Hlavní obsah

Muzeum železné opony ve Valticích připomíná složité období socialismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valtice (Břeclavsko)

V sobotu bylo ve Valticích na Břeclavsku otevřeno muzeum, které připomíná doby socialismu, kdy Československo neprodyšně oddělovala na hranicích od Rakouska a Německa železná opona. Vzniklo v objektu někdejší celnice, která se nachází mezi Valticemi a rakouským Schrattenbergem.

Foto: ČTK

Expozice zbraní i dobových uniforem pohraničníků vznikla v objektu, který dříve patřil pohraniční stráži.

Článek

Muzeum železné opony představuje zbraně a uniformy někdejších pohraničníků. V jedné z místností jsou vypsána jména všech lidí, kteří na hranicích za socialismu zahynuli. Jsou mezi nimi nejen lidé prchající před komunismem, ale i padlí vojáci-pohraničníci.

Časem bude expozice rozšířena tak, aby přiblížila některé nejznámější dramatické příběhy spojené s přechodem hranic.

Cílem je připomenout minulost tak, aby starší generace na dobu železné opony nezapomněla a ta mladší zjistila, jak bylo toto období složité, řekla spolutvůrkyně expozice Michaela Cibulková.

Foto: ČTK

"Citově nejsilnější je místnost, v níž jsme vytvořili část železné opony. Vše je podkresleno zvukovými efekty a vytvořeno tak, jakoby se návštěvník vrátil v čase před listopad 1989 na přísně střeženou hranici," uvedla Cibulková. Příchozí mohou navštívit i budovu muničního skladu pohraniční stráže.

Areál muzea čekají v budoucnu další úpravy. Především u něj bude opět vztyčena železná opona - tedy obnoven kus hranice s pletivem a četnými ostnatými dráty. Na jihu Moravy se původní část železné opony dochovala jako turistická atrakce u Čížova na Znojemsku, a to v areálu současného Národního parku Podyjí.

Další Muzeum železné opony bude v květnu otevřeno v Rozvadově na Tachovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám