Hlavní obsah

Ochutnejte letošní úrodu vína na slavnostech vinobraní

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod babího léta odnepaměti znamená pro milovníky vína jediné: burčák a víno opět potečou proudem. Slavnosti vinobraní během září a října ovládnou všechny vinařské oblasti v zemi. Tradičně lákají nejen na koštování, ale i doprovodné programy.

Článek

Jž 10. a 11. září můžete ve Znojmě zažít jednu z nejvyhlášenějších oslav vína – Znojemské historické vinobraní. Vínu požehná český král Jan Lucemburský, který město navštívil roku 1327. Uvidíte rytířské turnaje na koních, pouliční divadla, šermíře, fakíry či kejklíře, dokonce i proces s čarodějnicí a na hlavní tribuně vystoupení řady známých zpěváků a skupin.

Dobovou atmosféru umocní historická tržnice s ukázkou řemesel a vojenské ležení. Královnou historického průvodu bude tentokrát znojemská rodačka, herečka Jitka Schneiderová.

Na přehlídku gulášů

Zážitek ze zcela jiného soudku nabídnou 11. a 12. září Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti. Vedle oslav úrody jsou i jedinečnou folklórní událostí. Do města zamíří krojovaní zástupci šesti desítek měst a obcí Slovácka, představí se ve společném průvodu a zatančí a zazpívají v historických památkách, jež pro tento den zdarma otevírají své brány.

Množstvím účastníků v krojích je tato událost unikátem. Opět nebudou chybět ukázky řemesel a jarmark, uskuteční se i soutěžní přehlídka gulášů z celého Slovácka a také soutěžní Výstava vín s možností ochutnat na tři stovky vzorků od pěstitelů z celé jižní Moravy. Lahůdkou budou plavby s živou muzikou po blízkém Baťově kanálu a řece Moravě.

„Folklórní“ vinobraní zažijete i na dalších místech jižní Moravy, mj. v Bzenci, Strážnici či Valticích.

Za Karlem IV. nejen na Karlštejn

Veškeré městské památky se otevřou také o týden později, 18. září, při Roudnickém vinobraní v Roudnici nad Labem. Jednou z hlavních atrakcí bude výstava historických motocyklů a aut zakončená spanilou jízdou po obcích Podřipska.

Můžete se svézt historickým autobusem či vlakovou retro soupravou, vydat se na okružní plavbu výletní lodí po Labi, pro děti budou připraveny hry, soutěže, výtvarné dílny a ohňostroj.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn

Na výletní plavby lodí po Labi láká také Mělnické vinobraní, které se koná v Mělníku od 17. do 19. září. Uvidíte staročeský jarmark, ukázky řemesel, průvod v čele s králem Karlem IV. a bohatý hudební program různých žánrů.

Mimořádnou atmosféru má díky autentickým kulisám vinobraní na hradě Karlštejně. I na zdejší slavnost zavítá Karel IV. s družinou, k vidění budou hudebníci, šermíři, kejklíři a první dětský cirkus, uskuteční se rytířský turnaj, středověký jarmark a vedle ochutnávek vína, burčáku a kulinářských specialit se můžete zapojit i do výuky historických tanců.

Pozvedněte číši s radou Vacátkem

Slavnostmi vína ožije i Praha. Stovky dobrých vín k degustaci nabídne Prague Wine Festival od 17. do 19. září na Slovanském ostrově. Představí se na něm vinaři nejen z Čech a Moravy, ale i významných vinařských zemí Evropy – Slovenska, Rakouska, Německa, Maďarska a Francie.

Několikaletou tradici má Vinobraní v trojské botanické zahradě, letos se koná o víkendu 11. a 12. září. Koštovat můžete při poslechu cimbálové hudby staropražských písniček.

Oblíbené Vinobraní na Grébovce každý rok pro zpestření volí jiné tematické zaměření. Letos se s podtitulem „Hříšní lidé města vinohradského“ ponese v duchu meziválečného období.

Tipy na slavnosti vína

10. – 11. 9. Znojmo

10. – 12. 9. Mikulov

11. – 12. 9. Uherské Hradiště

11. – 12. 9. Praha-Troja

11. 9. Strážnice

11. 9. Kuks

17. 9. Přívrat

17. – 18. 9. Bzenec

17. – 18. 9. Praha-Grébovka

17. – 19. 9. Mělník

17. – 19. 9. Praha – Slovanský ostrov

18. 9. Roudnice nad Labem

18. 9. Prušánky

24. 9. Hodonín

24. – 25. 9. Litoměřice

25. – 26. 9. Karlštejn

25. 9. Kadaň

30. 9. – 2. 10. Hustopeče

2. 10. Staré Hrady u Jičína

2. 10. Valtice

2. – 3. 10. hrad Loket

10. 10. Hodonín

Při ochutnávání vína a burčáku tak můžete za zvuků harmoniky a flašinetu potkat radu Vacátka a jeho „mordpartu“ nebo dvojníky hereckých idolů Oldřicha Nového a Lídy Baarové. Stanete se svědky dopadení uprchlého vězně či napínavé přestřelky mezi pražskou galerkou a můžete se zúčastnit velké detektivní soutěže.

Reklama

Související témata:

Související články

Tip na sobotu v Brně: Pojďme za školu!

Nevíte, kam se v Brně v sobotu vydat s rodinou na výlet? A co jít za školu? V městské části Vinohrady se totiž právě za školou, která je na ulici Bzenecká,...

Výběr článků

Načítám