Hlavní obsah

Skanzen v Rožnově oslaví v sobotu pětaosmdesátiny

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v červenci to bude 85 let, kdy se poprvé otevřely brány Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, nejstaršího skanzenu ve střední Evropě. Tehdejší první návštěvníci by to tu dnes nepoznali – z původních dvou dřevěných budov přestěhovaných z rožnovského náměstí a pár dalších menších staveb se muzeum rozrostlo v rozlehlý areál se šesti desítkami exponátů.

Článek

Letošní výročí si ve skanzenu připomenou několika mimořádnými doprovodnými akcemi. Ty budou na programu zejména v létě, do té doby si sem ale můžete zajet ještě na spoustu jiných pořadů.

Tím nejbližším bude 5. června Jaro na dědině, atraktivní program, při němž se otevřou chalupy Valašské dědiny a návštěvníci uvidí, čím vším se v tomto ročním období Valaši zabývali.

Skanzen chce udržovat a představovat valašské tradice

Skanzen založili bratři Bohumír a Alois Jaroňkovi, rodáci ze Zlína. Od počátku zdůrazňovali, že muzeum nemá za cíl jen uchovávat originály a repliky valašských staveb, ale také udržovat a představovat valašské tradice.

Této vizi je skanzen věrný dodnes – celý rok žije folklorními pořady a programy přibližujícími zvyky a obyčeje Valachů populární formou, aktivně udržuje původní zemědělství i řemesla.

Většina programů se koná v nejstarší části, Dřevěném městečku. To prostřednictvím řady originálních budov přenesených z rožnovského náměstí i kopií přibližuje atmosféru malého podhorského městečka konce 19. a začátku 20. století.

Nahlédnete do domů vybavených dobovým nábytkem, k vidění jsou i menší stavby jako studny, včelí úly ve tvaru lidských hlav či kuželna. K nejzajímavějším patří prohlídka fojtství, v jehož přízemí je i fungující poštovní úřad, nebo měšťanské chalupy s lázeňskými pokojíky.

Děti se svezou na starém kolotoči, dospělí si mezitím mohou pochutnat na valašských specialitách v blízké hospodě Na posledním groši. Náměstí vévodí kostel svaté Anny se hřbitovem Valašský Slavín.

Najdete tu symbolické hroby význačných valašských osobností – od zakladatelů muzea bratří Jaroňků přes malíře Jana Kobzáně či spisovatelku Marii Podešvovou až po olympionika Emila Zátopka, rodáka z nedaleké Kopřivnice.

Valašská dědina

S majestátním Dřevěným městečkem sousedí areál Valašská dědina, který přibližuje život v typické vesnici na úbočí Beskyd. Svou živou atmosférou nadchne nejmenší návštěvníky. U vstupu nabízí svezení kočí s koňským povozem. Na pastvinách se pasou domácí zvířata, zahrádky u domů září květinami, na polích a v sadech se hospodaří – nechybí původní plodiny a ovocné stromy.

Najdete tu také poslední novinky, zpřístupněné v loňském roce: evangelický kostel, valašskou hospodu a školu, kde dokonce na příchozí děti čeká pan učitel, aby si je vyzkoušel z různých znalostí.

V kovárně nechá kovář návštěvníky asistovat při zhotovování podkovy, v mlýně mohou mlynáři pomoci roztočit lopaty, řezbář předvede výrobu dřevěného nádobí… Do většiny chalup rozesetých na stráni můžete vstoupit. Přibližují, v jakých – často velmi stísněných a prostých – podmínkách žili lidé ještě v polovině 19. století.

Mlýnská dolina

Třetí, nejmladší areál muzea Mlýnská dolina nadchne milovníky technických vymožeností. Uvidíte řadu dosud funkčních technických staveb převážně na vodní pohon – mlýn, valchu, pilu i lisovnu oleje.

V budoucnu se má areál rozrůst o sklárnu. Od roku 1995 patří do správy rožnovského skanzenu také Pustevny u Radhoště – přesněji Libušín, Maměnka, Pustevenka a Valašská Zvonice, postavené v závěru 19. století podle návrhů architekta Dušana Jurkoviče.

Co takhle svatbu
Skanzen umožňuje uskutečnění svateb, snoubenci za to zaplatí 3600 korun. V muzejních areálech je zakázáno volně kouřit, kuřáci mohou využít jen vyhrazená místa u hospůdek a občerstvení. V interiérech se nesmí filmovat ani fotit.

Otevírací doba

Areály Dřevěné městečko a Valašská dědina jsou v období duben až červen a poté i v září otevřeny denně od 9 do 17 hodin, o prázdninách až do 18 hodin. Mlýnská dolina je přístupná ve stejných časech od 1. 5. do 30. 9., na zimu se zavírá.

Vstupné

Základní vstupné do Dřevěného městečka stojí 50 Kč, do Mlýnské doliny 80 Kč a Valašské dědiny 100 Kč. Při návštěvě všech tří areálů během jediného dne zaplatíte zvýhodněnou cenu 180 Kč. Děti platí polovinu, muzeum nabízí i rodinné vstupenky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám