Hlavní obsah

Fidži: Dovolená snů uprostřed Pacifiku

Novinky, Lucie Klečková pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fidži. Všichni jsme o něm slyšeli a podvědomě ho máme spojeno s představou tropického ostrova jako vystřiženého z propagačních materiálů cestovních kanceláří. Obsypaného kymácejícími se palmami, bílými plážemi a velkolepou podmořskou scenérií. Ano, přesně takový ráj tady najdete.

Foto: shutterstock.com

Ráj na zemi. Tak by se daly asi nejvýstižněji charakterizovat obrázky fidžijských pláží.

Článek

Souostroví s jedinečnými zážitky

Fidži je tropická oáza ležící v jihovýchodní části Tichého oceánu, „co by kamenem dohodil“ od Austrálie a Nového Zélandu. Pokud jste si mysleli, že se tento stát skládá z jednoho, maximálně několika málo ostrovů, zřejmě vás překvapí, že ve finále byste jich napočítali 332. Na každém z nich najdete něco speciálního, ať už je to odpočinek v přírodních lázních, nebo divoké dobrodružství v džungli. Na pohled jsou ale všechny přesně tak okouzlující, jak se na tropický ráj sluší a patří.

Foto: shutterstock.com

Tisíc a jedna pláž

Zahrnuje vaše představa perfektní dovolené vidinu lehátka u vody a čerstvého kokosu či míchaného drinku v ruce? Pak byste jen těžko hledali lepší destinaci, než je Fidži. Úžasné klima, bezchybná voda a jemný bílý písek jsou jen několik z mnoha z důvodů, proč lidé cestují přes půl světa za tímto kouskem pevniny uprostřed oceánu.

Foto: shutterstock.com

Pláž Natadola, táhnoucí se několik kilometrů po pobřeží největšího ostrova Viti Levu, je ideálním místem jak pro náruživé plavce, tak pro rodiny s dětmi. Můžete se kochat šploucháním jasně modrých vln, ale zároveň se nemusíte bát, že vás silné proudy unesou do chřtánu oceánu. Přes den se dosyta vyřádíte při vodních aktivitách a v podvečer si užijete procházku po kotníky ve vodě, při západu slunce, obklopeni tropickými květinami, které rostou poblíž pláže. Zn.: Romantika zaručena!

Foto: shutterstock.com

Další z míst, která rozhodně nesmíte vynechat, je The Coral Coast neboli Korálové pobřeží, často označované za jednu z nejkrásnějších pláží na světě. Příroda se zde blýskla a vykouzlila tak zářivě modrou barvu vody, že až bije do očí. Na obzoru sem tam zahlédnete skákající delfíny a snadno nabudete dojmu, že právě zde se museli inspirovat všichni malíři kýčovitých obrázků.

Foto: shutterstock.com

Do hlubin oceánu, pokud si troufnete…

Když už jsme u těch pláží, neměli bychom zapomenout ani na divoký svět pod hladinou zdánlivě klidného oceánu. Netřeba zdůrazňovat, že mezi zdejší atrakce patří šnorchlování nad jedním z tisíců korálových útesů, kterými je síť ostrovů přímo propletená. Odvážnějším jedincům Fidži nabízí ještě výjimečnější dávku adrenalinu – potápění se žraloky. Zní to děsivě, ale není se čeho bát. Místní instruktoři vás nejdříve pořádně vytrénují na mělčině mezi barevnými rybkami a teprve potom vás vezmou do té opravdové podvodní džungle. Při jednom ponoru lze běžně vidět až osm různých druhů žraloků, od rezavého až po obřího bílého.

Foto: shutterstock.com

Dámám rozbuší srdce jiný zážitek – cesta do zálivu Savusavu, který je známý pro své velmi kvalitní perly. Návštěvníci si je mohou jednoduše zakoupit v okolních obchodech nebo se vydat na lodní výlet k některé z perlových farem a dozvědět se, jak se ústřice loví a následně zpracovávají.

Foto: shutterstock.com

Zažijte dobrodružství v džungli

Zpravidla se na Fidži cestuje s cílem užít si nekonečné pláže a dopřát si zasloužený odpočinek, nicméně vyplatí se nezanedbat ani dobrodružství. Tropická vnitrozemní krajina oplývá desítkami deštných pralesů plných potůčků, vodopádů a fascinujících zvířat. Stále se můžete dostat na místa nedotčená lidskou rukou a ocenit tak přírodu v její nejčistší podobě.

Foto: shutterstock.com

Mnoho ostrovů má zvlněný povrch tvořený nízkými zelenými horami a krátery, které po sobě zanechaly zdejší sopky. Vytvořily tak i ideální trekingové podmínky nejen pro outdoorové nadšence, ale i rekreační výletníky se zájmem o přírodu.

Foto: shutterstock.com

Dobrou chuť a na zdraví!

Milovníci ryb nesmí zapomenout vyzkoušet pokrm kokoda, což je syrový rybí salát s citrónem a kokosovým mlékem. Na druhou stranu i ti, kdo se zrovna nevyžívají v darech moře, si z bohaté místní kuchyně bez problémů vyberou. Fidžijci jsou mistři v přípravě vynikajícího kari a dalších asijských pokrmů.

Foto: shutterstock.com

Žádný výlet na Fidži není úplný, pokud se nezúčastníte slavnostního ceremoniálu Kava. Kava je tradiční nápoj vyráběný ze stejnojmenné rostliny, který vám během pobytu bude často (opravdu často) nabízen. Jeho popíjení a sdílení je totiž silným prvkem fidžijské kultury. Význam ceremoniálu nesnižuje ani fakt, že našinci tak trochu připomíná pití vody s blátem. Jako bonus má mít kava mírně sedativní účinky, a pokud nápoje vypijete moc, lehce vám zdřevění jazyk.

Foto: shutterstock.com

„Bula“ řekne vše

Toto slovíčko si dobře zapamatujte, protože ho uslyšíte na každém rohu. Stejně jako například havajské „aloha“ bývá používáno v různých významech – od pozdravu přes přání (čehokoli) až k poděkování. Takže bula!

Foto: shutterstock.com

Fidžijská pohostinnost je celosvětově proslulá. Jakmile na ostrovy dorazíte, zjistíte, že je ještě větší, než jste si uměli představit. Jen co vystoupíte z letadla, dostanete květinový věnec a domorodci vám zazpívají uvítací píseň „Bula Melaya“. Během pobytu se budete cítit jako v bavlnce a ve všech ohledech o vás bude velmi dobře postaráno. Při odletu se s vámi rozloučí písní „Isa Lei“ a vy si budete jen přát, aby se k vám lidé chovali takto krásně i po návratu domů.

Inzertní sdělení:

Víte, kde naleznete jedny z nejkrásnějších pláží světa? Pokud ne, tak vězte, že rozhodně v Thajsku! Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel poznat tuto báječnou exotickou zemi, tak neskutečně bohatou na přírodní krásy i milé a pohostinné obyvatele. Čeká na vás pozemský ráj plný slunce, kde si zaručeně perfektně odpočinete od všedních starostí.

Poznejte s námi ty nejlepší thajské ostrovy i dechberoucí buddhistické památky. Pokud se toužíte v zimě alespoň na pár dní ohřát a vykoupat na slunných plážích s bělostným pískem, je pro vás náš poznávací zájezd do Thajska tou pravou volbou!

Související témata:

Výběr článků

Načítám