Hlavní obsah

Tipy na víkend: Slavnosti pětilisté růže, lety balónem i frisbee turnaj

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váháte kam vyrazit o víkendu? Pokud máte rádi horkovzdušné balóny, vydejte se k Mladé Boleslavi a Máchovu jezeru, kde se koná Bělské balónové hemžení. Český Krumlov se ponoří do renesance v rámci Slavností pětilisté růže. Sportovci ocení marathon na horských kolech v Heřmanicích v Podještědí nebo frisbee turnaj v Aši.

Foto: Profimedia.cz

Více než patnáct horkovzdušných balónů létá na 10. ročníku Bělského balónového hemžení, které začalo 15. června v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Článek
Středočeský kraj

Horkovzdušné balony nad Bělou

Více než patnáct horkovzdušných balónů létá na 10. ročníku Bělského balónového hemžení, které začalo 15. června v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Pět dnů každé ráno nebo večer nad Mladou Boleslaví, hradem Bezděz a Máchovým jezerem uvidí návštěvníci atraktivní podívanou. Vše ale záleží na počasí, které balónovému létání vládne.

Na pátek jsou připraveny dva ranní lety. Jeden bude z Mladé Boleslavi a druhý z Bělé pod Bezdězem. V sobotu ranní let není, večer se ale bude konat světelná show, při níž budou hrát hlavní roli opět balóny. Organizátoři nachystali rozšířený sobotní program na hřišti U Háječku v Bělé pod Bezdězem. Doprovodnou akcí Bělského hemžení je výstava fotografií v Bělském kulturním zařízení. Další informace najdete zde.

Dětský ráj za pražskými humny na zámku Berchtold

Zámek a hotel v jednom obklopený velkým parkem v obci Kunice-Vidovice nedaleko Velkých Popovic je ideálním místem pro celodenní rodinný výlet. Vyřádí se tu děti i dospělí. (celý článek)

Mníšecký festival vín

V sobotu se koná šestý ročník přehlídky Mníšecký festival vín 2011. Akce se uskuteční v hospůdce Káji Maříka ve Skalické ulici v Mníšku pod Brdy, která má otevřeno od 11 do 24. hodin.

Výlet drezínou

Nedaleko za Prahou se můžete svézt drezínou krásnou krajinou, zdoláte i několik mostů. Projížďka trvá hodinu a půl, měří 11 kilometrů a dlouho sloužila jako dopravní cesta do nedalekého kamenolomu. Pendlují tu dvě drezíny, přičemž na jednu se vejde čtyři až pět lidí. Vyjížďky začínají na nádraží Mstětice u Zelenče vedle Čelákovic, což je osm kilometrů od Prahy. Rezervovat jízdu si můžete na telefonu 773 614 202 nebo emailem carols.j@seznam.cz.

Ve skřítkovském Pičíně je strašidelně veselo

Jestli máte chmury a chandru na duši, vezměte ostatní zachmuřence a vyrazte do malé středočeské vsi Pičín, do Pohádkové země ukryté v domě číslo 150 a na přilehlé zahradě. Výtvarnice a spisovatelka Vítězslava Klimtová ve vás rozsvítí plnou tělesnou schránku pozitivna. (celý článek)

Liberecký kraj

Jizerský drak na přehradě

V sobotu od 9 do 16.30 hodin se na Jablonecké přehradě budou prohánět dračí lodě s profesionálními, ale i amatérskými posádkami. Další podrobnosti najdete zde.

Střelci a trubači na Lamberku

V sobotu se na státním zámku v Lamberku sejdou střelci a trubači z Česka i Německa. Na nádvoří zámku bude k vidění ukázka loveckých psů, organizátoři slibují také ukázku vábení jelenů. Celá akce potrvá od 10 do 11 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Cyklistický marathon

V Heřmanicích v Podještědí se v pátek a v sobotu sejdou závodníci na horských kolech. Pojedou XII. Mezinárodní MTB Marathon Malevil Cup. Zúčastnit se mohou děti, široká veřejnost i handicapovaní sportovci. Podrobný program najdete zde.

Karlovarský kraj

Frisbee turnaj

Od čtvrtka do pátku budou v Aši létat talíře. Koná se tam 4. ročník mezinárodního turnaje v Ultimate Frisbee (házení létajícím talířem). Do Aše zavítají hráči a hráčky z Německa, Rakouska, Polska, Itálie a Slovenské republiky. Více najdete zde.

Den otevřených dveří v Becherově vile

V neděli mezi 10 a 16 hodinou se otevře veřejnosti Becherova vila v ulici Krále Jiřího v Karlových Varech. V nově zrekonstruované historické budově uvidí zájemci výstavní prostory, výtvarnou dílnu nebo sochařský ateliér v rámci dne otevřených dveří. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Keramické trhy na zámku Ploskovice

Mezi sobotní 10 a 16 hodinou bude na zámku Ploskovice pěkně rušno. Kromě tradičních prodejních trhů keramiky se mohou návštěvníci těšit na ukázky autorské tvorby keramiky z celé republiky v areálu zámeckého parku. Vstupné činí 50 Kč, snížené je pak za 30 Kč. Podrobnější program najdete zde.

Výstava kočárků

V neděli končí v Oblastním muzeu v Děčíně výstava historických kočárků a kolébek ze soukromé sbírky paní Miloslavy Šormové. Návštěvníci uvidí desítky historických kočárků dvojího druhu - jednak klasické dětské kočárky, jednak tzv. loutkové, určené pro panenky. K jejich výrobě se používalo množství nejrůznějších materiálů, např. vrbové proutí, španělský rákos, dřevo, koženka i papírové provázky. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Velké kouzlo malého Rabštejna

Že je Rabštejn nad Střelou našim nejmenším městem je sice pozoruhodné, ale na počtu obyvatel nezáleží. Záleží na geniu loci a ten tu je a pociťujete ho na každém kroku. Jdete si tak historií a je vám vlídno, úsměvno. (celý článek)

Romantický sen na šlechtických sídlech

V Plzni otevřeli výstavu Romantický sen, šlechtická sídla z období romantismu a historismu ve fotografii. V mázhauzu domu U Zlatého slunce si na fotografiích prohlédnou zájemci průřez aristokratickými sídly západních Čech, která byla upravena v průběhu 19. století ve stylu romantismu a historizující architektury, především v novogotickém tvarosloví.

Výběr fotografií byl zaměřen na exteriéry staveb, protože náplň budov byla po druhé světové válce změněna a dobové interiéry se zachovaly v původním stavu jen zřídka. Snahou autorů výstavy bylo upozornit i na méně známá šlechtická sídla regionu. V tomto směru může být výstava inspirací k výletům za romantickými a historizujícími sídly. Výstava je otevřena do 31. 10. 2011 ve všedních dnech od 6 do 18 hod.

Jihočeský kraj

Koncert při svíčkách

Ve Velké Lhotě se v sobotu od 22 hodin rozezní pěvecký sbor Festivia Chorus (sbormistryně Jitka Čudlá), který si pozval jako hosta folkovou kapelu Jen tak tak z Jindřichova Hradce. V horním kostele Evangelického tolerančního areálu se můžete těšit na folkovou muziku, populární a lidové písničky a spirituály. Vstupné: dospělí 60 Kč, děti do 15 let 30 Kč. Více najdete zde.

Slavnosti pětilisté růže

Český Krumlov se opět ponoří do období renesance. Od pátku do neděle se v ulicích Krumlova budou pohybovat komedianti, městem půjde kostýmovaný historický průvod a na zámku se budou konat historické trhy a rytířské turnaje. V sobotu se návštěvníci mohou těšit na noční ohňový průvod, který o půlnoci zakončí slavnostní ohňostroj na jižních zámeckých terasách. V neděli připraví nevídanou podívanou živé šachy v pivovarské zahradě. Podrobný program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Historie českého loutkového divadla

V Orlické galerii se v neděli otevírá výstava Historie a současnost českého loutkového divadla. Zájemci v Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou si prohlédnou více než 120 loutek. Vystavené loutky pocházejí údajně z konce 19. století. Výjimečně pro tuto výstavu byl do kolekce loutek také zařazen půvabný soubor marionet malíře Jiřího Hudečka, syna slavného krajináře Antonína Hudečka. Jiří loutky vyřezal pro představení, která hrával pro častolovické obecenstvo ve vile svého otce v letech 1934 až 1938. Výstava probíhá denně mimo pondělí. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Jihlava z výšky

Už jste viděli Jihlavu z výšky? Pokud ne, vydejte se na vyhlídkovou věž kostela sv. Jakuba Většího. Od června do srpna je otevřena každý den mezi 10 až 18 hodinou s polední pauzou od 13 do 14 hodin, kromě pondělí. Dospělí zaplatí 20 Kč, děti polovinu.

Na cirkus do divadla

V jihlavském divadle T.E.J.P. hrají v sobotu zajímavé představení On air. Od 15 a 18 hodin uvidíte na visuté klaunerii představení s užitím masek, pozemní akrobacie a cirkusové hrazdy. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Rybářský den

V sobotu od 11 hodin se v prostorách rybárny v Jablonné nad Orlicí koná rybářský den. Kromě grilovaných ryb se mohou návštěvníci těšit na rožněné prase. Více najdete zde.

Běh naděje

Ve čtvrtek od 14 hodin se v Žamberku uskuteční Běh naděje na podporu výzkumu rakoviny. Letošní 15. ročník slibuje bohatý doprovodný program a zajištěno bude také občerstvení. Samotný běh startuje v 16 hodin před Divišovým divadlem.

Chrudim plná gotických a barokních skvostů

Chrudim patří k městům, která – pokud je navštívíte poprvé, nebo po značném časovém odstupu – umí překvapit. Na Resslově náměstí možná i vy zažijete pocit, že jste právě zavítali do místa mnohem známějšího i věhlasnějšího. (celý článek)

Nahatý tank ve vojenském muzeu v Králíkách

Také mu říkají letní, nebo tank pro dámy. Jedním z exponátů jedné z nejmodernějších vojenských sbírek je totiž tankový simulátor. Monstrum zbavené pancíře vypadá jako vykostěný králík. (celý článek)

Olomoucký kraj

Folklórní festival V zámku a v podzámčí

Od pátku do soboty se v Přerově koná folklórní festival V zámku a v podzámčí. Letošní festival se ponese tematicky k letnímu slunovratu a lidovým zvykům spojeným s tímto obdobím. Chybět samozřejmě nebudou ani vystoupení souborů z Hané a jejího okolí, které předvedou lidové zvyky začátku léta. Část programů se zaměří také na děti: připravena bude výtvarná soutěž a výstava Kouzelný slunovrat, pátý ročník pěvecké soutěže O zámecký klíč a také večerní komponovaný pořad Svatojánská noc. Podrobný program najdete zde.

Zlínský kraj

Ve Vsetíně budou zpívat senioři

Ve čtvrtek se v Domě Kultury ve Vsetíně bude zpívat. Koná se tam druhý ročník SeniorSTAR, soutěže ve zpěvu lidových písní za doprovodu cimbálové muziky. Cílem akce je na veřejnosti prezentovat, že i v pokročilejším věku je možno podávat pozoruhodné pěvecké výkony. Soutěž je určená osobám starším 60 let. Soutěžit se bude ve dvou kolech.

1. kolo (neveřejné) - výběr finalistů - během dopoledne od 8 do 12.30 a následné 2. kolo (veřejné) - finále od 15.00 do 17.00 hodin ve Velkém sále Domu kultury Vsetín. Po celou dobu akce bude připraven pestrý kulturní program. Vstupné na akci Senior STAR je dobrovolné, doporučené 100 Kč.

Návštěva Zlínského muzea se zvýhodněným vstupným

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo pro návštěvníky příjemnou novinku - zvýhodněné sdružené vstupenky do více svých objektů. Pod sloganem Poznejte víc! nově nabízí dva druhy vstupenek. (celý článek)

Letní Velké Karlovice: kosení luk, turistický pochod i Haferové mlsání

Pestrý program na celé léto slibují návštěvníkům Velké Karlovice na Vsetínsku. Valašská obec patří v Beskydech k vyhlášeným lyžařským střediskům, v létě je zase oblíbeným cílem turistů, cyklistů a těch, kteří vyhledávají aktivní odpočinek na čerstvém horském vzduchu. (celý článek)

Muzeum Bojkovska: uvidíte i zvon, co vyzváněl odsouzencům

Nové expozice otevřelo Muzeum Bojkovska v ulici Palackého v Bojkovicích na Uherskohradišťsku. Zájemci si prohlédnou nejstarší dějiny města, ale i třeba zprávy z doby, kdy Bojkovice byly správním a soudním centrem, nebo kdy zde kvetlo zvěroklestičství či fungovala Bajerova sodovkárna.

Rozsah stálých expozic dosud není konečný. Stále se pracuje na jejich rozšíření o dějiny 20. století, historickou školní třídu, dějiny spolků v Bojkovicích a přednáškovou místnost. Otevřeno je v úterý, čtvrtek a o víkendech. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Jedinečný vodní mlýn i vyzbrojený řopík najdete ve Slupi

Nedaleko Znojma, v obci Slup, německy Zulb, ale také Čule zvané, najdete jeden ze dvou zachovaných vodních mlýnů u nás. Bohužel má tato ojedinělá památka malou propagaci, podle jednoho z místních o ní vědí více Rakušáci, kteří sem jezdí na zájezdy. (celý článek)

Noc otevřených sklepů

O víkendu se ve Valticích po celou noc zpřístupní Valtické podzemí, unikátní labyrint historických vinných sklepů v celkové délce přes 760 metrů. Sklepy se otevírají v 18 hodin, mezi 6 až 8 hodinou se bude podávat vyprošťovací snídaně. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Svatojánské ohňování

V sobotu okolo 19.30 hodin se okolo hradu Starý Jičín rozsvítí Svatojánské ohňování. Akce bude závislá na počasí a západu Slunce. Večer budou moct návštěvníci sledovat taneční vystoupení s ohněm, plivání ohně, mystické vystoupení s názvem Ďábel přichází a nakonec závěrečnou ohňovou show v podání skupiny Allegros Štramberk a Historika Rožnov pod Radhoštěm. Celý program najdete zde.

Praha

Piknik na Petříně

V sobotu se na Petříně uskuteční velký piknik. Pro děti bude připraven skákací hrad, malování a soutěže. Gurmáni ocení piknikové koše, které je možné si rezervovat dopředu na emailu piknik@mf.cz. Výdej piknikových košů začne v 11 hodin. Další informace najdete zde.

Divadlo ve Staroměstské mostecké věži

V neděli mohou malí návštěvníci přijít zhlédnout loutkové představení na Staroměstské mostecké věži. Pohádka o Pejskovi a kočičce bude vyprávět o tom, jak šli na procházku a jak si pejsek roztrhl kalhoty. Představení potrvá 45 minut. Děti do šesti let zaplatí 20 Kč, do 15 let 50 Kč a doprovod má vstup zdarma. Dopředu se raději registrujte na emailu k.kratinova@abl.eu.

Festival Česká chuťovka

Od čtvrtka do neděle probíhá na Staroměstském náměstí druhé pokračování festivalu krajových specialit a kuchyně Česká chuťovka. Otevřeno bude každý den od 10 do 20 hodin. Návštěvníci budou moct ochutnávat z regionálních potravin, krajové gastronomie a moravského a českého vína. Více najdete zde.

Čtěte také:
Projděte si hrady Českého středohoří. O historii hradů Házmburk, Budyně, Střekov, Kostomlaty, Hněvín a dalších se dočtete v příloze Víkend, která vychází v pátek 17. 6. jako příloha deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Svatobor u Sušice skrývá tajemství

Nad Sušicí, která je branou do klostermannovské Šumavy, se až do výšky 845 metrů nad mořem tyčí vrch Svatobor, který je díky své bohaté historii opředen...

Výběr článků

Načítám