Hlavní obsah

Nejoblíbenější atrakce jižního Vietnamu: Hektický rej plovoucích trhů v deltě Mekongu

Novinky, Miloš Bořický pro Delfín travel

Kam se při návštěvě Vietnamu na chvíli uchýlit před ruchem velkoměst? Vydejte se na lodní výpravu do nádherného koutu na jihu země – delty Mekongu. Putování fascinujícím bludištěm vodních kanálů si můžete okořenit návštěvou legendárních plovoucích trhů.

Foto: shutterstock.com

Projížďka loďkou po deltě řeky Mekong je pro turisty nezapomenutelným zážitkem.

Článek

Na první pohled to může vypadat, že se do Vietnamu jezdí především za ruchem velkoměst, architekturou a nesčetnými úchvatnými pagodami a chrámy hrajícími všemi barvami. Ale kromě nich je tu jedno okouzlující místo, které si nesmíte nechat ujít. Je to delta řeky Mekong, která patří k tomu nejpozoruhodnějšímu, co může tato asijská země oku Evropana nabídnout.

Během výletu se na lodi doslova a do písmene vydáte na cestu do minulosti. Při plavbě po deltě Mekongu se podíváte, jak lidé kolem řeky žijí, pracují i se baví. Nic z toho se po staletí nezměnilo.

Foto: shutterstock.com

Řeka devíti draků

Mekong je jednou z nejdelších řek na světě. Díky jeho deltě je jih Vietnamu nejúrodnější oblastí země přezdívanou také obilnice Vietnamu. To proto, že břehy lemují nekonečné lány pečlivě obdělávaných rýžových políček, na kterých se urodí bezmála tři čtvrtiny produkce rýže v zemi. Původně tu převládaly bažiny, ale za vlády Francouzů byla delta kultivována a dříve neužitečná půda se proměnila v rýžová pole protkaná důmyslným zavlažovacím systémem.

Foto: shutterstock.com

Mekong na své dlouhé cestě od pramenů k Jihočínskému moři protéká několika státy a v každém má jiné jméno. Na území Vietnamu mu říkají Řeka devíti draků. To proto, že se větví nejen na dva velké toky, horní a dolní Mekong, ale dále se po zemi paprskovitě rozlévá do desítek dalších menších ramen, kanálů a kanálků, kam se vejdou jen ty nejmenší loďky.

Foto: shutterstock.com

Rušný život na vodě

Delta Mekongu, to je život nejen u řeky, ale především na řece. V těchto místech spojení po souši příliš nefunguje. Stejně jako před staletími se i dnes do většiny místních vesnic, na farmy i do manufaktur lze dostat jen lodí. Na frekventovaných vodních dopravních tepnách vládne čilý ruch a je až neuvěřitelné sledovat, s jakou obratností místní na malých nemotorizovaných loďkách proplouvají i těmi nejužšími kanály. Život na vodě je nejen romantický, ale může být i nebezpečný. Protože jsou zdejší lidé pověrčiví, mají jejich bárky na přídi namalované výrazně velké oči. Ty mají posádku ochránit před krokodýly.

Foto: shutterstock.com

Mokré nákupy

Největší a nejlákavější atrakcí delty Mekongu jsou jednoznačně plovoucí trhy. Jsou stejně jako ty na souši rušné a hektické. Před očima návštěvníků rozehrají fascinující představení plné barev, chutí, vůní, nepostradatelného smlouvání, a to celé za zvuku šplouchání vody v rytmu pohupování vln – prostě zážitek pro všechny smysly. Nejlepší je vydat se na trhy hned po ránu. Nakupuje se a prodává přímo na vodě z lodi do lodi. Na těch velkých jsou velkoobchody, na malých drobní prodejci nabízejí především nejrůznější druhy exotického ovoce a zeleniny. Je fascinující, že v tom mumraji se žádné lodě nesrazí a nepřevrhnou.

Foto: shutterstock.com

Čilý obchod není jen divadlo pro turisty, na nákupy na vodní trhy se vydávají i domorodci. Aby se kupující mohl pokochat pohledem a vybrat si nejlahodnější plody, jsou rozvěšené na dlouhých tyčích. Ani ten, kdo má raději v žaludku něco festovnějšího a ovoce mu nestačí, hlady trpět nebude. Vynikající občerstvení nabízejí v plovoucích kavárnách a polívkárnách. V deltě najdete podobných trhů několik, ale nejpopulárnější je Cai Rang nedaleko centra města Can Tho.

Foto: shutterstock.com

Vodní bludiště

Do delty se jezdí nejen kvůli plovoucím trhům. Pravým dobrodružstvím je pro turisty bloudění kanály mezi bujnou vegetací. Jejich síť je tak hustá a spletitá, že máte pocit jako při putování nekonečným bludištěm, kde za každým dalším odbočením čeká nové překvapení. Jaké? Překrásné sady s exotickým ovocem, kokosové lesíky, háje s cukrovou třtinou, buddhistické chrámy a svatyně.

Foto: shutterstock.com

Vodní cestu lemují všudypřítomné netradiční domky na vysokých „muřích“ nožkách. Tuto svéráznou architekturu si tu vynutila příroda. Lidé kolem řeky dobře vědí, že voda je nejen dobrý sluha, ale i zlý pán. Proto si dodnes stavějí domy na vysokých bambusových kůlech, které jim domácnosti ochrání, když v období dešťů hladina stoupne.

Foto: shutterstock.com

Bonbóny zalité pálenkou

Exkurzi do typického života místních lidí nabízejí po březích rozeseté drobné manufaktury a rybářské vesnice. Čas se tu dávno zastavil, takže práce se provádějí především ručně a do díla se musí zapojit celá rodina. Nejčastěji se zpracovává všudypřítomná rýže. Velkolepou podívanou je sledovat ženy, jak na kameni celý den bravurně vyrábějí tenoučký rýžový papír, ve kterém nám tak chutnají nejrůznější závitky asijské kuchyně. Putuje odsud do celého světa. Chuťové buňky rozdráždí čerstvě vyrobené rýžové sladkosti. Na kokosovém ostrově jsou dobroty kokosové a odvážní cestovatelé si mohou dát posilující lok řízné kokosové pálenky. Trochu adrenalinu pak poskytne návštěva krokodýlí či hadí farmy.

Foto: shutterstock.com

Něžná krása orchidejí

Při plavbě po Mekongu si kromě nádherných pohledů na divokou přírodu turista užije i fascinující kultivovanou krásu. Všechny náruživé zahradníky a zahradnice jistě vezmou za srdce orchidejové plantáže plné čarokrásných rostlin. Pastvou pro oči je také procházka zahradami s bonsajemi. Hotovým pohlazením pro duši člověka znaveného rušným tempem městského života je završit lodní výlet poklidným posezením na břehu při pohoštění tradičními vietnamskými lahůdkami často za zvuku místní hudby.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vydejte se na pobřeží Andalusie a užijte si místa téměř nedotčená turistickým ruchem. Malé rybářské vesničky, ve kterých čas plyne líným tempem, a krásné pláže na pobřeží Středozemního moře dělají z Costa de Almería ideální destinaci pro dovolenou.

Vychutnejte si s cestovní kanceláří Delfín travel poklidnou dovolenou v této turisty dosud málo objevené části Španělska. Čeká na vás teplé a slunečné počasí již od jarních měsíců.

Související témata:

Výběr článků

Načítám