Hlavní obsah

Noční jízda Athénami - kde se nejlíp tančí, hraje a pije

Když nad Athénami zapadne slunce a moře i budovy vychladnou, všechny restaurace, taverny a bary rozsvítí světla a nedávno vyprázdněné uličky se začnou znovu zaplňovat. Tentokrát ale lidmi, kteří se v teplých letních večerech chtějí s dobrým drinkem v ruce bavit až od rána. Řekové, jako každý jižanský národ, ožívají hlavně v noci a strhnou s sebou i nejednoho turistu.

Článek

V posledních letech vyrostl athénský noční život z plenek a postupně dorůstá takových metropolí jako jsou Paříž, Londýn nebo Madrid. Také turisté dnes vyhledávají kromě klasických „denních“ cílů i noční zábavu. Všechno to souvisí s rostoucími nároky lidí na letní dovolenou.

Po výletu na Akropoli, do malebných uliček starého města Plaky nebo na olympijský stadion, který málem nestál, by leckdo ještě rád okusil trochu z nočního Řecka. A třímiliónové Athény nabízí i v tomhle směru širokou škálu možností.

Plaka má v noci zcela jinou tvář než za dne a spolu se čtvrtěmi Psiri a Thision tvoří centrum nočního dění v Athénách. Diskoték, rockových klubů a barů je tu nespočet, stejně tak tu uši turistů vyslechnou jazz, hip hop nebo latinské rytmy. Často také narazí na řecké melodie okořeněné dávkou jazzu, kterým se říká rembetika. Příjemné na nočním životě v Athénách je i to, že pro zábavu nemusíte do baru či taverny vstoupit, většinou se totiž sama přesune z baru ven a rozveselí i kolemjdoucí.

Hard Rock Café i v Aténách
Každý fanoušek rock´n´rollu a cestování zná legendární síť Hard Rock Café. V Řecku je jediný Hard Rock právě v Athénách, konkrétně v ulici Filellinon. O skvělý zážitek v pravé rockové atmosféře se postará DJ, který v baru denně hraje.

Řecko v rytmu latiny

Slavným klubem, kde hraje kapela a díky skvělé zábavě tu bývá až přelidněno, je Cubanita Havana Club. Živou hudbu vkusně kombinuje s latinskoamerickými rytmy pověřený DJ. Tančírnu najdete v Psiri, na rohu Železného náměstí a ulice Kariaski.

Dalším slavným klubem je Palenque. Turisty i místní láká na košatý program, který se v rukou kapel mění každý den. V neděli se tančí tango, pondělky jsou vyhrazeny fanouškům salsy, v úterý zní z Palenque flamengo. Od čtvrtka do neděle tu zkušení instruktoři pořádají kurzy latinskoamerických tanců pro všechny návštěvníky Athén. Žáci a profesionální tanečníci najdou Palenque v ulici Farantatou. Pro návštěvu klubů, které žijí latinou, rozhodně nestačí jedna noc, kromě výše zmíněných jsou to ještě Folie, Asante nebo Caraho.

Tradice trochu jinak

Kdo se rozhodne strávit dovolenou čistě v řeckém stylu a bude proto chtít vyrazit za typickou hudbou, může navštívit restauraci Karabani naproti Kypseli Laiki. Od pátku do neděle si taky při poslechu hry na buzuki můžete pochutnat na různých řeckých dobrotách. Do zmíněné rembetiky se zase můžete zaposlouchat v klubu Rembetiki Istoria.

Otec legendy
Řecké kořeny měl kromě jiných slavných osobností i hudebník Alexis Korner, který je někdy považován za průkopníka britského blues. Za svůj život spolupracoval s významnými umělci a dokonce si vydobyl pověst duchovního otce samotných Rolling Stones.

K nočnímu velkoměstu jednoznačně patří i pomalu se linoucí tóny blues. Každý fanoušek se za nimi vydává do centra Athén do vyhlášeného jazzového klubu Parafono. Každý den a každou noc tu vystupují kapely i sólisté a hosté, kteří si s sebou přinesou nástroj, se k nim mohou přidat.

Nabídek je mnoho a vybrat si z nich jde jen těžko. Pro ty, kteří by chtěli okusit všechny styly hudby a rádi by za jednu noc stihli vše, funguje v Athénách společnost Athens Bar Crawl. Každý den po celý rok pořádá exkurze po nejosvědčenějších místech zábavy v Athénách. Jejich zákazníci za noc navštíví na 20 taveren, barů a klubů. Od rodilých průvodců, kteří exkurzi vedou, se návštěvníci dozví zajímavosti a drby ze společnosti řecké smetánky a hvězd showbyznysu.

Co jste o Řecku možná ani nevěděli:

V rubrice jsou ale i další zajímavé články - o ostrově Rhodos, Kefalonii nebo ostrově Kos. Jejich kompletní přehled najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Čtvrtý největší ostrov Řecka a zároveň jedna z vůbec nejoblíbenějších destinací. 330 dní v roce tu svítí slunce a každou noc celý ostrov ožívá kosmopolitní atmosférou.

Prý nejkrásnější ostrov Jónského moře láká na bujnou květenu, krásnou přírodu, vzácné želvy karety, ale i pulsující letoviska, taverny a čisté pláže.

Menší ostrůvek, který se do povědomí širší veřejnosti dostal hlavně po "účinkování" ve filmu Mamma Mia! Desítky romantických pláží a nespoutaná příroda.

Autor: Petra Novotná & CK ALEX

Anketa

Vyrážíte na dovolené do víru nočního života?
Ano, každý večer a spánek doháním na pláži
19,6 %
Ano, občas někam vyrazíme, ale ne každý den
58,8 %
Ne, dovolenou trávím absolutním odpočinkem a relaxem
21,6 %
Celkem hlasovalo 204 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám