Hlavní obsah

Příchod Svatomartinského vína doprovodí košty i celé festivaly

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco děti budou 11. listopadu vzhlížet k obloze, jestli dorazí Martin na bílém koni, dospělí se s podobně napjatým očekáváním podívají na dno sklenky vína. Tradice otevírání prvních lahví takzvaného Svatomartinského vína získává na oblibě a rok od roku ji provází větší množství doprovodných akcí po celé zemi. Ani letos tak nebudou chybět jednodenní slavnosti i vícedenní gurmánské festivaly.

Článek

Mladé Svatomartinské víno, jehož zátky se podle dávných zvyků odšpuntují přesně 11. listopadu, má pro znalce zvláštní kouzlo – pokud se totiž vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník.

Známkou „Svatomartinské“, jejímž držitelem je Vinařský fond, se přitom nemůže honosit kdejaké víno, ale výhradně to, které před uvedením na trh posoudí nezávislá komise vinařských odborníků, sommeliérů a uznávaných degustátorů. Ta hodnotí, jestli parametry vín, která se o značku pro daný rok ucházejí, odpovídají požadované charakteristice.

Sítem porotců zdaleka neprojdou všechny předložené vzorky. Vinařství, která uspějí, se pak mohou v listopadu Do soutěže O nejlepší valašský frgál se může přihlásit kdokoli. svými produkty veřejně pochlubit.

Otevírání lahví: na lodi i na náměstí

Vedle akcí na náměstích či gastronomických festivalů se Svatomartinská vína podávají také ve vinotékách a restauracích. Někde pořadatelé pietně dodrží termín otevírání lahví a slavnost uspořádají ve čtvrtek 11. listopadu. Mnohde se ochutnávky přesunou na víkendové dny, aby si je návštěvníci užili bez mrazení v zádech, že musejí druhý den vstávat do práce.

Přesně na svatého Martina si můžete na slavnostní otevírání Svatomartinského vína zajít třeba v Brně, Uherském Hradišti, Kyjově, Židlochovicích, Kolíně, Ústí nad Labem, Blatné, Kutné Hoře či na Karlštejně. S neobvyklým zážitkem můžete spojit křest

Svatomartinského vína v Praze, kde na mimořádnou plavbu vyrazí loď Čechie a vedle řízené degustace nebude chybět živá hudba, husí paštika, svatomartinská husa a tradiční moravské koláčky (www.vranovagency.cz) O den později, 12. listopadu, si přijdou na své milovníci Svatomartinského vína v Mikulově nebo Bořeticích.

13. listopadu třeba ve Velkých Pavlovicích, Valticích, Velkých Němčicích, Čejči, Němčičkách, Šardicích, Hustopečích nebo na zámku Zbiroh.

(www.svatomartinskevino.cz)

Víno, zabijačka, jarmark i Ital Ridi

Mnohde budou příchod Svatomartinských vín slavit více dnů. Ve středu 11. listopadu odstartuje ve Velkých Karlovicích týdenní Karlovský Gastrofestival. Vedle ochutnávek Svatomartinského vína a svatomartinské husy v místních hospodách přinese i další gurmánské zážitky včetně zabijačky a koštu slivovice.

V neděli 14. listopadu se navíc uskuteční 9. ročník soutěže O nejlepší valašský frgál, Valašská olympiáda či řemeslný jarmark a své umění předvede „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi, který uvaří ukázkové menu. Gastrofestival potrvá do 18. listopadu, kdy začnou karlovické hospody nabízet také Beaujolais Nouveau. (www.valachy.cz)

Na konec týdne posunuli Svatomartinské slavnosti v jihomoravském Bzenci. Poprvé se bude víno za doprovodu cimbálové muziky ochutnávat v pátek 12. listopadu večer. V sobotu 13. listopadu je na programu svěcení vín, do města také přitáhnou napoleonská, rakouská a ruská vojska, která u zámku svedou boj, a nebudou chybět husí a kachní speciality. (www.bzenec.cz).

Dvoudenní bude i slavnost Letenská husa v Národním zemědělském muzeu v Praze. Uskuteční se 13. a 14. listopadu a doprovodí ji ukázky starých českých řemesel i program pro děti. (www.nzm.cz)

Co je to Svatomartinské víno

Jde o mladé víno, mezi jehož sklizní a uvedením na trh uběhlo jen několik týdnů. Proto má lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent. Je určeno k rychlé spotřebě. Sami vinaři doporučují, aby bylo vypito do jara. Rozhodně mu nehrozí zkažení, jen s přibývajícín časem ztrácí na svěžesti. Proto mladé víno není vhodné k archivaci (www.svatomartinskevino.cz).

Svátek rytíře Martina na bílém koni ovládne 13. a 14. listopadu zámek Loučeň. Pestrý posvícenský program vedle ochutnávky mladého vína opět doplní kejklíři, svatomartinská husa v hospůdce Vtipná kaše, noční prohlídky zámku při svíčkách či vypouštění lampiónů štěstí. (www.zamekloucen.cz)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám