Hlavní obsah

Na kola do Braniborska

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklistická sezóna je za dveřmi, nejvyšší čas poohlédnout se po možnostech trávení dovolené na kole! Věděli jste, že Braniborsko, region okolo německého hlavního města Berlína, je doslova rájem cykloturistiky? Rozsáhlé lesy, jezera a bohatá historie slibují odpočinek a zážitky i na několik dní. Představíme vám nejoblíbenější stezky.

Foto: Nada Quenzel

Chystáte se letos s dětmi na kola? Zkuste Braniborsko!

Článek

Osvěžující sever

Sever spolkové země Braniborsko je protkán trasami lákajícími do velkých dálek. Příkladem je trasa vedoucí s Berlína na baltský ostrov Usedom (česky též Uznojem), dobrodruzi se mohou vydat také až do daleké Kodaně. Zejména v létě cyklisté ocení osvěžující mořský vánek od baltského pobřeží, které od Braniborských luhů a hájů dělí jen široké pláně sousedního Meklenburska-Předního Pomořanska. Přívětivé ochlazení skýtají i stinné lesy nebo tak akorát chladné vody mnohých zdejších jezer ,jako jsou například Werbellinsee a Stechlinsee. Příjemným zpestřením je také návštěva zdejších zámků Rheinsberg, Hubertusstock a mnohých dalších.

Foto: Rainer Weißflog

Braniborsko je zemí mnoha jezer

Pruské zámky

Kdo dává během cykloturistiky před sportovními výkony raději přednost poznávání a kultuře, pak v Braniborsku nezůstane zkrátka. Zejména pak ve východní části země. Zde na 180 km dlouhém okruhu pocestní na dvou kolech poznají slávu a lesk Pruska. O této době vypovídají také zámky Sanssouci, Cecilienhof či Mramorový palác v braniborském hlavním městě Postupimi. Za návštěvu stojí rovněž zámecké parky. Sem se sice na kole nemůže, ovšem právě kolo je ideálním dopravním prostředkem, díky němuž se dostanete od jedné památky ke druhé, aniž byste marnili drahocenné minuty vaší dovolené v dopravních zácpách nebo při hledání volného místa na parkovišti.

1111 kilometrů Braniborskem

Náruživí cyklisté, kteří touží zdolávat kilometry a poznat při tom všechny tváře Braniborska, se pravděpodobně vydají na tzv. Tour Brandenburg – Velký okruh Braniborskem, chcete-li. S délkou 1111 km se jedná o nejdelší cyklotrasu v zemi. Za zkoušku stojí i jednotlivé etapy. Například ta z Fürstenbergu přes město Lychen do Templinu. Na ní stráví cyklisté den převážně v lesích za doprovodu datlího ťukání do kmenů stromů.

Foto: Michael Richter

Kraj Prignitz je místem, kde si cykloturistiku užijete v klidu

Daleko od davů

Těm, kteří hledají především klid a ničím nerušený aktivní odpočinek, se doporučuje popojet o něco dále na severozápad Braniborska – do kraje jménem Prignitz. Vede tudy také proslulá Labská cyklostezka, oblíbená především pro výhled do rozlehlé krajiny, jelikož vede po hrázi podél řeky klikatící se krajinou. Prignitz je známý jako klidný venkovský kraj, který si oblíbili nejen dálkoví cyklisté, ale také mnozí tažní ptáci. V létě tu lze potkat čápy, za jejichž pozorováním se sem sjíždějí ornitologové a nadšenci z různých koutů, na podzim jsou to pak jeřábi. Hodí se zmínit, že se v Prignitzu drží dlouholetá tradice cykloturistického značení „podle čísel“. Cyklisté díky němu krajem pouze neprojíždí, značení je totiž vede křížem krážem celou oblastí protkané sítí delších i kratších okruhů. Pokud se o region budete zajímat více, dozvíte se, že je oceňován jako skvělá cyklistická destinace i Všeobecným německým klubem cyklistů (ADFC).

Foto: TMB-Fotoarchiv

Na kole podél Labe

Podél někdejší Berlínské zdi

K poznávání ne zas tak dávné minulosti láká Mauerweg – stezka podél někdejší hranice mezi východním a západním Berlínem, jejímž ztělesněním se v 60. letech stala Berlínská zeď. Dlouhá je celkem 160 kilometrů a na mnoha místech jsou stopy studené války stále patrné. Cyklisté se mohou po stopách historie vydat i do Postupimi, která je odsud co by kamenem dohodil. Kromě již zmíněných zámků je zde možné navštívit také vzpomínkové místo zřízené na místě věznice KGB. Cestou zpátky stojí za to se na chvíli zastavit u mostu Glienicke, který je známý také jako most Špiónů.

Nejoblíbenější stezka Nizozemců

Že jsou Nizozemci náruživými cyklisty, o tom není pochyb. Proto stojí za zmínku, že v roce 2012 v anketě o nejoblíbenější evropskou cyklostezku zvolili Havelradweg, stezku povodím řeky Havoly. Čím je uchvátila? Jedná se o trasu dlouhou 371 km, která spojuje města Brandenburg an der Havel, Postupim, Oranienburg a Fürstenberg, přičemž vede dále i do sousedního Mecklenburska. Je příznačné, že v Postupimi se nachází také Holandská čtvrť, kde se nizozemský vliv nezapře již na první pohled.

Ráj elektrokol

Říkáte si, jak ty všechny kilometry zdoláte? Bez obav! V Braniborsku již dávno zdomácněla elektrokola, je zde tedy hustá síť nabíjecích stanic baterií i půjčoven – půjčení elektrokola vyjde zhruba na 20 eur na den. Dvojnásob to platí pro kraje Dahme a Spreewald, které jsou u vyznavačů cyklistiky s elektropohonem vyhlášené široko daleko. Jen v těchto dvou krajích čítá cykloturistická síť více než tisíc kilometrů. Všechny jsou perfektně značené, takže nehrozí, že by zde cyklisté bloudili. Trasy vedou okolo jezer, podél vodních kanálů, malebnými vesničkami i lesy. Cílů jednodenních paprsčitých výletů je zde nespočet, přičemž v závislosti na náročnosti terénu, váze apod. ujede i netrénovaný sváteční cyklista za den 60 až 80 kilometrů na jedno nabití baterie.

Foto: Fläming Skate

Fläming Skate - ráj inline bruslařů

Kam na inlajny nebo lehokola?

Kdo holduje jízdě na lehokolech, ten jistě ví, že se s nimi nedá jezdin úplně všude. V Braniborsku jsou však i místa, kde to jde bez problémů. Jsou jimi Lužická jezerní krajina s množstvím nových a pečlivě vybudovaných asfaltovaných cyklostezek bez silničního provozu a region Fläming. Obě oblasti jsou dobře známy také milovníkům inline bruslení, především pak Fläming. Zde je možné si vybrat ze sedmi bruslařských okruhů čítajících dohromady 230 kilometrů.

Foto: Lippert

A co takhle dvoukolo? Půjčit si ho můžete i v Lužické jezerní krajině!

Cykloturistika v Braniborsku

Další tipy a informace o cyklostezkách, přírodních zajímavostech a památkách v Braniborsku najdete na www.brandenburg-tourism.com.

Pokud byste se rádi dozvěděli více o Německu, které platí za ráj cykloturistiky, navštivte www.germany.travel.

Výběr článků

Načítám