Hlavní obsah

Kolín nad Rýnem - svérázná a pohostinná metropole

Novinky, E. H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem ležící v Severním Porýní-Vestfálsku je jedním z vůbec nejstarších německých měst. Z původní germánské osady vzniklo později římské město, které si svůj význam udrželo i během středověku. Dnes patří Kolín k nejvýznamnějším městům Německa, a zároveň je také jednou z 38 německých památek zapsaných na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Foto: Köln Tourismus GmbH

Panoráma Kolína nad Rýnem

Článek

Kolín je opravdu jedinečné místo – už sama mluva místních obyvatel a jejich nátura vás hned při příjezdu do metropole přesvědčí o tom, že si Kolín v rámci Německa zachovává svůj osobitý ráz. Kolín je spojen nejen s proslulým dómem, ale také karnevalem, kolínskou (-ým) a mnoha světoznámými veletrhy a muzei.

Středověký strážce města

Není možné se bavit o Kolíně nad Rýnem, aniž bychom zmínili Kolínský dóm. Jeho 157 metrů vysoké věže jsou dominantou města, na kterou jsou místní náležitě hrdí. Právě z věží si mohou návštěvníci vychutnat úžasný výhled nejen na Kolín, ale i jeho okolí. Stavba této architektonické památky světového významu trvala sice 600 let, ale nakonec se ji podařilo opravdu dokončit. Je až s podivem, že při bombardování během druhé světové války, byla poškozena jen mírně. I to považují místní za symbolické. Katedrála je nádherná nejen zvenčí, ale i uvnitř. Právě tam si naplno s hlavou směřující vzhůru uvědomíte mistrovství stavitelů. Chrám má i skvělou akustiku, o čemž se návštěvníci mohou přesvědčit během koncertů a hudebních vystoupení, která jsou neopakovatelným a nepřenosným zážitkem. Právě díky této stavbě je město od roku 1996 součástí světového dědictví UNESCO, ročně katedrálu navštíví přes šest miliónů návštěvníků.

Foto: O. FrankeTourismus NRW e.V.

Kolínský dóm

Panoráma Kolínského dómu by nebylo celistvé bez další významné stavby – mostu Hohenzollern Brücke. Most byl postaven na začátku 20. století, v letech 1907 až 1911. Spojuje oba břehy Rýnu, přičemž jen ten levý je podle místních ten správný, a umožňuje tak dopravu železniční, ale i přechod pro pěší a cyklisty. Tento most je také jediným, který nebyl na konci druhé světové války zničen bombovými nálety, o jeho zničení se postarali sami Němci, aby zabránili spojeneckým vojskům vstoupit do města. Most byl naštěstí obnoven, a dnes je tak spolu s dómem součástí celkového obrazu města.

Foto: O. Franke -Tourismus NRW e.V.

Kolínský karneval

Páté roční období – Kolínský karneval 

Synonymem Kolínu je nejen Kolínský dóm, ale také zdejší karneval. Je to období, kdy jsou si všichni rovní a rozdíly se stírají – lidé pijí a oslavují společně. Oficiálně je karnevalová sezóna zahájena vždy 11. 11. v 11 hodin, vrcholem celého období je ale tzv. Rosenmontagzug – letos se koná v pondělí, 3. 3. 2014 od 10.30 hod. V tento den se do Kolína sjede více než milión lidí, aby společně slavili v maskách a v karnevalových průvodech konec zimního období. Pro citlivější povahy malé upozornění – tento den je opravdu plný šílenství, lidé slaví a neberou si servítky, na což je třeba se připravit. Ironie, vtipné naschvály a politická satira – na to vše by se měl návštěvník během těchto dnů připravit.

Foto: koelntourismus.de

Hospůdky v centru města

Pravá tvář města – hospůdky a pivovarské hostince

Chcete-li Kolín opravdu poznat, doporučujeme zajít do některé z místních hospůdek či pivovarských hostinců. Nálada zde panuje opravdu srdečná a veselá, je to i díky zdejšímu pivu – tzv. Kolínskému, které si místní vaří podle svých tradičních receptur. V klasických hospůdkách se stále dodržuje zvyk nosit vám jedno pivo za druhým. Pokud si budete chtít dát pauzu nebo s konzumací končíte, doporučujeme sklenici zakrýt táckem nebo nechat pivo nedopité. Oblíbené jsou také zdejší restaurace a bary, v některých je tzv. happy hours po celý den, ceny jsou tak velmi příznivé a mírné.

Foto: Panthermedia

Rýnský park

Malý kousek ráje – Rýnský park

Kolín má i svá klidná a odpočinková místa. Takovým je třeba i park na pravé straně řeky – Rýnský park. Přes řeku Rýn k němu vede lanová dráha – nástupní stanice se nachází u dalších dvou atraktivit, které stojí za návštěvu – zdejší zoo a botanické zahrady. Zde je možné navštívit i vyhlídkovou platformu, Triangl, která se nachází ve výšce 100 metrů. Nabízí se odtud nádherný výhled na centrum města a jeho dominantu – Kolínský dóm.  Park má celkem asi 40 hektarů a patří k nejkrásnějším v Německu. Lidé se zde scházejí ke společnému sportování, posezení nebo procházce. V létě je park jako stvořený pro piknik s přáteli.

Foto: Thomas Riehle

Museum Ludwig v Kolíně

 Muzea - vzdělání i zábava v jednom

Kultura a Kolín – tyto dvě věci k sobě neodmyslitelně patří. K nejvýznamnějším akcím z oblasti kultury patří bezesporu výstava ArtCologne, která je mezinárodní přehlídkou současného a moderního umění. O více než 2000leté historii Kolína se návštěvníci mohou dozvědět v Římsko-germánském muzeu, zajímavá je i návštěva v galerii Wallraff -Richartz Museum, kde je expozice umění od středověku až po 19. století. A pak je tu ještě jedno muzeum, které potěší i chuťové pohárky návštěvníků – Muzeum čokolády. Hned na začátku hosty vítá čokoládová fontána a úplně nahoře je potěší samotná dílna, kde se čokoládové pochoutky vyrábí. Kromě toho je zde i mnoho zajímavých informací a exponátů z historie výroby čokolády. Toto muzeum je velmi zvláštní – každý, kdo sem přijde, si může k tématu muzea přivonět, sáhnout si na něj a dokonce ho i ochutnat.

Tipy pro cestu do Kolína

  • vzdálenost Praha – Kolín nad Rýnem: 690 km
  • letecky s Germanwings, nebo vlakem s DB Bahn
  • 12. – 22. 3. knižní festival „lit.Cologne“
  • 4. – 6. 7. Cologne Pride
  • 19. 7. Rýn v plamenech v Kolíně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám