Hlavní obsah

Tipy na příjemné lyžování na Českomoravské vysočině

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavsko

Již dlouho neplatí, že za pěkným lyžováním musíme vyrazit do tradičních lyžařských středisek v Krkonoších, Beskydech nebo třeba na Šumavě. Vstřícností nás může překvapit i místo, kde bychom sjezdovku nečekali.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V lyžařském areálu v Hamrech je lyžařská škola pro nejmenší samozřejmostí.

Článek

Jedním z takových center je například lyžařský areál v Hamrech u Bystrého na Svitavsku, ležící na území přírodního parku Křetínka na Českomoravské vysočině.

„Historie zdejšího lyžování se přitom datuje už od první půle minulého století. Svah tu byl poměrně dlouhý, severní strana byla navíc zárukou dostatečného množství sněhu, který vydržel až do jara. Navíc mezi vyhlášené výletní cíle jak v létě tak v zimě, patřila zdejší hospůdka U Tušlů, nacházející se dodnes pod svahem, na protějším břehu říčky Křetínky,“ zavzpomínal zdejší rolbař Jiří Konečný, který se stará také o umělé zasněžování sjezdovky.

Na vlek mohou i běžkaři

Pokrok přinesla v 60. letech výstavba vleku, díky němuž se tu začalo lyžovat organizovaně, včetně pořádání závodů. „Jak připomínají pamětníci, zejména z Brna sem mířili lyžaři na jednodenní zájezdy. Parkovalo tu i dvacet autobusů najednou,“ pokračoval Konečný. On sám působí ve skiklubu už deset let, kdy se přistěhoval z nedaleké Olešnice. I tam byl od mládí členem lyžařského klubu.

Foto: Archiv, Právo

Počátkem nového tisíciletí, když se bývalý bysterský lyžařský oddíl transformoval na občanské sdružení, bylo nejprve rozhodnuto o výstavbě technického zasněžování, v roce 2003 byla navíc sjezdovka protažena až na vrchol kopce. „Svah díky tomu získal technicky náročnou pasáž, což určitě přispělo ke zvýšení atraktivity. Pro nejmenší lyžaře, než se odváží vyjet na svah, tu máme vybudovaný dětský vlek a instruktora s atestací na výuku dětí. Takže kdo si netroufá, naučí se nejprve lyžovat na mírném kopečku a pak již může na vlastní sjezdovku,“ upozornil Jiří Konečný. A doplnil, že se tu o zdejší sjezdovce říká, kdo sjede „Tušlovku“, může vyrazit i do Alp.

Sezóna začala 19. prosince

V Hamrech se tuto sezónu začalo lyžovat už 19. prosince. „Bohužel před Vánocemi přišla obleva. Díky umělému zasněžování jsme sice jezdili dál, ale neprotahovala se běžecká trať, protože na ní přírodní sníh prakticky roztál,“ pokračoval Konečný. Pro příznivce běžeckého lyžování je totiž upravována rolbou stopa nad horní stanicí vleku.

„Zájemci mohou vyjet nahoru a pak se již vydat směrem na Hartmanice nebo po hřebeni směrem ke Svojanovu. Přímo v Hamrech u sjezdovky protahujeme také zhruba čtyřsetmetrový okruh. Lidé tak nemusejí jezdit do kopce, a přesto si mohou zaběhat,“ dodal. Novinkou letošní sezóny bylo otevření občerstvení přímo u sjezdovky.

„Příští rok bychom rádi tuto službu ještě rozšířili a vybudovali tu pergolu s posezením. Rádi bychom také pořídili novou rolbu, ale záleží na ekonomické situaci,“ prozradil Jiří Konečný a pozval veřejnost na dvě připravované akce. „Na přelomu ledna a února chystáme retroakci, přibližující počátky lyžování. Uvítáme, když se tu sejde co největší počet lidí, kteří budou mít dobové lyže, boty, oblečení a další lyžařské náčiní. A pro děti se chystá také tradiční karneval. Přesné datum konání obou akcí bude zveřejněno na našich webových stránkách.“

Na hrad nebo do muzea

Pokud si už budete chtít od lyžování odpočinout, můžete navštívit pět kilometrů vzdálený středověký hrad Svojanov, který je i přes zimní období o víkendech přístupný veřejnosti. Zhruba stejně vzdálené, i když opačným směrem proti proudu Křetínky, leží městečko Bystré. Známé je například z filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, který se tu před více než 40 lety natáčel.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pokud si budete chtít od lyží odpočinout, navštivte hrad Svojanov.

„Návštěvníci se u nás mohou podívat například do poutního kostela Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské nebo si prohlédnout minimuzeum v Brtounově chalupě. To se nachází v jedné z nejstarších bysterských chalup a kromě místní historie tu je instalována i expozice ruční obuvnické výroby. Obě památky jsou přístupné po předchozí telefonické domluvě s jejich průvodci,“ upozornila Lenka Cupalová z informačního centra v Bystrém.

Lyžařský areál Hamry - Bystré

Nachází se v oblasti Českomoravské vrchoviny v přírodním parku Údolí Křetínky v obci Hamry, přibližně 4 km od města Bystré u Poličky, v nadmořské výšce 611 m n. m. Provozní doba: pondělí až pátek 15–19 hodin, sobota a neděle 9–17 hodin.

Ceník: Bodové jízdné – jedna jízda všední dny 8 bodů, víkend 9 bodů, dítě do 10 let 7, respektive 8 bodů. Permanentky 100 korun – 100 bodů, 200 korun – 210 bodů, 300 korun 320 bodů, 400 korun – 435 bodů, 500 korun – 550 bodů. V pracovní dny čtyřhodinová permanentka za 200 korun, dětský vlek zdarma. Vlek přepraví 600 osob za hodinu, sjezdovka o délce 350 metrů s umělým zasněžováním a osvětlením. www.skibystre.cz

Bystré

Informační centrum: Otevřeno v pracovní dny 8–11.30 a 12.30 až 16 hodin, v pondělí a ve středu do 17 hodin. V pátek pouze do 14 hodin.

Minimuzeum: Průvodcovská služba na telefonu 737 884 213. Kostel sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské: Průvodcovská služba na telefonu 461 741 100. www.bystre.cz

Svojanov

Hrad: Otevřeno v sobotu a neděli 10–16 hodin.

Vstupné: zimní prohlídkový okruh – 80 korun, zlevněné vstupné 50 korun, rodinné 240 korun. www.mestyssvojanov.cz, www.svojanov.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám