Hlavní obsah

Jak vybrat tu správnou aktivní dovolenou s dětmi na Vysočině

Novinky, Bc. Lucie Kružíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojení slov aktivní a dovolená se může někomu zdát jako protimluv, navíc si ji může každý představovat jinak. Z všeobecného hlediska se jedná o aktivní odpočinek, relaxační sportování a cestování. Existuje mnoho způsobů, jak se na dovolené rekreovat aktivně.

Foto: Archiv ACK ČR

Úvodní fotografie

Článek

Při plánování aktivní dovolené pro svou rodinu a děti myslete na to, že nejlepší rodinná dovolená je ta, z které si zážitky přivezou nejen děti, ale i jejich rodiče. Vyhledávejte tedy dovolenou s kreativním programem pro děti, kterého se mohou zúčastnit také dospělí.

Foto: Archiv ACK ČR

Stále častěji se rodiny s dětmi rozhodují pro trávení dovolené v ČR. Pokud přihlédneme k ekonomické situaci a k neustálému zlepšování nabízených služeb, není se čemu divit. Odpadá také nutnost dlouhého cestování, to ocení zvláště rodiny s menšími dětmi. Děti si často více užijí zábavní park doma než v zahraničí.

Navíc dovolená v tuzemsku poskytuje nepřeberné množství aktivit, které můžete využít. Kupříkladu výlety pěšky nebo na kole, paragliding, relaxaci u vody nebo návštěvu, právě zmíněného, zábavního parku.

Dnes vám představíme Kraj Vysočina, který nabízí spoustu pěkných míst pro rodiny s dětmi. Rozkládá se v samém srdci České republiky na pomezí Čech a Moravy a je protkán krásnými turistickými trasami. O jeho čerstvém vzduchu se tvrdí, že patří k nejčistším u nás. Oblast Českomoravské vrchoviny nabízí ideální podmínky pro turistiku a cykloturistiku a v letních měsících je možné koupání na řadě vodních ploch.

Foto: Archiv ACK ČR

Na Vysočině naleznete také velké množství zábavních a zážitkových parků pro děti a rodiče. Například v městečku Kamenice nad Lipou naleznete Rodinný zábavní park Fábula. Každý rok připravují v zážitkovém parku novinky a pořádají velké množství kulturních akcí, aby vyhověli těm nejvyšším očekáváním návštěvníků. Letos se jedná například o únikovou hru – Útěk ze žaláře, tajemnou Cestu magistra Kellyho a také obří marionetu draka.

Dále pak můžete navštívit největší indoorový park v kraji, Robinson park Jihlava či westernová městečka, jako je Stonetown či Šikland.

V kraji je i pestrá nabídka oblíbených šifrovacích her či nejrůznější, stále vyhledávanější únikové hry. Přidáme-li trochu vědy, pak je pro vás připraveno Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči. Případně pak strašidelné podzemí v Horáckém muzeu v Novém městě na Moravě.

Oblíbeným cílem je také jihlavská zoo, která v letošním roce slaví šedesáté narozeniny. Nabízí nejrůznější výukové programy pro dětské kolektivy, ale i zážitkové akce, kdy můžete nakrmit vybraná zvířata či se stát na den chovatelem zoo a poznat práci ošetřovatelů z druhé strany.

Foto: Archiv ACK ČR

Dáváte-li přednost přírodě, neváhejte a projeďte se lodí na Dalešické přehradě, kde se můžete i v horkých dnech vykoupat.

Vysočina je známá i pro své pořádání biatlonových závodů ve Vysočina Areně. Tento areál je přístupný i mimo zimní období, vyzkoušet si tu tak můžete asfaltový povrch pro kolečkové brusle nebo kolečkové lyže.

Na Vysočině je také několik oblíbených cyklostezek, ale i jezdeckých stezek. Pro pěší turistiku jsou pak oblíbené například Žďárské vrchy, k jejich zajímavostem patří volně umístěné různé plastiky zvířat i nejrůznějších bytostí od Michala Olšiaka.

Foto: Archiv ACK ČR

Pokud máte zájem o historii, zavítejte do Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Pelhřimova, Třebíče s židovskou čtvrtí či s UNESCO spojených Telče a Žďáru nad Sázavou, kde je na Zelené hoře známý poutní kostel sv. Jana Nepomuckého.

Současně neváhejte zavítat i na hrady a zámky, v dnešní době mnohé z nich připravují atraktivní prohlídky zaměřující se na děti či zajímavé noční exkurze, které jsou lákadlem i pro dospělé.

Kraj Vysočina nabízí pestrou variabilitu možností k ubytování. Zejména pak ubytování v soukromí. Naleznete tady několik eko či agro farem. Některé z nich dokonce nabízejí další doprovodné programy, a to zejména pro děti. Vyzkoušet si tak můžete nejen práci na farmě, ale i seznámit svoje děti s domácími zvířaty.

Foto: Archiv ACK ČR

Nezapomínejte při vyhledávání své vysněné aktivní dovolené sledovat trendy. Zkuste se zeptat vašich dětí, co by je bavilo a zajímalo. Určitě víte, že představy dětí a dospělých o skvělé dovolené v tuzemsku nebo i jinde se často zásadně liší. Přejeme vám krásnou rodinnou aktivní dovolenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám