybrané výjevy jsou osvětlené bodovými reflektory či svíčkami. Zajímavostí na prohlídkové trase je mj. betlém zhotovený kolem roku 1863 v bývalé řezbářské škole v Králíkách.

V jeho kulisách můžete rozeznat panoramata některých světových měst, například Jeruzaléma, Benátek, Londýna či Vídně. Nahlédnete i do podzemí, kde se nachází klášterní hrobka. Přístupná veřejnosti je teprve od roku 2010.

Noční prohlídku můžete zakončit večeří nebo posezením u čaje

Putování vede i na nádvoří poutníků, kde se blízko kostela tyčí unikátní stavba zvaná Kaple svatých schodů. Při vstupu do ní budete asi zaskočeni – tvoří ji jedno velké schodiště, které však nikam nevede.

Jde o napodobeninu schodiště z Jeruzaléma, po němž zbičovaný a trním korunovaný Ježíš stoupal k soudnímu stolu Piláta Pontského, aby si vyslechl verdikt o smrti ukřižováním. Věřící v minulosti budovali na některých místech napodobeniny těchto schodů. Jedna se nachází právě ve zdejším klášteře.

Noční prohlídky kláštera

Konají se do března každý čtvrtek v 19.30 a 20.30 hodin. Lze domluvit i prohlídky mimo otevírací dobu pro skupiny minimálně 15 osob, kontakt pro rezervaci 605 912 840, info@poutnidum.cz.

Vstupné: dospělí 70 Kč, děti do 6 let zdarma, děti od 6 do 15 let 50 Kč.

Noční prohlídku můžete zakončit večeří nebo posezením u čaje v restauraci poutního domu, která je otevřená až do 22 hodin. Poutní dům nabízí i možnost hotelového ubytování ve dvou- až šestilůžkových pokojích. Za noc s plnou penzí tu dáte 390 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám