Hlavní obsah

Songkran – divoký thajský Nový rok

Novinky, Tomáš Procházka pro Delfín travel

Radost, voda, živá hudba a celé město na nohou. Thajci vyhlížejí příchod Nového roku s optimismem a zábavou jim tolik vlastní. Turisté jsou vítáni, ale vstup je na vlastní nebezpečí. Vodní výbava jako stříkací pistole a gumový obal na telefon a doklady je zcela nezbytná. Račte se s námi zchladit, přichází největší bujará oslava vody a Nového roku.

Foto: shutterstock.com

Nový rok připadá v Thajsku až na duben a celé jeho oslavy probíhají úplně jinak, než jsme my Evropané zvyklí.

Článek

Songkran je zábava i živá tradice

V horkých dubnových dnech, kdy slunce prochází konstelací Berana, se v Thajsku a dalších zemích jihovýchodní Asie (Myanmar, Laos, Kambodža a část Malajsie) slaví unikátní příchod Nového roku, svátek zvaný Songkran. Každý rok 13. dubna a následující dva dny, kdy má většina obyvatel volno, můžete očekávat pravou thajskou „apokalypsu“..

Foto: shutterstock.com

Nový rok se v této oblíbené destinaci slaví trochu jinak, než jsme u nás zvyklí. Místo ohňostrojů a odpočtu vteřin zde zavládne neřízený chaos a ulice se promění v dočasné bitevní pole. Lidé různého věku, od těch nejmenších až po důchodce, vyrazí na oslavy, ke kterým neodmyslitelně patří zásoby vody a pudru. Možná si říkáte, k čemu pudr? K Songkranu patří i patlání se tímto jemným práškem. Je to forma místní zábavy, která pomáhá vytvořit unikátní atmosféru – lidé obarvení na bílo pobíhají po městě a všichni se navzájem polévají vodou.

Foto: shutterstock.com

Voda smyje všechny hříchy

Songkran však není jen zábava, i když ta je samozřejmě hlavním tématem tohoto svátku. Kromě ní je Songkran vhodným časem k návštěvě příbuzných. Rodiny a přátelé se schází a společně hodují a užívají si chvíle blízkosti. Časté jsou i návštěvy buddhistických chrámů a obětiny s tím spojené.

Foto: shutterstock.com

Voda při Songkranu nemá pouze osvěžující funkci, jak by se na první pohled mohlo zdát vzhledem k horkým dubnovým dnům, kdy teplota snadno překročí 40 °C. Polévání vodou má také symbolický význam. Songkran v překladu znamená transformaci či změnu. Podobně jako si my dáváme novoroční předsevzetí, Thajci své životy během Songkranu obrací k lepšímu, smývají ze sebe všechny špatné skutky a těší se na světlé zítřky.

Foto: shutterstock.com

Stejně tak poukazuje Songkran na nadcházející, tolik očekávané období dešťů. Aby v klidu a hojnosti proběhla zářijová sklizeň rýže, musí pořádně pršet, a Songkran je často předzvěstí tohoto období.

Jiný kraj, jiný mrav – na jihu se nesmí utrácet

Kromě toho je tento svátek spojený s celou řadou dalších tradic. V celém Thajsku ráno rodiny čekají před svými domy na ulici a vyhlížejí, až půjde procesí mnichů, kteří v období Songkranu dostanu zvlášť hodnotné dary. Někde se také praktikuje ranní návštěva buddhistických chrámů a polévání soch Buddhy vodou.

Foto: shutterstock.com

Songkran se slaví v celém Thajsku, ale jednotlivé regiony mají specifické tradice. Například na severu Thajska uvidíte 13. dubna večer i mohutné ohňostroje. Následující den se v tomto regionu kromě mnichů uctívají i staří lidé, kterým se polévají ruce vodou a očekává se za to požehnání. Naopak v jižním Thajsku kladou důraz na přerušení jakékoliv práce a také na to, aby během svátku neutráceli žádné peníze. Východ Thajska, Isán, není ničím výjimečný. Pouze zde lidé navštěvují chrámy i následující dny, nikoli jen první den Songkranu, jako je tomu jinde.

Foto: shutterstock.com

Pro turisty neplatí žádná bezpečnostní opatření. Mohou se k Songkranu připojit a nadšeně slavit s místními. Vřele to všem doporučuji. Tolik radosti, zábavy a nových přátelství v jiném období v Thajsku nezažijete.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Splňte si sny o exotické dovolené a vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do Thajska. Čekají na vás jedny z nejkrásnějších pláží na světě, na nichž si dokonale odpočinete od všedních starostí. Kromě relaxace si užijete i objevování půvabů thajské přírody, která vás svou rozmanitostí a krásou jistě chytí za srdce.

Využijte naši akci a zaplaťte zálohu za zájezd pouze 5 000 Kč za osobu! Nabídka platí při koupi zájezdu pouze do 10. 1. 2018. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost a vydejte se na dovolenou, po jaké jste vždy toužili.

Související témata:

Výběr článků

Načítám