Hlavní obsah

Kam na chřest? V Braniborsku se letos sezóna obzvláště vydařila

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřestová sezóna je stále v plném proudu a své o tom vědí v německém Braniborsku, kde se této pochutině říká „bílé zlato“. Letošní sklizeň je díky mírné zimě a dostatečné vlhkosti skvělá, a tak si tu chřestovou sezónu můžeme užívat až do samého konce. Ta tradičně končí o Svatojánské noci, tedy v předvečer 24. června.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Chřestu není nikdy dost, a přece se ho letos v Braniborsku urodilo požehnaně.

Článek

Největší bohatství se ukrývá pod zemí

V Braniborsku se chřest pěstuje na celkové ploše téměř tří tisíc hektarů. Loni se ho tu sklidilo asi 16 tisíc tun. Nejznámější chřestovou vesničkou je Beelitz, do jehož katastru spadá na 1300 hektarů čili téměř polovina celkové braniborské produkce. Půdu tady obhospodařuje celkem 15 farem. Vydat se prozkoumávat tuto oblast na stezku „Beelitzer Spargelstraße“ je opravdu zážitek. Podél silnic č. 246 a 88 se roztahují do šířky lány chřestu, kam jen oko dohlédne. Než dorazíte do Beelitz, tzv. chřestové metropole, potkáte i několik chráněných přírodních oblastí či cisterciácký klášter Lehnin. Konotace tohoto názvu ale nechme stranou.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Chřest vykukující z úrodné braniborské půdy

Vzhůru na chřestovou túru

Komu by nestačil pohled na nekonečné lány chřestu z auta, může se vydat i na šestikilometrovou pěší túru po naučné stezce. Ta vede od větrného mlýna v Beelitz, kde mimo jiné dodnes pracuje opravdový mlynář a rád se s vámi podělí o své znalosti historie mlynářského řemesla. Odtud také budete mít nejlepší výhled na krajinu pěstitelů chřestu a nedaleký přírodní park Nuthe-Nieplitz. Dobře značená okružní trasa vás pak zavede na východ, mezi loukami a podél všudypřítomných chřestových políček se dostanete až do Schlunkendorfu, kde jsou rovněž tři chřestové farmy. Po cestě vás směrovky budou navigovat na odpočívadla a vyhlídky, něco o historii a způsobu pěstování chřestu se dozvíte z informačních tabulí.

Foto: Günter Laurich

Větrný mlýn v Beelitz

Na návštěvě u největšího pěstitele

Největší pěstitel regionu sídlí v Klaistowě. Na dvoře farmy Buschmann & Winkelmann jsou na návštěvníky nachystaní. Jednak si tu lze chřest vypěstovaný na více než 600 hektarech půdy zakoupit v podnikové prodejně, o mnoho lákavější je však návštěva pivní zahrádky, kde vám naservírují kromě piva i výtečné chřestové pochoutky. Opodál stojí i pekárna, kde lze koupit třeba pečivo se špekem a chřestem. Kdo by raději chřest v kapalném skupenství, nechť ochutná místní kuriozitu: vysokoprocentní chřestovou pálenku či o něco slabší chřestovo-smetanový likér.

Foto: Buschmann & Winkelmann

Dáte si?

Chřestová sezóna vládne restauracím

Chřest je touto dobou opravdu všude. Nenašli byste restauraci, kde by nefiguroval alespoň v jednom pokrmu. Doporučujeme navštívit farmu Domstiftsgut Mötzow v Beetzseeheide. Chřestový bufet tu mají až do 10. července umístěný netradičně do bývalého ovčího chléva. K dostání je každý den čerstvá krémová polévka, chřestový salát s červenou čočkou, čerstvý chřest či osmahnutý na pánvi a podávaný s holandskou omáčkou.

Foto: Buschmann & Winkelmann

Košík plný chřestu

Chřestové muzeum

Braniborsko má dokonce i samostatné muzeum věnované této chutné zelenině. Nachází se v části obce Beelitz zvané Schlunkendorf. Návštěvníci se mohou seznámit se 150 let dlouhou historií pěstování chřestu v regionu, jeho léčivými účinky a významem pro ekonomiku celé spolkové země.

Užitečné odkazy

Více o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Tipy na dovolenou ve fascinující německé přírodě: www.germany.travel/enjoy

Související témata:

Výběr článků

Načítám