Hlavní obsah

Srí Lanka – exotika za rohem

Novinky, Šárka Schmidtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srí Lanka, o které se říká, že je jako slza ukápnutá z Indie, je ideální volbou pro ty, kteří chtějí nakouknout do Asie. Najdete tady vše – impozantní chrámy utopené v džungli, divoká zvířata v národních parcích i nádherné koupání.

Foto: shutterstock.com

Sloni jsou se Srí Lankou neodmyslitelně spjati.

Článek

Jméno Srí Lanka znamená „požehnaná zářící země“. Lidé na ostrově omývaném Indickým oceánem jsou milí a přívětiví, počasí je slunečné, až na období dešťů, kterému je dobré se vyhnout. Ale i když prší, stále je nádherné teplo. Kromě toho let na Srí Lanku trvá podstatně kratší dobu než do Thajska nebo Indonésie.

Foto: shutterstock.com

.

Trocha historie nikoho nezabije

Srí Lanka je poměrně veliká, takže není možné při jedné návštěvě vidět úplně všechno. Každý si proto vybere výlet na místa, která jsou pro něho nejzajímavější. Milovníci historie určitě navštíví tzv. Kulturní trojúhelník ve středu ostrova, oblast mezi městy Kandy, Anuradhápura a Polonnaruwa, kde kdysi ležela tři nejvýznamnější království.

V Kandy, druhém největším městě ostrova, můžete zavítat do proslulého Chrámu Buddhova zubu, který je symbolem suverenity Srí Lanky a kde je prý uschována skříňka s pravým zubem Buddhy.

Foto: shutterstock.com

V palácích nejznámějšího starobylého města Anuradhápura se historie Srí Lanky psala už tři století před naším letopočtem. Město Polonnaruwa bylo založeno v 11. století a uchvátí vás zbytky chrámů rozesetých v džungli, které si nijak nezadají s proslulým kambodžským chrámovým komplexem Angkorem.

Foto: shutterstock.com

Z Kandy se můžete vydat k proslulé Lví skále, Sigiriyi, se zbytky chrámového města z 5. století. Projdete se zahradami s pozoruhodně zachovalými jezírky a pak se vydáte po schodech nahoru na vrchol stolové hory, pod níž jsou ve skále vytesány lví tlapy.

Z bývalého chrámu je dnes archeologické naleziště. Nechybí tady ani bazén, ve kterém se koupali místní obyvatelé už před patnácti stoletími.

Foto: shutterstock.com

Pro ty, kteří nechtějí kráčet s davem (a platit nekřesťanských 30 dolarů za vstup) mám osobně ověřenou radu – hned kousek od Lví skály, kam lze dojet tuk-tukem či dokonce dojít pěšky, leží menší hora Pidurangala Rock. Vstupné na ni je doslova směšné, výstup také stojí za to a z jejího vrcholu je výhled na všechny strany, včetně té, kde se nachází posvátná Sigiriya.

Foto: shutterstock.com

Čajovými plantážemi na jih

Ti, kteří si libují v exotických východech slunce, se vydávají na Adamovu horu vysokou 2 243 metrů, která je už přes tisíc let poutním místem.

Foto: shutterstock.com

Na jejím vrcholu je totiž jakási kamenná formace dlouhá kolem dvou metrů, k jejímuž vzniku se váže spousta legend. Každé náboženství si ji přizpůsobuje obrazu svému – křesťané tvrdí, že na vrcholu hory stanul svojí nohou Adam po vyhnání z ráje, podle buddhismu jde o otisk chodidla Buddhy a hinduisté zase tvrdí, že si na horu došlápl Šiva. Mně se nejvíc líbí verze, která má pro horu název Samanalakanda – hora, kam přilétají zemřít motýli.

Poutní sezóna trvá od prosince do května, ale dobrodruzi se na cestu mohou vydat kdykoli. Za svítání se z vrcholu otevře neskutečný pohled na východ, kde se zvedá vysočina, a na západ, kde se krajina svažuje k moři.

Za jasného dne je možné vidět i 65 kilometrů vzdálené Colombo, hlavní město Srí Lanky.

Milovníci přírody mohou navštívit některý z národních parků, ať už park Yala nebo Uda Walawe, a podívat se hezky zblízka na zvířata, která jsou jinak k vidění jen v zoologických zahradách.

Vyplatí se vytvořit skupinku po třech, čtyřech lidech, protože pronájem džípu není levný a průvodce navíc bude očekávat tučný bakšiš. A samozřejmě zaplatíte i nemalé vstupné. Ale stojí to za to! Slonů a buvolů a také opic pravděpodobně uvidíte bezpočet, v bahně se mihne i nějaký ten krokodýl, a když budete mít štěstí, můžete zahlédnout levharty nebo indické jeleny.

Foto: shutterstock.com

Na co nezapomenout

Během dovolené si určitě najděte čas na ajurvédskou masáž, jednak ji provádějí skuteční profesionálové, a jednak vás bude stát mnohem méně než u nás. Na Srí Lance také dobře pořídíte kožené věci, které jsou levné a perfektně vypracované. Jistě si nezapomenete koupit vyhlášený čaj, k mání je mnoho druhů, stejně tak koření.

Foto: shutterstock.com

Po celou dobu své exotické dovolené se budete setkávat s milými a ochotnými lidmi, s nimiž se v pohodě domluvíte anglicky. Povozíte se levným tuk-tukem, a kdybyste se chtěli jen tak někam vydat na vlastní pěst, nemusíte se ničeho bát, autobusová doprava na Srí Lance je dokonalá a neskutečně levná. A v neposlední řadě si odpočinete od ruchu všedního dne v uspěchané Evropě.

Inhzertní sdělení:

Srí Lanka je jedinečné místo této planety, a proto bývá přezdívaná jako Perla Indického oceánu.

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na 15ti denní poznávací zájezd a objevte nekonečné čajovníkové plantáže, srdečné úsměvy zdejších obyvatel, posvátné chrámy zapsané v UNESCO či ohrožené druhy zvířat žijící v rezervaci Yala.

Na závěr poznávacího okruhu vás čeká odpočinek v 4* resortu přímo na pláži.

Zažijete Srí Lanku tím, čím je – jedinečným rájem na Zemi.

Související témata:

Výběr článků

Načítám