Hlavní obsah

Odpočinkové menu Mayské riviéry: Průzračné moře, jemný písek a barevné korálové útesy

Novinky, Martin Hůrka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovatel obdivující přírodní krásy v nitru mexického poloostrova Yucatán i tamější majestátní chrámy mayské civilizace si po troše pralesního dobrodružství zaslouží klidný odpočinek na mořském pobřeží. Dobrou volbou jsou bezesporu Mayská riviéra či prosluněné pobřeží Karibiku vyhlášené plážemi ve tvaru lastury s jemným bělavým pískem.

Foto: shutterstock.com

Ráj na zemi? Pláž v Tulumu tak určitě vypadá.

Článek

Vstupní branou z džungle do světa přímořských radovánek je město Tulum. A jedná se o bránu vpravdě starou. Zdejší přístav již za časů dávných Mayů zajišťoval přepravu zboží do centra mayské říše ve vnitrozemí. O významu vypovídají pozůstatky jediných mayských chrámů, které jejich stavitelé umístili na břeh moře.

Foto: shutterstock.com

Tulum ruins Mexico

Lokalita měla z pochopitelných důvodů charakter pevnosti. Dnes se v jejích rozvalinách neprohánějí kořisti lační dobyvatelé, ale turisté a také leguáni. Ti díky svému šedému zbarvení často splývají s vápencovými kameny útesů nebo se zbytky předkolumbovských staveb, na kterých se vyhřívají.

Foto: shutterstock.com

TULUM, MEXICO - FEB 29, 2016 Tourists at the beach under the ruins of the ancient Maya city Tulum, Mexico

À propos, charakter vápencového podloží se postaral o vznik přírodních krasových útvarů zvaných cenotes. Jedná se o zatopené podzemní prostory, někdy v jeskyních, jindy pod širým nebem.

Foto: shutterstock.com

ce

Ty druhé lze pro ilustraci přirovnat k zatopené propasti Macocha. Mayové pokládali cenotes za brány do podsvětí a do některých z nich vhazovali věcné i lidské oběti. Dnes jsou vysněným místem zkušenějších potápěčů. Několik takových cenotes se nalézá hned za městem Tulum.

Foto: shutterstock.com

cave diving in cenote

Podmořský ráj pro potápění i šnorchlování

Amatérští potápěči by však měli dát přednost spíše šnorchlování či potápění kolem letoviska Playa del Carmen nebo na blízkém ostrově Cozumel. Celé zdejší pobřeží je součástí Mezoamerického bariérového útesu, druhého největšího systému korálových útesů a atolů na světě (větší je jen Velký bariérový útes u břehů Austrálie). Průzračná voda s teplotou kolem 26 °C a viditelností až několik desítek metrů vytváří ideální podmínky ke sledování pestrého podmořského života.

Foto: shutterstock.com

Beach of Playa del carmen, Mexico

Vzhledem k náročné klientele z USA i Evropy se na Cozumelu, v Playa del Carmen a dalších letoviscích podél pobřeží postupem doby vytvořila bohatá a hlavně fungující síť služeb pro aktivní i pasivní odpočinek. V četných restauracích a pouličních bistrech si můžete pochutnat jak na tradičních jídlech založených na bohatství moře, tak na pokrmech mezinárodní kuchyně.

Foto: shutterstock.com

Playa del Carmen, Mexico - January 7 2016 - The beautiful beach of Playa del Carmen in Mexico.

Mayskou riviéru ze severu uzavírá kosmopolitní město Cancún, které je snadno přístupné díky mezinárodnímu letišti. Město nechala založit mexická vláda až roku 1970 ve výhodné poloze na špičce yucatánského poloostrova. Slouží nejen zahraničním turistům, ale oblíbili si ho i samotní Mexičané, kteří sem přijíždějí za odpočinkem z různých koutů své rozlehlé země.

Inzertní sdělení:

Vydejte se s námi do jedné z nejkrásnějších zemí Latinské Ameriky. Projedete přes pohoří s aktivními sopkami, jako je Popocatépetl, krajinou kaktusů a kaňonů až do oblasti úrodných údolí.

Prohlédnete si honosná koloniální města z dob španělské nadvlády i prosté vesničky indiánů. Navštívíte archeologické památky světového významu, jako je Teotihuacán či Chichen Itzá. Na závěr si užijete bělostného písku na plážích poloostrova Yucatán a komfortu 4* resortu s programem ALL INCLUSIVE.

Výběr článků

Načítám