Hlavní obsah

Dachau - malebné historické městečko u Mnichova

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dachau, městečko kousek na sever od Mnichova, je hezkou zastávkou při putování po Bavorsku, se svou více než 1200letou historií nabízí rozmanitou nabídku pamětihodností. Zmínky o jeho existenci jsou dokonce starší než ty o Mnichově. Ale nejen to, městečko Dachau je po celém Bavorsku známé také díky svým kulturním akcím – lidovým slavnostem, vánočním trhům, hudebním koncertům a také zajímavým uměleckým výstavám.

Foto: Stadt Dachau

Pohled na městečko Dachau

Článek

Místo plné inspirace

Městečko bylo mezi umělci populární již na konci 19. a na začátku 20. století. Zdejší krajina, pro kterou byly charakteristické především vodní cesty, bažiny a močály, přitahovala spoustu významných evropských umělců. Našli zde mnoho originálních přírodních motivů a výjevů, díla některých z nich jsou dodnes k vidění ve zdejší galerii. Nejen příroda ovšem přitahuje návštěvníky, za vidění stojí třeba i historická část města, která je od roku 1984 památkově chráněna, což samo o sobě vypovídá o jejím významu.

Foto: Stadt Dachau

St. Jakobi v Dachau

Zámek v Dachau

Zámek je symbolem města, který je vidět už zdálky. V 18. století byl přestavován a v 19. století došlo dokonce i ke stržení některých částí, přesto je zde dodnes k vidění vzácný renesanční dřevěný strop ze 16. století.

Foto: Stadt Dachau

Renesanční strop na zámku v Dachau

Prostory zámku jsou proslulé také díky své skvělé akustice, díky níž se zde pravidelně konají zámecké koncerty, na které se sjíždějí lidé z dalekého okolí. Zámecké koncerty se konají nejen uvnitř, ale i ve zdejších zahradách. Mimořádné je i okolí zámku, kde se rozprostírá zdejší zámecký park, jehož historie sahá až do 16. století. Dodnes se tak můžete projít třeba působivou lipovou alejí. Ze zdejších zahrad se nabízí nádherný výhled přes Mnichov až k německým Alpám. Krásný výhled si můžete vychutnat také z teras, které se nacházejí v průchodu za starou radnicí.

Foto: Stadt Dachau

Výhledy do okolí Dachau

Místní umění v Gemäldegalerie Dachau

Tato umělecká galerie prezentuje díla z období 19. a 20. století, mezi nimiž vynikají především výjevy zdejší krajiny. Jsou to právě díla mezinárodních umělců, kteří se zde sdružovali na konci 19. a počátku 20. století a měli vliv na další vývoj moderního umění. Kromě trvalé sbírky umění jsou zde k vidění i další krátkodobější výstavy. Mimo Gemäldegalerie Dachau mohou zájemci navštívit také Bezikrsmuseum Dachau, to nabízí pohled na uměleckou historii města a okolí, a Novou galerii, která shromažďuje díla soudobého umění.

Na kole až do Mnichova

Díky tomu, že je Dachau obklopeno krásnou přírodou, perfektně se hodí i pro cykloturistiku. Návštěvníci mají možnost vydat se na výpravy po trasách v okolí města, nebo na dálkové trasy, které milovníky cykloturistiky zavedou třeba až do Mnichova. Vyberou si nadšení sportovci, rodiny s dětmi i pohodáři. S sebou si můžete zabalit košík plný bavorských specialit, jak jinak, když už budete v Bavorsku, a spojit cyklistickou výpravu s piknikem. Doporučeníhodnými jsou např. trasy Durch das Dachauer Hügeland, Ammer-Amper-Radweg, Radlring München.

Tipy na výlety do okolí
Augsburg – leží na Romantické stezce – za vidění stojí nejen zdejší renesanční radnice se Zlatým sálem, dóm nebo Mozartův dům
Mnichov – umění a kultura, gastronomie, pivní zahrádky, tradice, zámek Nymphenburg, Olympijský park, Oktoberfest a mnoho dalšího
Ingolstadt – auta (Audi muzeum), kultura, nakupování (Outlet Shopping Center – Ingolstadt Village)

Kulturní akce – vyberte si podle libosti

Zámecké koncerty, Hudební léto, lidové slavnosti Dachauer Volksfest, to je jen malý výčet toho, co se v Dachau během roku koná. Ne nadarmo se Dachau pyšní přízviskem kulturního centra před branami Mnichova.

Každou druhou sobotu v červenci se pak konají městské slavnosti. V letních měsících se v Dachau odehrává ještě jedna akce – Dachauské hudební léto –, nejedná se o jednu akci, ale mnoho rozmanitých kulturních událostí.

Nejznámějšími lidovými slavnostmi v Dachau je tzv. Dachauer Volksfest. Historie těchto slavností sahá až do roku 1652 a je spojena s koňskými dostihy. Termín slavností je od roku 1946 stejný – polovina srpna. V době slavností (10 dnů) se zde konají průvody, lidé se obléknou do slavnostních krojů a pochutnávají si na místních specialitách – pivo, klobásky a preclíky zaručeny. Návštěvníky láká nejen velmi nízká cena piva, ale také hudební koncerty a slavnostní ohňostroj. Letos se akce koná 9.–18. srpna.

Foto: Stadt Dachau

Zdejší kroje

V prosinci jsou pak na řadě tradiční vánoční trhy, na zdejší radnici je každý rok adventní kalendář v nadživotní velikosti, a každý den až do Vánoc se otevírá jedno okno s překvapením. Letos startují vánoční trhy již 28. 11. 2014.

Foto: Stadt Dachau

Piknik v zámeckých zahradách

Kromě toho se zde pak po celý rok konají různé trhy a jarmarky, na kterých jsou k dostání jak regionální produkty, tak i rukodělné výrobky.

Tipy na akce
Jazzový festival – 6. 6. 2014 – hudební jazzový koncert – 8 kapel na osmi jevištích – v rámci Hudebního léta přímo v centru města. Mimo to budou až do pozdních večerních hodin otevřeny také zdejší obchůdky a butiky
Shout out Louds a Friska Vilroj – 7. 6. 2014 – dvě švédské kapely, jejichž hudbu možná znáte ze seriálů „The O.C“ a „How I Met Your Mother“ zahrají naživo na náměstí před zdejší radnicí
Barokní piknik v zámecké zahradě – 18. července 2014 – večerní piknik za světla svíček a luceren v zámecké zahradě v doprovodu swingové kapely
Zámecké koncerty – po celý rok

Pamětní místo

Při návštěvě města Dachau nelze opomenout ani další významnou památku – pamětní a vzdělávací centrum v prostorách bývalého koncentračního tábora Dachau. Otevřeno bylo v roce 1965. Každoročně toto místo navštíví okolo 800 000 návštěvníků, kteří se vydávají po stopách vzniku koncentračních táborů v Německu. Místo je tak významným vzdělávacím střediskem, které osvětluje historické aspekty a souvislosti tehdejší doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám