Hlavní obsah

Nezapomenutelné zážitky z východní Kanady: Co vidět, zkusit, ochutnat

Novinky, Lucie Klečková pro Delfín travel

Když se řekne Kanada, mnozí si okamžitě vybaví města Toronto, Vancouver či světoznámé lyžařské středisko Whistler. Východní část této obrovské země bůhvíproč zůstává často opomíjena. A to je velká chyba – už jen kvůli následujícím šesti zážitkům stojí za to se směrem k atlantskému pobřeží Kanady vypravit.

Foto: shutterstock.com

Polární záře i jízda psím spřežením. Kanada může svým návštěvníkům nabídnout mnoho nevšedních zážitků.

Článek

1. Zažijte nadpozemskou krásu polárních září

Kdo by si nepřál na vlastní oči spatřit tento ojedinělý přírodní úkaz, při kterém zeleno-fialové barvy tančí po noční obloze. Na světě je jen pár míst, kde je možné polární záři pozorovat, a v Kanadě jich najdete hned několik. Nemusíte se rovnou vydat do odlehlých končin na severu země. Dokonce i na východním pobřeží, v provinciích Newfoundland a Labrador a Québec, lze takzvanou auroru pozorovat.

Foto: shutterstock.com

Období maximální polární aktivity začíná zpravidla ke konci září a trvá až do začátku března. Díky kombinaci velmi čistého ovzduší a jasné oblohy jsou skvělými lokacemi k zachycení této nebeské podívané ostrůvky v okolí Battle Harbour a národní park Torngat Mountains. Nezapomeňte se však dobře obléct, polární záře je nevyzpytatelná a často si na ni musíte počkat v mrazech i několik hodin.

2. Probruslete Ottawou po zamrzlém kanálu Rideau Canal

Ottawa je nádherné město, které stojí za návštěvu v průběhu celého roku. V zimě však nabízí o jednu raritu navíc – bruslení na zamrzlé řece Rideau, která protéká historickým centrem. Jakmile začnou teploty klesat, tento kanál se každoročně na několik týdnů promění v deset kilometrů dlouhé kluziště plné stánků se svařeným vínem a tradičním kanadským občerstvením. Určitě nezapomeňte ochutnat všemi vychvalované poutine – hranolky s masovou omáčkou a sýrem – či beaver tales, v překladu bobří ocasy, které jsou sladkou variantou u nás oblíbených langošů.

Foto: shutterstock.com

3. Zapřáhněte psy a hurá na výlet

Jízda se psím spřežením vznikla před mnoha lety jako prostředek k distribuci pošty a zásob mezi odlehlými místy během tuhých zim, kdy sněhové závěje dosahovaly až několika metrů. Dnes už těžko potkáte pošťáka na saních, ale jízdu se psím spřežením si můžete vyzkoušet například v hlubokých lesích u Haliburtonu v provincii Ontario. Místní rodinná firma Winterdance vlastní smečku 150 sibiřských huskyů, kteří jsou na jízdu ve spřežení speciálně trénovaní. Pokud chcete zažít venkovní dobrodružství se vším všudy, vydejte se na celodenní projížďku, při které si spolu se zbytkem výpravy připravíte oběd na ohni. Zatímco se vám bude vařit polévka, můžete si zadovádět s vaší psí smečkou ve sněhu.

Foto: shutterstock.com

4. Pozorujte plující ledovce u Newfoundlandu

Zůstaňme ještě chvilku v chladnějších krajinách. Provincie Newfoundland a Labrador je totiž vyhlášenou destinací k pozorování obřích ledovců. Tyto 10 tisíc let staré masivy ledu nejrůznějších tvarů a velikostí s barvami od sněhově bílé až po nejhlubší akvamarín připlouvají každým rokem ke kanadskému pobřeží až z Arktidy a Grónska. Výhled na fascinující obry si nejlépe vychutnáte v hlavním městě provincie St John's.

Foto: shutterstock.com

Trošku finančně náročnějším, avšak o to intenzivnějším zážitkem je návštěva hotelu Fogo Island Inn na stejnojmenném ostrůvku. Ultramoderní stavba je posazena na jakýchsi chůdách přímo mezi špičatými kameny a skalisky na divokém pobřeží. Pokoje jsou navrženy tak, abyste mohli kolem proplouvající ledovce pozorovat přímo z tepla postele.

Foto: shutterstock.com

5. Staňte se na víkend pravými Kanaďany

Pokud se říká, že Češi jsou národem chatařů, o Kanaďanech to platí dvojnásob. Každý víkend od jara až do zimy prchají davy lidí z velkoměst k jezerům v oblasti zvané Muskoka. Zdejší chataření nabírá zcela jiné obrátky a o jedinečné aktivity rozhodně není nouze. V létě k nim povinně patří celodenní projížďky na kanoích, během kterých máte skvělou příležitost pozorovat divoká zvířata ve volné přírodě.

Foto: shutterstock.com

V červnu a červenci je nejvyšší šance narazit v některé ze zátok na pasoucí se losy. Blíže k podzimu zase můžete spatřit černé medvědy připravující se na zimní spánek. V zimě vyměňte kanoe za sněžnice a vydejte se na dlouhou procházku po zamrzlém jezeře k jedné z rybářských kabin. Tyto budky jsou často vybavené teplými dekami, malou kuchyňkou a samozřejmě dírou vysekanou v ledu přímo před pohodlnou pohovkou.

Foto: shutterstock.com

6. Okuste chutě Nového Skotska

Nové Skotsko je pravděpodobně nejrůznorodější kanadskou provincií. Svým návštěvníkům nabízí vše od bohatého kulturního dědictví, záviděníhodných pláží až po velmi přátelské místní obyvatele. Naplánujte si výlet do rybářské obce Hall's Harbour. Najdete ji schovanou hluboko ve Fundském zálivu, který je znám pro nejsilnější příliv a odliv na světě. Právě silné slapové jevy dělají z Hall’s Harbour skvělé místo pro výlov humrů.

Foto: shutterstock.com

Hlavní atrakcí je malá rustikální chatka s názvem Lobster in the Rough, která byla postavena v roce 1820. Můžete si zde vlastnoručně ulovit humra, kterého vám následně místní kuchaři uvaří. Svůj čerstvě připravený oběd si pak vychutnáte na slunečné terase u vody. Pokud se o lovu mořských korýšů chcete dozvědět trochu více, neváhejte a vydejte se na prohlídku humří farmy. Seznámíte se například s tím, jak se tato zvířata mezi sebou dorozumívají a jaké jsou rozdíly mezi samičkou a samečkem.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Prožijte pohádkovou dovolenou s cestovní kanceláří Delfín travel. Čekají vás nezapomenutelné zážitky a poznávání půvabů asijských krás. Užijete si rušnou metropoli Bangkok s jeho neustále pulzující atmosférou i nádherné pláže s jemným bělostným pískem. Zavítáte s námi na ty nejkrásnější ostrovy, které jen Thajsko může nabídnout.

Kromě poznávání vás čeká pozemský ráj plný slunce a odpočinek na jedněch z nejkrásnějších pláží světa. Jemný bílý písek a tyrkysové moře – co víc si přát pro báječnou dovolenou? Vydejte se s námi do Thajska a vychutnejte si  odpočinek v bezpečné exotické destinaci.

Využijte naši skvělou akci! Při koupi zájezdu do 16. 11. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám