Hlavní obsah

Zámek Buchlovice zaplavily hračky a rozkvetlé fuchsie

Novinky, Martina Žáčková

Jen pár kilometrů od hradu Buchlov leží zámek Buchlovice. Díky odlišnému stavebnímu slohu i celkové atmosféře už to samo o sobě přináší zážitek plný kontrastů. Teď vás tu navíc pohltí hravá a až nostalgická atmosféra díky výstavě (Ne)zapomenutelný svět krásných hraček.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Zámek Buchlovice

Článek

Tři stovky panenek, kočárků, plyšáků či starých her, zapůjčených ze soukromých sbírek, jsou rozesety v prohlídkové trase a umocňují prosluněnou atmosféru elegantních komnat. Výstava tu bude k vidění do 30. června.

Zámek nechal postavit Jan Dětřich Petřvaldský jako dar pro manželku Anežku Eleonoru, původem z Itálie, která na chladném Buchlově strádala. Nakonec zemřela dříve, než byl zámek dokončen.

Buchlovice jsou označovány za nejčistší příklad italské barokní vily ve střední Evropě.

Zapsaly se také významně do dějin. Zámecký pán Leopold II. Berchtold byl roku 1912 jmenován ministrem zahraničních věcí RakouskoUherska a zámek byl místem schůzek politiků.

Určitě nevynechejte procházku anglickým parkem, jehož chodníčky vedou k venkovní kavárně obklopené vzrostlými fuchsiemi. Jejich pěstování se od roku 1981 věnuje zámecké zahradnictví, od 1. června se tu opět koná tradiční prodejní výstava.

Zavítat tu můžete i na některý z koncertů Buchlovského hudebního léta nebo další doprovodné akce, případně zajít do malé zoo nebo na prohlídku záchranné stanice volně žijících zvířat.

Otevírací doba zámku Buchlovice
květen, červen, zářídenně 9–17 hod, mimo pondělí
červenec a srpendenně 9–18 hod., pondělí 10–17 hod
říjen9–16 hod.
Park je přístupný celoročně.

Kalendář akcí

Do 30. 6. Výstava (Ne)zapomenutelný svět krásných hraček

Od 28. 5. Výstava fotografií Dana Kadeřábka

1. 6.–30. 9. Výstava fuchsií Výstava balkónových a kbelíkových květin

16. 5.–30. 9. Buchlovské hudební léto

Více najdete na internetových stránkách

www.zamek-buchlovice.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám