Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pražská sportoviště zdarma, pochody, cyklojízda a ohňostroje

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestrovský víkend připravil především velkolepé ohňostroje v Jihlavě, Třebíči, Brně a dalších městech. Na Nový rok bychom měli hlavně sportovat, proto se v Chebu vydejte na Bismarckovu rozhlednu, v Rokytnici na Farský kopec, ve Špindlerově Mlýně na lyže, v Brně na kolo, v Praze můžete využít zdarma některá sportoviště.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Silvestrovský víkend připravil především velkolepé ohňostroje.

Článek
Praha

Pražané mohou sportovat zdarma na jindy placených sportovištích

Pražané si mohou bezplatně zasportovat až do Silvestra v 36 sportovištích, kde je jindy třeba platit vstupné. Mohou si zahrát squash, fotbal a tenis, zacvičit zumbu či zaplavat.

Do týdne sportu zdarma se zapojí například sportovní centrum YMCA, plavecké bazény v Podolí, na Výstavišti, v Tyršově domě, na Strahově, v Hloubětíně, na Barrandově či v Letňanech. Otevřeny budou rovněž zimní stadiony Nikolajka a Hvězda, squashcentrum na Strahově, lezecké centrum na Smíchově a jezdecká společnost ve Ctěnicích.

Magistrát zároveň upozorňuje na to, že některá sportoviště jsou zdarma otevřena jen v určitých hodinách či dnech, některá zase vyžadují rezervaci po telefonu nebo přes internet. Bližší informace najdou zájemci zde.

Gepardí dvojčata z Norimberku v Praze

Na Nový rok v zoo Troja představí nový přírůstek - gepardí dvojčata Kito a Kubango. Mladí samci dorazili do Prahy ze zoo v Norimberku. Návštěvníkům se v neděli poprvé představí ve 13 hodin na pahorku vedle Pavilonu kočkovitých šelem. Kito a Kubango se narodili 5. dubna 2010. V Praze se stanou základem budoucí chovné skupiny, kterou by v dalších letech měly doplnit mladé samice. Více najdete zde.

Silvestrovské farmatrhy

Nezoufejte nad tím, že pomalu končí vánoční trhy. V sobotu mezi 8. a 16. hodinou se na náměstí Jiřího z Poděbrad budou konat Silvestrovské farmatrhy. Budete si tak moct koupit silvestrovské dobroty – sýry, jelítka, jitrničky, ovar, rybí saláty, pečivo na chlebíčky, víno, medovinu, sladkosti a podobně. Více najdete zde.

Novoroční ohňostroj

Přesně o silvestrovské půlnoci se rozzáří ohňostroj nad Prahou. Odpalován bude na Vltavě mezi Střeleckým ostrovem a Karlovým mostem. Letos nese jméno Praha matka měst a potrvá 15 minut.

Středočeský kraj

Prohlídky na hradě Křivoklát

Na hradě Křivoklát je otevřen hlavní prohlídkový okruh od 10 do 15 hodin - bude tomu tak až do 8. ledna (kromě pondělí a Nového roku). Hlavní okruh nazvaný Gotické paláce s doplněním Napříč českou historií aneb Rozmanitost slohů na Křivoklátě zahrnuje horní nádvoří a většinu interiérů horního hradu. (celý článek)

Muzeum Českého krasu obdaruje i na Silvestra

Zkraťte si čekání na nový rok návštěvou nejen dětsky laděných výstav v Muzeu Českého krasu v Berouně. Nechte se unést barokem a poznejte staré tradice. Poznáte um a pečlivost barokního malíře, zvyky a tradice, které už možná neznáte, a budete mít také možnost navštívit dětskou dílnu. Děti si odnesou z výstavy i malý dárek. (celý článek)

Hrad Karlštejn zahájil zimní provoz

Hrad Karlštejn otevřel již tradičně na Boží hod vánoční své brány pro veřejnost a zahájil tak vánoční provoz. V současné době je možné navštívit I. prohlídkový okruh, tedy soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV., hradní pokladnici a klenotnici a dále Studniční a Hodinovou věž. (celý článek)

Jihočeský kraj

Přivítání nového roku

V neděli přivítají slavnostně nový rok 2012 na náměstí Míru v Jindřichově Hradci. Město si připravilo 17. hodinu velký ohňostroj. Ve stejnou hodinu začne ohňostroj také v Prachaticích.

Ve stejný den, jen o hodinu později, začne ohňostroj v Třeboni na Masarykové náměstí. Novoroční ohňostroj na neděli od 18 hodin také připravili ve Strakonicích nad hradem. U strakonické lávky se veřejnost bude scházet už po 16. hodině, protože zde bude prokazovat svoji otužilost řada sportovců.

Jako první v kraji budou pořádat novoroční ohňostroj v Milevsku na náměstí E. Beneše.

Vlakem Českou Kanadou

V pátek vyjíždí parní vlak v 10.45 z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a zase zpátky, kdy je v Hradci v 15.56 hodin. Na prohlídku Bystřice budete mít necelou hodinu a půl. Dopředu je lepší si rezervovat místa. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Lyžování světlušek a sjezd s pochodněmi

V pátek se se starým rokem rozloučí především děti na šumavském Špičáku u Železné Rudy. Je připraveno večerní lyžování světlušek v dětském areálu pod hotelem Sirotek. Ty sjíždí sjezdovku s lampiony a následně mají lyžování zdarma. Také pro ně a jejich rodiče je připraven ohňostroj, ohřátí u ohně, hudba a občerstvení. Sraz světlušek je v 17.15, sjezd s lampióny začíná v 17.30 hodin.

V sobotu se lyžaři a všichni návštěvníci rozloučí se starým rokem i nočním sjezdem po nejprudší české sjezdovce Šance. Členové horské služby se přesně v 17.30 hodin vydají na sjezd s pochodněmi v ruce. Připraveno bude pod nejprudší částí sjezdovky občerstvení, rozdělaný oheň, hudba a na závěr ohňostroj. Začátek této části silvestrovského večera na Špičáku je naplánován na 17. hodinu.

Karlovarský kraj

Novoroční výstup na Bismarckovu rozhlednu

Pokud si dáte za novoroční předsevzetí více sportu a pohybu, tak neváhejte a vydejte se v neděli na Bismarckovu rozhlednu. Pokud nechcete jít sami, můžete se vydat s Klubem českých turistů, mají sraz v 10 hodin u Herkulovy kašny před Špalíčkem v Chebu. Příchod na vrchol Zelené hory plánují mezi 11.30 a 12. hodinou. Pod Bismarckovou rozhlednou bude od 10 do 14 hodin probíhat setkání s kamarády, přáteli a známými koukání z pro tento den výjimečně otevřené rozhledny. Pro zahřátí se bude nalévat svařák, grog a teplá polévka, vše zdarma. Ušetřenou dvacku – ale klidně i víc – můžete odložit do sbírky pořádané v rámci akce Klubu českých turistů Novoroční čtyřlístek.

Ústecký kraj

Zoo zdarma

Na Nový rok přivítají v zoologické zahradě Děčín návštěvníky s rozevřenou náručí. Zoo si pro příchozí připravila vstup zdarma. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Stráž nad Nisou má silvestrovský ohňostroj, Turnov novoroční

Stráž nad Nisou na Liberecku připravuje tradiční silvestrovský ohňostroj, na Nový rok si ho zase užijí v nedalekém Turnově. "My pořádáme ohňostroj na Silvestra už léta, lidé jsou zvyklí se na náměstí o půlnoci sejít, a tak to bude i letos, jen kvůli napjatému rozpočtu trochu skromnější," řekl starosta Stráže Karel Jäschke.

Očekává, že se na náměstí sejde jako každoročně několik stovek lidí, a další budou ohňostroj sledovat z vyvýšených míst v okolí.

Ještě větší zájem je tradičně o novoroční ohňostroj v Turnově, který se koná už po setmění. "Chodí na něj celé rodiny a sjíždějí se i lidé z okolí, podle odhadů se tam sejde vždy kolem 2500 až 3000 lidí," řekla turnovská starostka Hana Maierová. Trvat bude kolem deseti minut, strážský asi sedm.

Královéhradecký kraj

Radnice v hradeckém kraji chystají na přelom roku ohňostroje

"Na Velkém náměstí o půl páté zazní z balkónu bývalé radnice úvodní fanfáry. Kromě punče a čaje tady příchozí budou moci ochutnat i tradiční čočkovou polévku, což by mělo lidem podle tradice zajistit v příštím roce dostatek peněz," uvedla mluvčí radnice Magdaléna Vlčková. V 18 hodin začne ohňostroj, který doplní hudba z filmu Král Artuš.

Zatímco nebe nad Hradcem Králové rozzáří výbuchy pyrotechniky až 1. ledna, většina měst pořádá ohňostroje již 31. prosince. Například v Trutnově začne Silvestrovský ohňostroj na Krakonošově náměstí ve 23.45 hodin. Radnice upozorňuje, že kvůli ohňostroji bude uzavřený průjezd spodní částí náměstí.

Část měst pořádá ohňostroje v poslední den roku o několik hodin dříve, například v Dobrušce na náměstí F. L. Věka začne akce nazvaná Silvestřík pro děti s ohňostrojem v 16 hodin. Tradiční slavnostní večer chystá radnice na Mírovém náměstí v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. V 18 hodin vystoupí s projevem starosta, následovat bude slavnostní přípitek a tradiční ohňostroj.

Novoroční pochod

Jak na Nový rok, tak po celý rok, si dali jako předsevzetí v Rokytnici v Orlických horách. V neděli ve 14 hodin mají sraz u staré vodárny všichni milovníci sportu, vydají se na Farský kopec.

Lyžařská exhibice

V sobotu se konají předsilvestrovské oslavy ve Skiareálu Špindlerův Mlýn. Návštěvníci se mohou těšit na lyžařskou exhibici, veřejný závod ve slalomu, soutěže a hudební party. Program potrvá od 10 do 16.30 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

V mnoha městech Pardubického kraje budou koncem roku ohňostroje

V mnoha městech Pardubického kraje se mohou lidé koncem roku těšit na ohňostroj připravený radnicí. Na svitavském náměstí Míru vypukne mohutný ohňostroj poslední den v roce v 17.55 a bude trvat asi 17 minut. "Je to podle roku, kdy se objevila první zmínka o městě, letos je mu 755 let," sdělil ředitel Střediska kulturních služeb města Svitavy Petr Mohr. Letošní novinkou je starostenská čočková polévka pro štěstí, kterou bude starosta a místostarostové zdarma rozlévat od 17 hodin před školou na náměstí.

Silvestrovský ohňostroj na náměstí T. G. Masaryka v Moravské Třebové začne v 18 hodin, ve stejnou dobu pořádá Litomyšl dětský ohňostroj na Smetanově náměstí. Půlnoční světelná show čeká po projevu a přípitku starosty obyvatele České Třebové na Starém náměstí.

Hlinsko pořádá novoroční ohňostroj až 1. ledna. Přivítání nového roku zahájí slavnostní fanfáry ve skanzenu Betlém v 17.45, program s hudebními vystoupeními a medovinou zakončí světlice. Podobně nechává světelnou show na první den roku také Chrudim.

Vysočina

Silvestrovské ohňostroje

Aby děti nepřišly zkrátka, začíná už v 17 hodin v sobotu Silvestrovský ohňostroj na Karlově náměstí v Třebíči. Hudební program zakončí o půlnoci slavnostní přípitek a novoroční ohňostroj.

Na neděli nechali světelné představení v Telči na náměstí Zachariáše z Hradce, akce začíná už v 16.30 hodin. Ve stejný den si připijí od 17 hodin svařákem zdarma v Jihlavě, půl hodiny poté odpálí ohňostroj. V neděli oslaví příchod nového roku také ve Žďáru nad Sázavou, program začíná v 17.30 hodin, světýlka vypustí v 18 hodin.

Jihomoravský kraj

Vinařský Silvestr

Na Silvestra pořádají mikulečtí vinaři od 20 hodin Vinařský Silvestr v kulturním domě v Mikulčicích. Večerem bude návštěvníky provázet skupina Apriori a Neoveská cimbálová muzika. Vstupné činí 200 Kč. Více najdete zde.

Prohlídky vyzdobených komnat zámku Lysice

V sobotu se návštěvníkům otevřou vánočně vyzdobené komnaty státního zámku Lysice. Přístupná je historická reprezentační prohlídková trasa „A“. Prohlídky se konají každou celou hodinu od 10 do 16 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Novoroční cyklojízda a labyrint

Brno na Nový rok ožije. Město připravilo na neděli řadu akcí. Z náměstí Svobody v 10 hodin vyjíždí novoroční cyklojízda. Od 14 do 17 hodin si můžete vyzkoušet Labyrint pod Zelným trhem, nebo se projít výstavu Beatlemánie v Moravském zemském muzeu či si zajít na program v nově otevřené Hvězdárně a planetáriu Brno. V 18 hodin začne novoroční ohňostroj nad Špilberkem.

Olomoucký kraj

Silvestr na hradě Šternberk

V sobotu budou připraveni slavnostně naladění průvodci a hrad Šternberk vyzdobený v duchu Vánoc. "Prohlídky se uskuteční od 10 do 16 hodin. Začátky prohlídek budou vždy v celou hodinu. Součástí prohlídek bude i krátké povídání o historii zbraní, o hudební doprovod se postará flašinetářka," uvedla kastelánka. Sportovně naladění návštěvníci se mohou zapojit do silvestrovského orientačního běhu v hradním parku. Gurmáni ocení zabíjačku. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Muzeum jihovýchodní Moravy mezi svátky láká na hračky, mince i dobrodružství

Muzeum jihovýchodní Moravy se sídlem na zlínském zámku je ve dnech 27. až 30. prosince otevřeno bez časového omezení – tedy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Zavřeno bude až na Silvestra, Nový rok a 2. ledna. (celý článek)

Ve Zlíně mohou přivítat rok 2012 na lyžařském svahu poblíž centra 

Obyvatelé Zlína mohou přivítat rok 2012 na lyžařském svahu nedaleko centra města. Nad lyžováním sice visí kvůli oblevě otazník, party se soukromým rádiem i program plný soutěží však v Areálu Josefa Šperky bude za každého počasí. Akce začne ve 20 hodin a završí ji ohňostroj, kterým účastníci přivítají první minuty roku 2012, řekl provozovatel střediska Michal Cepek.

"Doufáme, že se počasí umoudří a ještě nasněží. Když ne, tak bahna se určitě nikdo nemusí bát. Dojezd sjezdovky, kde se party bude konat, je již teď pokrytý umělým kobercem," uvedl další z pořadatelů Pavel Ludva. Podle Cepka obleva v těchto dnech ze svahu odnesla polovinu technického sněhu, který provozovatelé připravili minulý týden.

Technický sníh je ve třetině areálu a podle Cepka by stačily tři mrazivé dny, aby jej provozovatelé mohli "zasněžit" celý.

Organizátoři kvůli nepřízni počasí připravují jiné soutěže. "Měli jsme nachystané sněžné skútry, sáně nebo boby. Uvidíme, co z toho nám zůstane. Podmínky jsou špatné, v takovém počasí neumíme svah připravit," konstatoval pořadatel.

Moravskoslezský kraj

Novoroční a silvestrovské ohňostroje

V takovémto počasí asi těžko dostáváte děti od televize ven na čerstvý vzduch, ale na prskavky a ohňostroj se zajisté půjdou podívat. V sobotu se jděte podívat na ohňostroj od 21 hodin před radnicí v ostravských Radvanicích a Bartovicích. Před Slezkoostravskou radnicí začíná hudební program od 23 hodin, o půlnoci pak odpálí rachejtle a celý ohňostroj.

V Příboře budou mít na náměstí Siegmunda Freuda ohňostroj na přelomu starého a Nového roku. Stejně tak načasovali ohňostroj na půlnoc i v Českém Těšíně, který se bude konat na břehu řeky Olše.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám