Hlavní obsah

Koloniál u pana Bajzy představuje historii obchodu a obchodování

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbezným příběhem Karla Poláčka Bylo nás pět se nechali inspirovat brněnští muzejníci a připravili výstavu Koloniál u pana Bajzy aneb Historie obchodu a obchodování. Zavede nás do starosvětského prostředí maloměsta 20. let minulého století, kde se žilo bez bouřek a krachů, lidé při pozdravení smekali a páni obchodníci patřili k nejváženějším občanům i živnostníkům.

Článek

Třebaže se tu představuje na 1000 sbírkových předmětů z 12 českých a moravských muzeí, nejde vůbec jen o suchou, nezáživnou historii. Návštěvník se totiž při prohlídce potkává například s figurínami majitelů obchodů, jimž dal jejich autor podobu herců, kteří je hráli ve známém televizním seriálu.

A tak se na nás z koloniálu dívá úslužný pan Bajza s úsměvem Oldřicha Navrátila, naproti v cukrárně se klaní mistr sladkých dobrot pan Svoboda se šarmem Oldřicha Víznera, v obchodu s textilním zbožím zákazníky ostřížím zrakem sleduje lakomý strýc Vařeka s mračnou tváří Petra Nárožného.

Nuž tedy, kluci a holky, co spolu mluvíme, najděte čas a hurá na tuhle rozkošnou výstavu do Moravského zemského muzea (MZM) v Brně.

Na vlastní kůži

Výstavy v Dětském muzeu MZM v Brně jsou tradičně interaktivní. V Koloniálu u pana Bajzy si totiž lidé mohou nejen porovnat, ale i vyzkoušet, jak se prodávalo tehdy a jak nyní. V prvním sále zažijí děti i hraví dospělí atmosféru výročního trhu. Mohou se sami pokusit dobře prodat či levně nakoupit perník, korále, dřevěné hračky, zeleninu i domácí zvířata. Případně také zašťárat v časech, jež mají teprve nastat, a vytáhnout si tzv. planetu s věštbou budoucnosti.

Ale největší lákadlo je čeká ve druhém sále. V dobovém hokynářství i současné prodejně hraček, kterou v jedné z kójí vybudovala společnost Wiky, si mohou malí návštěvníci přednostně vyzkoušet nejen roli zákazníků, ale rovněž roli prodavačů. Obdrží pro tento účel speciálně vyrobené peníze a pak už jen hbitě před nebo za pult.

Výstava Koloniál u pana Bajzy aneb Historie obchodu a obchodování potrvá v Dětském muzeu MZM v Brně, Kobližná 1 (2. patro Paláce šlechtičen) až do 16. dubna. Návštěvníkům otevírá brány od úterý do soboty, v době od 9 do 17 hodin. Školy a větší zájmové skupiny se musí předem telefonicky objednat na čísle 533 435 274 nebo 371.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám