Hlavní obsah

Nový Zéland: Výprava na konec světa

Novinky, Martin Hůrka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita souostroví schovaného za australským kontinentem prudce stoupla poté, co filmoví diváci spatřili zdejší úchvatné scenérie v trilogii Pán prstenů či Hobit. A skutečnost často dokonce předčí očekávání cestovatelů. Objevovat Nový Zéland znamená objevovat přírodu v její původní čistotě a formě.

Foto: shutterstock.com

Divoká příroda a zdejší okouzlující scenérie lákají na Nový Zéland rok co rok turisty lačnící po dobrodružství.

Článek

Jeho odlehlost znamenala pro souostroví v Jižním Pacifiku velkou výhodu – lidé ho díky tomu osídlili velice pozdě. Evropané Nový Zéland kolonizovali teprve nedávno, víceméně v 19. století. Ale i Maorové, tedy původní obyvatelé, připlouvali z ostatních polynéských ostrovů na svých loďkách patrně až v průběhu 12. či 13. století. Druhým faktorem, který přispěl k zachování panenské přírody, je poměrně řídké osídlení. Na Novém Zélandu, který je svou rozlohou dokonce větší než Velká Británie, jejíž královna je stále formální hlavou státu, žije asi jen 4,5 miliónu obyvatel. Vztah ke své přírodě mají Novozélanďané velmi silný. V zemi vznikla řada národních parků i jinak chráněných území.

Foto: shutterstock.com

Na severu to pořádně vře

Severní ostrov je především o vulkánech, geotermální aktivitě, zatímco Jižní ostrov o horách, jezerech a řekách. Na Severním ostrově se rozkládá nejstarší novozélandský národní park Tongariro, jenž byl založen již na konci 19. století. Dominují mu tři povětšinou spící sopky.

Foto: shutterstock.com

Severně od Tongarira se nalézá mystické místo Wai-O-Tapu. Na tomto vulkanickém území se můžete zcela pohodlně procházet mezi tůňkami, z nichž stoupá horká pára, bublajícím bahnem a drobnými gejzíry. Člověk se kochá krajinou, která je stále v pohybu, a na svém těle cítí bezprostřední teplo vycházející z hlubin Země. Vzduch je prosycen sirným zápachem. Nedaleko odtud se nachází také centrum maorské kultury – město Rotorua.

Do podzemního nitra ostrova je nejlepší sestoupit v oblasti Waitomo Caves. Rozsáhlý komplex jeskyní a podzemních řek uchvátí netradiční zajímavostí. V temné jeskyni to místy vypadá, jako by nad vámi svítily hvězdy. Může za to hmyz Arachnocampa luminosa, který produkuje světlo.

Foto: shutterstock.com

Úžasné přírodní divadlo na pobřeží

Přibližně uprostřed Jižního ostrova, přímo pod majestátní horou Mount Cook, jejíž vrchol je často zahalen mraky, se nacházejí dvě fascinující jezera Tekapo a Pukaki s tyrkysově modrou vodou, za jejíž zbarvení může působení ledovce. Vyplatí se navštívit i pobřeží, mimochodem i z nejodlehlejšího místa to k němu nemáte dál než nějakých 120 či 130 kilometrů. Výjimečné jsou úzké fjordy s příkrými skalnatými stěnami padajícími stovky metrů do moře v oblasti na jih od Milford Sound. Ze skal stékají potůčky, které se místy mění v romantické vodopády. O vodu tu nouzi nemají. Prší zde skoro nejvíce na světě.

Foto: shutterstock.com

Pro mnohé cestovatele jedna dobrá zpráva na konec – přestože je novozélandská příroda klimatem divoká, nežijí zde žádná nebezpečná zvířata. Díky specifické izolaci souostroví na něm nenajdete suchozemské hady ani člověku nebezpečné pavouky. Dokonce zde dlouhou dobu existence souostroví nežili ani savci, vyjma těch, kteří moře přeplavali (lachtani) či přeletěli (netopýři).

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel objevit unikátní přírodu Islandu. Přírodu, která neustále hýří nádhernými barvami. Prim hrají sytě zelené stráně, jež doplňují jezera a řeky s fantasticky azurově modrou vodou. Poznáte královské vodopády, gigantické ledovce i dravé řeky.

Pojeďte s námi objevovat i relaxovat do země ohně a ledu. Nadechnete se čistého, omamně vonícího vzduchu, užijete si koupel v největším geotermálním koupališti světa a ještě se dozvíte spoustu zajímavých informací, protože vaším průvodcem po Islandu bude známý cestovatel a novinář Pavel Dobrovský!

Pusťte si naše povídání o Islandu s průvodcem zájezdu Pavlem Dobrovským:

Související témata:

Výběr článků

Načítám