Hlavní obsah

Nejstarší tunel Evropy - Eupalinos, geniální stavba antických stavitelů

Prorazit více než kilometr dlouhý tunel současně ze dvou směrů s odchylkou pouhých 4 centimetrů? To je kumšt i dnes, kdy máme k dispozici nejmodernější techniku. Řekové to ale dokázali už před 2500 lety! Přesvědčit se o tom můžete na vlastní oči na ostrově Samos. Eupalinův tunel u městečka Pythagorion je turistům přístupný a ti nad starověkou precizností jen žasnou.

Článek

Výstavbu tunelu vedl Eupalinos, ale na stavbě se podle všeho svými výpočty podílel přímo Pythagoras, slavný filosof a matematik, jehož výroky o obsahu čtverců a vlastnostech pravoúhlých trojúhelníků dodnes straší ty, kteří se s počty moc nemusí.

Genialita antických stavitelů

Tunel pod kopcem Kastro původně vznikl jako přivaděč vody do tehdejšího dvacetitisícového hlavního města ostrova Samos. Jak přesně a za pomoci čeho Řekové zaměřovali, nevíme, ale fakt, že se v 1036 metrů dlouhém tunelu obě skupiny stavitelů potkaly jen s minimální odchylkou, je unikátní. „Navíc tím, že tunel vedl skrz kopec, byl ukrytý před nepřáteli,“ říká průvodce. „Nikdy se tak nestalo, že by město někdo odřízl od pitné vody. Později štola sloužila i jako úniková cesta.“

Do nejstaršího dochovaného tunelu v Evropě je po nezbytných rekonstrukcích dnes povolený vstup i turistům a místo se mezi nimi těší velké oblibě. Na jižní pobřeží Samosu jich přijíždí za odkazem génia Pythagora stále víc a víc.

Pythagorův pohár spravedlnosti
Pythagoras a jeho odkaz jsou jedněmi z mnoha lákadel ostrova Samos. Vydat se můžete do města, kde se tento genius narodil a jako suvenýr si domů přivést „pohár spravedlnosti“. Prý ho vymyslel opravdu on a nádoba hlídá, aby vína dostali všichni stejně. Pohár má totiž rysku a speciální systém kanálků, kterými vám vyteče veškerý obsah – pokud jste chamtiví a nalijete si vína více, než byste měli.

Ostrov Samos i se slavným tunelem leží v Egejském moři v souostroví Dodekanesos. Občas se tady tvrdí, že leží na křižovatce kontinentů – vždyť do Turecka je to 1200 metrů – jen tak široký je pás moře, který ostrov od turecké pevniny odděluje.

Nejlepší muškát na světě

Díky příznivému klimatu je celý rok Samos porostlý zelenou vegetací, ale hlavně: „Daří se tady výborně vinné révě,“ říká delegát. Místní sladké muškatové víno patří prý k nejlepším na světě a je ve velkém dodáváno do Vatikánu. „Tam ho kněží používají jako mešní víno,“ dodává ještě.

Dát si ho samozřejmě můžete i v některé z taveren. Třeba zase v městečku Pythagorion, kde jsme dnešní povídání začali a které patří k nejvýznamnějším turistickým lokalitám ostrova. „Město leží v blízkosti jediného letiště a navíc je tu pěkná pláž s pozvolným vstupem do moře,“ vysvětluje některé důvody oblíbenosti delegát.

Pythagorion – to je spleť klasických řeckých úzkých uliček, ale i přístav se sochou Pythagora s rukou vztyčenou tak, aby s podstavcem svírala pravý úhel – originální pocta autorovi matematických pouček a slavné věty o součtu obsahu čtverců.

Koktejl historie a pláží

Pythagorion ale není hlavním městem ostrova. „Tím byl ve starověku,“ upozorňuje průvodce. Dnes má tuto důležitou funkci město Samos, nebo chcete-li Vathy, kam míří spousta turistů do archeologického muzea.

Samozřejmě, že i Samos, jako drtivá většina řeckých ostrovů, disponuje spoustou krásných pláží. „Na Samosu najdete jak písečné, tak oblázkové,“ říká o možnostech koupání a opalování informační brožurka. Na severovýchodě ostrova, v letovisku Kokkari, je možné vyrazit na místní nudistickou pláž. Členité pobřeží tady nudisty skrývá před pohledy ostatních návštěvníků pláže.

Podle řeckých legend je Samos i rodištěm bohyně Héry – manželky boha Dia a tím pádem „první dámy“ mezi bohy. Turistům tuhle skutečnost připomíná místní chrám Heraion, který jí Řekové zasvětili.

Kam vyrazit na výlet?
PatmosOstrov Patmos dělí od Samosu asi 2 hodiny plavby. Prohlédnout si na něm můžete vyhaslý vulkán nebo se vydat po stopách svatého Jana. Žil tady prý před dvěma tisíciletími a jeho předpověď – Apokalypsa - vznikla právě tady. Jeho odkaz tu dodnes připomíná klášter a suvenýry s ikonami.
EfessTurecko je na dohled pobřeží Samosu, tak proč toho nevyužít? Vyplout můžete třeba do Efessu k ruinám chrámu bohyně Artemis, který je jedním ze sedmi starověkých divů světa. Součástí výletu je i zastávka v přístavu Kusadasi, kde je možnost poobědvat, popřípadě si vyzkoušet smlouvání na místním bazaru.
Okruh ostrovemPokud vás plavby lodí nelákají, pak můžete zůstat nohama pevně na zemi a projet si Samos. Během výletu je možné ochutnat místní výborná vína, nebo ve vesničce Karlovassi nakoupit originální keramiku. Ve vesničce Pirgos vás pro změnu omámí vůně koření – oregana, tymiánu a sušeného česneku

Doporučujeme k přečtení:

Vydali jsme i články o žebříčku nejkrásnějších pláží, dovolené na luxusní lodi, věštírně mrtvých v Řecku nebo o tradiční výrobě olivového oleje. Výčet všech článků je na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Samos

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Samos:

Hotelový komplex leží v rozlehlé zahradě a disponuje i 3 bazény, ke krásné zátoce je to jen 150 metrů, ideální pro rodiny s dětmi.

Rodinný hotel uprostřed rozlehlé zahrady jen pár metrů od písešné pláže. Součástí je bazén, do centra letoviska jezdí několikrát denně autobus.

Pětihvězdičkový hotel pro nejnáročnější klienty leží přímo na pláži oceněné Modrou vlajkou v letovisku Pythagorion na jihu ostrova.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Co je pro vás na letní dovolené nejdůležitější?
Kvalita moře a pláže
40,7 %
Kvalita hotelového servisu
3,8 %
Dostatek přírodních a kulturních zajímavostí
53,2 %
Dostatek sportovních aktivit
2,3 %
Celkem hlasovalo 626 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám