Hlavní obsah

Vrtoch slavného miliardáře Onassise - soukromý ostrov Skorpios

Není mnoho slavnějších Řeků. Pokud bychom sestavovali žebříček celosvětově nejznámějších obyvatel Řecka, určitě by se umístil v první trojici. Aristoteles Onassis – multimilionář, druhý manžel Jacqueline Kennedy, arogantní obchodník i majitel soukromého ostrůvku v Jónském moři – je dodnes řeckou ikonou. Vydejme se po jeho stopách a poodkryjme některá tajemství jeho života.

Článek

Nedaleko pobřeží ostrova Lefkada, na dohled z pobřeží městečka Nidri leží ve vlnách Jónského moře menší ostrůvek, který se na první pohled ničím neliší od jiných, kterých jsou v řeckých vodách stovky. Když ale průvodce řekne, že ho kdysi koupil sám Aristoteles Onassis, oči všech turistů se rázem upnou na moře.

„Dodnes ostrov Skorpios patří Ariho potomkům,“ použije průvodce tvar Onassisova jména, který je rozšířený mezi většinou Řeků. Získání ostrůvku, jehož tvar opravdu vzdáleně připomíná útočícího škorpióna, ale nebylo snadné.

Když zařehtá úřední šiml…

„Onassis měl původně v plánu koupit pustý ostrůvek Panagia u jižního pobřeží Thassosu, u kterého na přelomu 50. a 60. let pravidelně kotvil se svou jachtou. Byl totiž vášnivým rybářem,“ pokračuje ve vyprávění. Úřední šiml ale řehtal stále hlasitěji a multimilionáři Onassisovi došla trpělivost. Porozhlédl se po ostrůvcích v Jónském moři a tady mu šly úřady na ruku. Za několik týdnu byl Skorpió jen jeho.

Nebýt žen, všechny peníze světa by byly k ničemu
A. Onassis

Stopy po slavném řeckém rodákovi najdete i v přístavu městečka Nidri. Vděčným objektem fotoaparátů je tady totiž bronzová Onassisova socha v životní velikosti. Pokud byste ale chtěli navštívit přímo ostrůvek Skorpió, pak máte smůlu. Nesmlouvavá ochranka vás na něj nepustí. „Není ale problém si ostrov fotografovat nebo se koupat v jeho blízkosti,“ ujišťuje provozovatel výletní lodi, který ke Skorpiu pořádá vyjížďky.

V obležení krásných žen

Během nich, zatímco si prohlížíte useknutý vrcholek upravený na heliport, budovy a hrobku s Onassisovými ostatky, průvodce odvypráví Onassisův život, který sice nebyl snadný, ale na druhou stranu vždy spojený s krásnými ženami.

Věděli jste, že…
… v jednom z pozdějších rozhovorů Jacqueline Kennedy přiznala, že u Aristotela Onassise hledala hlavně pocit zázemí a bezpečí? … Onassis byl synem zkrachovalého obchodníka s tabákem a začínal svou kariéru s kapitálem 250 dolarů? … v mládí pracoval jako spojovatel v telefonní ústředně v Buenos Aires? … se Aristoteles Onassis stal milionářem už před svými 30. narozeninami? … v roce 1956 Onassis založil leteckou společnost Olympic Airways?

„Nebýt žen, všechny peníze světa by byly k ničemu,“ to prý pronesl na konci svého života. Ačkoli v podnikání ho jeho konkurenti považovali spíše za ďábla, ženy, se kterými žil, uměl rozmazlit. Pravdou ale je, že některé z nich používal jen jako své hračky, nebo jako nástroj posílení své prestiže a postavení.

První významnější ženou jeho života byla známá operní diva Maria Callasová. Právě ona otevřela Aristotelovi vrátka do nejvyšších kruhů Argentiny, kam zamířil poté, co ztroskotal jeho plán uchytit se ve Spojených státech. Právě díky ní se stal honorárním konzulem v Argentině a vytvořil si tak kontakty, které později mnohokrát zužitkoval ve svůj prospěch.

Manželství v rytmu Řecka

Nakonec si v roce 1946 ale vzal Řekyni Athinu Livanos, dceru jednoho z nejmocnějších rejdařů v Řecku. „Sňatek byl vlastně nasnadě, protože už tehdy Onassis vlastnil poměrně slušnou flotilu a během druhé světové války jeho lodě ve velké míře využívaly Spojené státy,“ dozvíte se dál. V téhle době už jen minimum věcí připomíná to, že Onassis původně začínal jako prodejce tabáku v Argentině.

Nicméně manželství s temperamentní Řekyní nepatřilo k ukázkovým. Vydrželo sice 12 let, vzešli z něj syn a dcera, ale po rozvodu si Athina vzala největšího Onassisova konkurenta na trhu a je nasnadě, že si Onassisova obchodní tajemství nenechala pro sebe.

Život s první dámou

Jeho ženou byla i vdova po zavražděném prezidentovi Kennedym. Jacqueline se s miliardářem Onassisem setkala ještě v době, kdy byl Kennedy naživu. Onassis je tehdy pozval na svou jachtu a podle pozdějších vzpomínek, se jí podsaditý Řek s velkým nosem, do něhož se zakusovaly velké černé brýle, na první pohled nezamlouval.

Kdyby tak šla smrt podplatit...
A. Onassis

Onassis si u ní nešplhl ani svým arogantním a sebestředným chováním. Nicméně i přesto jí po několika letech, když už byla vdovou, náhle zatelefonoval. Po úvodním odmítnutí Jackie ke schůzce nakonec svolila. A Onassis, který nebyl zvyklý prohrávat, opět dosáhl svého. „20. října 1968 se právě na Skorpiu konala v kruhu rodiny a přátel skromná svatba,“ vypráví s pohledem na ostrov průvodce.

Přes počáteční vášeň došlo mezi manželi časem k odcizení. To se prohloubilo ještě víc po smrti Onassisova syna Alexandra v roce 1973. Cestu zpátky k sobě našli až v roce 1975 – to už ale Onassisovi zbývaly poslední měsíce života. „Kdyby tak šla smrt podplatit,“ řekl prý tehdy, ale dáma s kosou úplatky nebere.

Aristoteles Onassis skonal ve Francii 15. března 1975 a pohřben byl na ostrůvku Skorpio vedle svého syna. Jacqueline ho přežila o 19 let. Po „Ariho“ smrti se stáhla do ústraní a pracovala jako redaktorka vydavatelství Viking Press. Život Aristotela Onassise a příběh jejich lásky ale žije dodnes. Důkazem toho jsou i výletní lodě plné turistů, které každý den vyrážejí k ostrůvku Skorpió.

Co jste o Řecku možná nevěděli:

Přečíst si můžete i články o Kefalonii, Rhodosu, Lefkadě nebo specifikách řecké kuchyně. Kompletní přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Hotel se nachází nedaleko centra městečka Agios Nikitas, na kopci s výhledem do okolí, pláž je vzdálena asi 15 minut chůze.

Ubytování pro nejnáročnější klienty - luxusní vily s designovým nábytkem a službami na nejvyšší úrovni. Vlastní zahrada a bazén.

Hotelový komplex leží v rozlehlých zahradách přímo u jedné z pláží na Kefalonii. Hotel má tvar amfiteátru a unikátní výhled na moře.

Anketa

Jakému typu stravování dáváte na dovolené přednost
plná penze
23,6 %
polopenze
56,4 %
jen se snídaní
5,4 %
bez stravy
14,6 %
Celkem hlasovalo 838 čtenářů.

Athina, poslední žijící potomek

Athina je Aristotelovou vnučkou a narodila se až deset let po jeho smrti. Její matka, jediná Onassisova dcera, zemřela už tři roky po jejím narození. Žila sice v rodině svého otce, Thierryho Roussela, podnikatele ve farmaceutickém průmyslu, ale ten měl svou vlastní rodinu a o dceru se příliš nezajímal.

Athina zdědila více než dvě miliardy americký dolarů. Část jich byla uložena ve formě majetku nadace Alexandros, který řídil pětičlenný výbor. Athina se později pokusila stát předsedkyní tohoto výboru, ale soud v tomto sporu rozhodl v její neprospěch. Uškodily jí její dřívější výroky o tom, že má averzi vůči všemu, co je řecké.

Od roku 2003 žije v brazilském Sao Paulu s žokejem a olympionikem Alvarem Mirandou, zvaným Dodo. V roce 2005 se vzali. Dodo byl od prvního dne jejich manželství světovými médii osočován z toho, že má na Athině nejraději její majetek. Nicméně spolu s Athinou a jejich dcerkou Viviene žijí spokojeně v Jižní Americe a spekulace bulváru je nechávají v klidu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám