Hlavní obsah

Los Angeles: Ráj filmového fanouška

Novinky, Pavel Dobrovský pro Delfín travel

Město andělů. La-la Land. The Big Orange. Jakákoli z těchto přezdívek odkazuje k jednomu a tomu samému městu – kalifornskému Los Angeles. Světoznámost třináctimiliónové metropole na samotném západě Spojených států vyvažuje snad jen Big Apple neboli New York. Procházení městem, ve kterém se spřádají filmové sny, je neblednoucím zážitkem.

Foto: shutterstock.com

Ke slavnému nápisu ve čtvrti Hollywood Hills se upínají oči miliónů filmových fanoušků z celého světa.

Článek

Šlápněte si na hvězdy

Snad kamkoli vaše noha zabloudí, tam před vámi vstoupili slavní režiséři a herci. Nejlepší je začít v epicentru filmové slávy na Hollywood Boulevard. Ze sedmikilometrového bulváru vás budou nejvíce zajímat dva kilometry kolem Walk of Fame neboli chodníku slávy. V dlažbě jsou umístěny hvězdy se jmény kulturních legend. Vedle Johna Waynea a Céline Dion najdete medvídka Pú nebo Alfreda Hitchcocka a kolem dvou a půl tisíc dalších. Před Čínským divadlem jsou dokonce k vidění otisky slavných filmových postav, jako třeba robotů R2-D2 nebo C-3PO z Hvězdných válek.

Foto: shutterstock.com

Vysoko nad městem

Na chodníku slávy projdete kolem hvězd, užasnete nad věrohodností animátorů představujících herecké hvězdy, a na nedalekém kopci se pak hvězd dokonce dotknete. V Griffithově observatoři najdete dechberoucí vizualizace vesmíru, třeba ve výstavní síni Leonarda Nimoye (pan Spock ze seriálu Star Trek), anebo Foucaultovo kyvadlo, které prostým kýváním dokazuje rotaci naší planety. Až vám z toho všeho vyhládne, není nad dort a kafe v kavárně Na konci vesmíru, která patří proslavenému šéfkuchaři Wolfgangu Puckovi. Nezapomeňte ale fotit! Kromě legendárního nápisu HOLLYWOOD uvidíte celé Los Angeles jako na dlani.

Foto: shutterstock.com

K celebritám na návštěvu

Někde mezi všemi těmi domy pod vašima nohama bydlí skuteční hollywoodští herci. Nedoufejte, že je potkáte. Mnohem lepší je naskočit na jeden z organizovaných autobusů a objet i s výkladem sídla celebrit, jako je Ringo Starr, Ozzy Osbourne, Tom Cruise nebo Justin Bieber a Elton John. Blíž se ke svým oblíbencům nedostanete, ale aspoň uvidíte, jak bydlí – a to stojí za to!

Foto: shutterstock.com

Na místě činu

Snad ještě větší vzrušení čeká na filmového fanouška v Universal Studios, kde se filmy točí a zároveň tam jsou pro návštěvníky připravené specializované atrakce z filmových kulis a technologií. Podíváte se mezi rekvizity z Jurského parku, Čelistí, King Konga nebo Války světů, Psycha a Živých mrtvých či Návratů do budoucnosti. Chcete to všechno důkladně prozkoumat? Rezervujte si alespoň den volného času.

Foto: shutterstock.com

Umělecká noc

Objevovat Los Angeles je odměnou samo o sobě. Může se vám stát, že při bloumání po městském centru narazíte na The Last Bookstore, antikvariát, který spíš připomíná svatyni papírových knih. S tím byl také založen na protest proti tlaku internetového prodávání knih, které donutilo spoustu malých knihkupectví zavřít. Nejlepší je vypravit se tam večer druhý čtvrtek v měsíci, když probíhá akce Downtown Art Walk. Během ní jsou galerie, knihkupectví a historické budovy otevřeny zdarma dlouho do noci pro všechny, kteří mají zájem o „neviditelné“ Los Angeles a jeho vycházející umělecké hvězdy.

Staré dobré L. A.

Samostatný výlet si zaslouží jedna z nejstarších komerčních budov v LA, Bradbury Building z roku 1893. Byť se to nabízí, nenese jméno spisovatele Raye Bradburyho, ale magnáta z konce 19. století, Lewise L. Bradburyho. Prostorný interiér plný honosných pavlačí, ocelových schodišť a zábradlí posloužil jako kulisa nejednomu filmu. Ovšem nejvíce budova zazářila v kultovní sci-fi Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta. Bradbury Building je jedním z nejautentičtějších míst, kde na vás dýchne více než století staré Los Angeles.

Foto: shutterstock.com

Do vesmíru a zpět

Mnohem mladší časy vás osloví v California Science Center. Popularizace vědy tvoří většinu výstavy, ale pro našince představuje zlatý hřeb programu raketoplán Endeavour, který naposledy vzlétl do vesmíru v květnu 2011, a stal se tak předposledním aktivním raketoplánem. Po vyřazení do výslužby byl převezen do L. A. a vystaven. Na místě svého posledního odpočinku naplňuje návštěvníky posvátným úžasem nad ožehlým plátováním a probouzí touhu po dobrodružství.

Foto: shutterstock.com

Skvělé divadlo

A právě to Los Angeles je – velké dobrodružství. Až se nabažíte konkrétních míst, můžete se vypravit do jedné z mnoha čtvrtí, které městu dodávají jiskru americké integrace. Z Malé Arménie zajeďte do Chinatown, z Malého Japonska do Tehrangeles (neboli Malého Teheránu), z židovské čtvrti Fairfax do Malého Bangladéše a tak podobně. Čím více času na město budete mít, tím více tváří vám předvede, a nakonec jako spokojený divadelní návštěvník odjedete, abyste na představení jménem Los Angeles nikdy nezapomněli.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Toužíte poznat zblízka rozmanitost a krásu Spojených států amerických? Vypravte se s cestovní kanceláří Delfín travel prozkoumat „divoký západ” a jeho životem překypující velkoměsta. Užijte si Los Angeles plné zářivých filmových hvězd, vyhlášená kasina v Las Vegas nebo jedinečné San Francisko.

Až se nabažíte bujaré městské atmosféry, zamíříte za poznáním úžasné a velkolepé přírody Spojených států. Čekají vás úchvatné scenérie nejznámějších národních parků – Grand Canyon, dechberoucí Monument Valley nebo jedinečné Yosemity. Splňte si s námi svůj americký sen!

Související témata:

Výběr článků

Načítám