Hlavní obsah

Jeden z pokladů východní Kanady – miliónové ostrovy na řece Svatého Vavřince

Novinky, Tereza Cepková pro Delfín travel

Pokud objevujete krásy národních parků ve východní části Kanady, cestou k jezeru Ontario sjeďte z dálnice o něco dříve a vydejte se po silnici kopírující břeh řeky Svatého Vavřince (St. Lawrence). Nemůžete si přece nechat ujít oblast Thousand Islands s „chatičkami“ nejbohatších Kanaďanů a Američanů.

Foto: shutterstock.com

Jeden z mnoha pohledů na okouzlující Boldtův zámek.

Článek

Název oblasti Tisíc ostrovů je víc než trefný. V širokém korytě řeky Svatého Vavřince, která tvoří přirozenou hranici mezi Kanadou a USA, jsou rozesety ostrůvky různé velikosti. Na úseku dlouhém přibližně 50 mil jich z vody vystupuje přes 1860.

Foto: shutterstock.com

Oblast Thousand Islands na řece Svatého Vavřince z výšky.

Ostrov“si ovšem smějí říkat pouze ty, které alespoň částečně zůstávají nad hladinou celých 365 dní v roce, a navíc na nich musí být živý strom. Přírodní bohatství velkého souostroví a jeho okolí je natolik unikátní, že zde byl už před více než sto lety vyhlášen malý národní park. A přibližně ve stejnou dobu se atraktivní lokalita dostala do hledáčku severoamerické smetánky.

Foto: shutterstock.com

Nejen severoamerická smetánka miluje Thousand Islands již více než 100 let. Některé stavby jsou toho jasným důkazem.

Thousand Islands se staly módním hitem. Mnoho ostrovů skončilo v soukromém vlastnictví a začala na nich vyrůstat více či méně luxusní letní sídla – od střízlivých jednopodlažních chat až po nepřehlédnutelné zámečky, majáky a další skvosty.

Foto: shutterstock.com

Mít ostrov jen pro sebe. Na souostroví Tisíc ostrovů v Kanadě nic nemožného.

Z městečka Rockport můžete vyrazit na hodinovou okružní plavbu turistickou lodí. Pěkně zblízka uvidíte spoustu ostrůvků tak malých, že kromě domu se tam vejde už jen slunečník, až po velké ostrovy s obrovskými haciendami, tenisovými kurty a přístavištěm. Ke kuriozitám patří například dům, který sice stojí na kanadské straně řeky, ale vede od něj most na pět metrů vzdálený ostrůvek, který již náleží Spojeným státům. Majitel se tak chodí několikrát denně opalovat do ciziny.

Foto: shutterstock.com

Na ostrovech lze spatřit i chaty, které mají k okázalému luxusu daleko.

Mnohé z unikátních staveb na řece rozhodně stojí za návštěvu. Pro veřejnost je přístupný „lovecký zámeček“ Singer na ostrově Dark Island. Nádherná sto let stará budova s 28 pokoji se pyšní řadou architektonických kuriozit, včetně sklepení, tajemných podzemních tunelů podél břehu řeky a sítě tajných chodeb, které prý původní majitel využíval mimo jiné ke špehování svých hostů. V jednom z křídel čtyřpatrového zámku se můžete i ubytovat.

Foto: shutterstock.com

Zámek Singer má i své vlastní tajné chodby.

Nejnavštěvovanější je ale známý Boldtův zámek, symbol opravdové lásky. Jeho příběh vás chytne za srdce – zámek snů zde nechal v roce 1900 zbudovat bohatý hoteliér pro svou milovanou ženu. Nešetřil na ničem, 300 lidí pracovalo na pohádkové stavbě se 120 komnatami, padacím mostem, věžemi a altány. Zbožňovaná Louise však nečekaně zemřela pár měsíců před dokončením a zdrcený Boldt nechal ihned veškeré práce zastavit. Na ostrov už nikdy nevkročil a zámek dlouhé desítky let chátral. Až mnohem později byl úřady odkoupen, obnoven a stal se jedním z hlavních turistických lákadel.

Foto: shutterstock.com

Boldtův zámek patří na řece Svatého Vavřince k nejnavštěvovanějším objektům.

Celá oblast Thousand Islands je opravdu nádherná. Není divu, že pořizovací cena ostrovů se během uplynulých sto let vyšplhala z pouhých 20 dolarů až na 10 miliónů dolarů. Naštěstí i ti, kdo nepatří mezi majitele lukrativních nemovitostí, mohou nasávat atmosféru tohoto výjimečného místa.

Na březích řeky Svatého Vavřince je k dispozici řada kempů a také chat k celoročnímu pronajmutí.

Foto: shutterstock.com

Na své si v oblasti Tisíce ostrovů přijdou hlavně rybáři.

Dovolená nadchne náruživé rybáře, pro které je zdejší výjimečně průzračná voda hotovým rájem, ale především beznadějné romantiky – pohled z terasy na úžasný „americký“ východ a „kanadský“ západ slunce je prý doslova miliónový.

Inzertní sdělení:

Delfín travel je česká cestovní kancelář organizující zájezdy 55+ za poznáním, odpočinkem a exotikou. Nyní s námi můžete cestovat například do Peru.

Poznávací zájezd „Po stopách dávných civilizací” s archeoložkou, spisovatelkou a průvodkyní zájezdu PhDr. Evou Farfánovou Barriosovou bude pro vás skutečným zážitkem. Poznejte mytické Peru dokonale!

Výběr článků

Načítám