Hlavní obsah

Město hříchu a neřesti: Pattaya láká na krásné pláže i zábavu pro dospělé

Někdy se o ní hovoří jako o asijském Las Vegas. Ne snad proto, že by tu bylo tolik kasin. Ale noční život je s tím v „opravdovém“ Las Vegas srovnatelný. A možná ho i předčí. Thajská Pattaya je město zábavy pro dospělé, město hříchu a na rozdíl od Las Vegas i město na mořském pobřeží. Mírnou kocovinu po noční návštěvě baru tak můžete vyležet pod slunečníkem na pláži.

Foto: ESO travel

Nejméně srážek spadne v oblasti kolem města Pattaya od prosince do dubna, tohle období se proto nejvíce hodí pro plážovou turistiku.

Článek

Válka rozhodně nepřináší nic dobrého. Nicméně byla to právě válka, která z města Pattaya udělala jedno z největších turistických letovisek v jihovýchodní Asii. Pravda, původně byla Pattaya především městem, kam jezdili vojáci za povyražením. Nicméně dnes ze sebe nálepku města hříchu Pattaya smývá. A narazíte tu i na další (byť občas pořádně bizarní) druhy zábavy.

Pattaya se probouzí v noci

Když o srovnávaných věcech řekneme, že jsou jako noc a den, bereme většinou noc jako něco negativního. V Pattayi to platí opačně. Noc je tu středobodem všeho dění. Za světla se sice odehrává spousta kulturních akcí pro turisty, opravdový odvaz ale začíná, jakmile padne tma, a trvá poměrně dlouho. Spát se chodí tak kolem páté. Tehdy totiž začíná neoficiální noční klid.

Spát lze pochopitelně mnohem dříve, ovšem člověk tak přijde o zábavu, která vrcholí právě v noci. Hlavně si ale musí dát špunty do uší. Se zábavní špičkou totiž přichází i velký hluk, odevšad zní hudba, hlasitý smích, sem tam ohňostroj. V pět ráno ale skutečně nastává „ranní večerka“ a klid vydrží až do deváté. Pak město pozvolna začíná opět ožívat, aby se zase v noci vybouřilo. Za denního světla se také vynořují všudypřítomní prodavači čehokoli, kteří mohou být trochu otravní, ale k Thajsku zkrátka patří.

Foto: ESO travel

Na přelomu tisíciletí překonala Pattaya magickou hranici pěti milionů návštěvníků ročně. Vezmeme-li v úvahu, že má město cca sto tisíc obyvatel, vyjde nám, že turistů se tu průměrně pohybuje asi tolik jako místních. V sezóně jsou domorodci v menšině.

Projděte se po legendární Walking Street

Nejvíce to „žije“ na Walking Street, což je ulice uprostřed asi kilometr dlouhé oblasti plné barů, restaurací a nočních klubů, kde si lze užít zábavu rozmanitého druhu včetně té dosti lechtivé. Thajsko má pověst země lákající na sexuální turistiku – a na Walking Street to platí dvojnásob.

Vyzkoušejte místní pivo!
Podle experta na pattayské bary (zajímavé povolání) Duncana Sterna si lze dát pivo ve více než osmi stovkách podniků ve městě Pattaya. Vyhlášený je třeba minipivovar Beerfest, který vaří čtyři druhy vlastního piva a používá přitom český chmel.

Kdo viděl Ondříčkův film Samotáři, slyšel, že „v Bangkoku plavou prostitutky v akváriích“. V Pattayi jsme nic takového nezaznamenali, nicméně je celkem běžné vidět nejen na Walking Street spoře oděné dámy lákající kolemjdoucí ke vstupu do podniků plných jejich mnohem méně oblečených kolegyň.

Foto: ESO travel

Pattaya a její rekreační centrum.

Papež a pravděpodobně i většina kardinálů by se Walking Street určitě vyhnuli, protože neřesti, alkoholem počínaje a zmíněnými dívkami konče, číhají pod blikajícími neonovými poutači na každém rohu. Kdo ale chce poznat, jak vypadají ulice proslavené sexuální turistikou, má v Pattayi velkou šanci. Stojí to za to, i když hodláte být věrní. Tahle spektakulární podívaná zprostředkovává i z dálky mnohem větší zážitek než průjezd výpadovkou na německé hranice.

Foto: Ohconfucius (Public Domain Image)

Krásných dívek lze v Pattaye potkat dost, ovšem tyhle se narodily jako muži. Transsexuálové nejsou v Thajsku ničím výjimečným.

Z ospalé vesničky ráj neřestí a lechtivé zábavy

Rájem neřestí ale Pattaya nebývala vždy. Vše začalo za vietnamské války, na místní pláže totiž jezdili v rámci dovolených odpočívat vojáci americké armády. Ti se zde snažili ulevit všem svým choutkám, které jim vojna omezila, takže začaly prosperovat především bary a nevěstince. Američané si to pamatovali i po válce, takže do letoviska Pattaya nadále jezdili. Z ospalé rybářské vesničky se tak během šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století stalo centrum zábavy.

A zábavní průmysl se začal pozvolna rozšiřovat i na méně rozporuplné kratochvíle, takže dnes se v jedné z nejnavštěvovanějších oblastí Asie dokáže zabavit celá rodina. K dispozici má třeba sloní farmu, tygří zoo nebo podvodní akvárium.

Foto: ESO travel

Do Thajska se sice s prutem příliš častonejezdí, ale ryb skýtá tamní moře dost. Na otevřeném moři se dá chytit například žralok.

Pattaya pro milovníky bizarních atrakcí

Že zábava je na pobřeží jednoho z nejužších míst Thajského zálivu prioritou, naznačuje už barvy měnící nápis Pattaya na Buddhově kopci. Jako bychom viděli trochu techničtější verzi slavného nápisu Hollywood v Los Angeles.

Vydejte se v zimě za sluncem:

Foto: archiv autora

Před kávou ze Starbucks se neschováte ani v Thajsku.

Velmi specifický druh trávení volného času nabízí také pobočka podivuhodného amerického řetězce muzeí Ripley's Believe It or Not! Museum. Najdeme tu scvrklou lidskou hlavu, voskovou figurínu vytvořenou podle čtyřokého muže, masku z lidské kůže, ale i třínohého koně a další bizarní úkazy.

Také sportu se dá užít ve stotisícihlavé Pattayi dost. O potápění u thajského pobřeží už byly napsány stohy článků, tady ale kvete i golf. Organizace IAGTO, zabývající se turistikou zaměřenou na zelená hřiště s jamkami, ocenila město jako nejlepší pro golf v celé oblasti Asie a Oceánie.

Co se dá v Thajsku také spatřit?

Inzertní sdělení: Vydejte se do Thajska!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Vydejte se s námi na kombinovaný pobytový zájezd, během kterého na vlastní oči spatříte největší lákadla Bangkoku a pak prožijete deset dní na panenském ostrově Ko Samui – v luxusním resortu, který si sami vyberete! V nabídce tříhvězdičkové, ale i nadmíru luxusní pětihvězdičkové resorty, kde se budete mít jako v pohádce!

Neláká vás polehávání na pláži? Vydejte se s námi aktivně poznávat Thajsko! Vydáte se po stopách thajského národa. Bývalá hlavní města Ayutthaya a Sukhothai patří k milníkům thajské historie. Navštívíte i Bangkok a jeho památky. Putování završíte odpočinkem u moře právě v letovisku Pattaya.

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o opičí rezervaci Mefou, o Platinovém pobřeží nebo o Detroitu, který vstává z popela. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Kolikrát jste v roce 2014 byli na dovolené?
Ani jednou.
43,4 %
Jednou - v létě.
19,8 %
Jednou - v zimě.
3,2 %
Dvakrát.
16,8 %
Třikrát.
8,6 %
Více než třikrát.
8,2 %
Celkem hlasovalo 339 čtenářů.

Pattaya a ostrovy u pobřeží

Turisté si často zpestřují pobyt v této části Thajska výlety na nedaleké ostrovy v Thajském zálivu. Blízko jsou například Ko Krok, Ko Sak nebo jeden z těch větších – Ko Lan. Ten mají lidé docela rádi, nachází se totiž jen osm kilometrů od břehů Thajska a trajekty se k němu vydávají poměrně často.

Ostrov je celkem dost zvlněný, nicméně nejvyšší bod ční jen něco přes dvě stě metrů nad moře, takže ho návštěvníci vyhledávají i kvůli lehčí turistice v příjemných nízkých lesních porostech.

O trochu dále už je Ko Phai, k němuž trvá cesta z jižního pattayského přístavu asi dvě hodiny. Největší ostrov v okolí vyniká především vysokými skalnatými útesy viditelnými z velké dálky.

Daleko na jih od Ko Lan a Ko Phai, směrem na Andamany, se nachází ostrov Phi Phi, proslavený natáčením filmového trháku Pláž s Leonardem di Capriem. Lány konopí jako ve filmu tu ale nehledejte, na Phi Phi se dají nalézt spíše vlaštovčí hnízda, z nichž se dělá v Asii oblíbená polévka (ano, čtete dobře!).

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám