Hlavní obsah

Tipy na víkend: Slavnosti v Kutné Hoře, Sonisphere i lámání rekordu v pití mojita

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu nebude o akce nouze: v pátek se v pražském klubu Retro Music Hall pokusí zdolat rekord v konzumaci mojita, o víkendu pak můžete vyrazit třeba na výstavu Alfonse Muchy v Holešově, slavnosti Královského stříbření v Kutné Hoře, do Telče na Pohádkovou neděli nebo do Rožnova pod Radhoštěm na Svatojánský večer, Valašské pohledy a Setkání bylinkářů. Nejen hudební zážitek pak slibuje i metalový koncert Sonisphere v Milovicích.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Slavnosti Kutné Hory přenesou město o 600 let zpátky.

Článek

Páteční večer bude patřit rekordům. Agentura Dobrý Den Pelhřimov společně s Retro Music Hall a Bacardi vyhlásily pokus o vytvoření nového českého rekordu pití mojita. Akce začíná ve 21 hodin a vstup je zdarma.

Na zámku v Holešově vystavují obrazy Alfonse Muchy

Na zámku v Holešově se ve čtvrtek 17. června otevřela výstava Alfonse Muchy. V zámecké galerii bude přístupná v běžné otevírací době zámku, tedy denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin, až do 26. září.

Den bylinkářů a Svatojánský večer v Rožnově pod Radhoštěm

Sobota bude v Rožnově pod Radhoštěm patřit hvězdářům a bylinkářům. Na Valašské dědině se uskuteční hned dvě akce s názvem Valašské pohledy do nebe a Setkání bylinkářů a po setmění Svatojánský večer.

Pro hvězdáře bude k dispozici několik přenosných dalekohledů. Ty umožní detailní pohledy především na Měsíc, který bude právě v první čtvrti. Večerní oblohu dále zdobí vedle hvězd tři jasné planety: Venuše, Mars a Saturn. Stanoviště dalekohledů bude před Sušákem - budovou hlavních pokladen. Pozorování se koná od 21 hodin.

O Svatojánském večeru vystoupí folklórní a divadelní soubory, rozhoří se i svatojánské ohně. Lidové léčitelství přiblíží celodenní program Devatero kvítí aneb setkání bylinkářů.

Metalový festival Sonisphere 

V sobotu se v Milovicích poprvé uskuteční putovní evropský festival Sonisphere, který v hvězdnosti obsazení nasadil laťku řádně vysoko. Přiveze věhlasnou Metalliku a s ní Slayer, Megadeth, Anthrax, Alice In Chains nebo Stone Sour. Pokud jde o koncentraci světových rockových hvězd na jednom místě, bude největší právě na tomto festivalu, vedeném zahraniční produkcí. Další informace o festivalu najdete na stránkách http://cz.sonispherefestival.net/.

Foto: Milan Malíček, Právo

Frontman Metalliky James Hetfield na Pražském koncertě v Edenu

Pohádková neděle v Telči

Program Pohádkové neděle v Telči začíná v 10 hodin průvodem Telčských mažoretek a žonglérek z divadla Kufr, který vyjde od zámku. Celý den se ponese ve stylu karnevalu, pohádek a soutěží pro děti.

Dále budou probíhat na náměstí Zachariáše z Hradce řemeslné trhy a na pódiu vystoupí kroužky při DDM v Telči a jejich hosté - Telčské mažoretky, kroužek moderní gymnastiky, škola historického šermu Ballestra a mnohé další.

Foto: Profimedia.cz

Telč

Slavnosti stříbra v Kutné Hoře

Kutná Hora ožije 19. a 20. června tradiční gotickou slavností Královské stříbření. Život ve městě se pomyslně vrátí o 600 let zpět. Park pod Vlašským dvorem se promění ve fiktivní kolbiště, dobové tržiště, hodovní sál i královský soud. Město navštíví král Václav IV. se svou družinou. Atmosféru v někdejším královském horním městě přiblíží na 300 účinkujících v historických kostýmech.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Chrám sv. Barbory

Sobotní program začne v 10:00 příjezdem krále k chrámu sv. Barbory. Potom se Václav IV. s družinou vydá do parku pod Vlašským dvorem, kde otevře velký jarmark. Potom se zúčastní rytířského turnaje, nechá se bavit kouzelníkem Žitem a zhlédne turnaj v koulené. První den jeho návštěvy ukončí dvorská slavnost.

Na nedělním programu je mše v chrámu sv. Barbory, galantní hry dívek z královnina fraucimoru, svatby na královském dvoře a turnaj královských rytířů. Podrobný program slavnosti je na www.stribreni.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám