Hlavní obsah

Letovisko La Romana: Tady voní doutníky a podle UNESCO mají nejkrásnější pláže světa

Nikdy před Dominikáncem neříkejte, že nejlepší doutníky vyrábějí na Kubě. Začne se smát. Nebo se naštve. Největším světovým producentem kvalitních a ručně vyráběných doutníků je totiž právě Dominikánská republika, kam po Castrově nástupu k moci navíc utekla kubánská elita mezi výrobci doutníků. Největší „továrna“ na světě dnes stojí v blízkosti města La Romana a je vděčným cílem turistů.

Foto: ESO travel

La Romana – i sem se v Dominikánské republice jezdí za krásnými plážemi.

Článek

Uvnitř ohromného komplexu Tabacalera de Garcia to příjemně voní po kvalitním tabáku. Není divu, ročně se tu z těch nejlepších tabákových listů vyrobí několik desítek miliónů doutníků nejrůznějších značek. Všechny jsou navíc válené ručně – továrna totiž zaměstnává více než 4500 zaměstnanců, kteří jsou po dlouhých letech praxe neuvěřitelně zruční.

„Vyrábíme tady doutníky několika značek, mimo jiné i slavné Romeo y Julieta nebo Montecristo,“ řekne vám průvodce během prohlídky, kterou továrna nabízí pro turisty. Jen pozor na to, že na ni nemají přístup děti mladší 18 let – což občas kříží plány jejich rodičům.

Zmodernizovaná La Romana

Továrna leží v těsné blízkosti dominikánského města La Romana, města, které dříve profitovalo z cukrové třtiny a dnes nejvíce z turistů. V roce 1999 tu otevřeli moderní letiště, místní přístav prošel modernizací, takže v něm mohou přistát i velké zaoceánské lodě, a tak tu hotelové resorty rostou jako houby po dešti. A zaměstnanost je tu téměř stoprocentní – což je v Dominikánské republice naprostý unikát.

Foto: archiv autora

Podvečer u nasvíceného bazénu v luxusním resortu – už víte, kam pojedete na dovolenou?

Do hlubin, do Zázračné jeskyně
Cueva de las Maravillas, jinak také Zázračná jeskyně, je dalším z velikých taháků celé oblasti La Romana. Obrovské jeskynní prostory hluboko pod zemí jsou působivě nasvícené, po stěnách tančí stíny a nad hlavou každou chvíli proletí netopýr. Stěny navíc zdobí stovky kreseb od Tainů, původních obyvatel oblasti, kteří jeskyni kdysi dávno využívali.

Přidat k tomu musíte ještě krásné pláže (mimochodem, Dominikánská republika má na jejich krásu i oficiální „razítko“ od UNESCO, krásnější pláže prý na planetě nejsou), několik golfových hřišť, které patří k širší světové špičce, a resorty, kde se umí perfektně postarat i o zhýčkané hollywoodské hvězdy.

Foto: ESO travel

Krásné pláže, Karibik a golfová hřiště dělájí z La Romana oblíbené dovolenkové letovisko.

Tady bydlí hvězdy!

Pověstné je v tomto směru soukromé sídlo Casa de Campo, které bylo magazínem Harper’s Bazaar dokonce zařazeno mezi deset nejkrásnějších obytných komplexů na světě. Pokud na to máte, můžete si tu koupit vilku nebo vilu – ceny se pohybují od půl do čtyřiadvaceti miliónů dolarů. Někdo tu tráví podstatnou část roku, jiný jen víkendy (takovým tady potom říkají „capitaleños“). Více je ale těch, kteří sem přijedou „jen“ na luxusní dovolenou.

Pravidelně sem prý jezdí Michelle Rodriguezová, v posledních měsících se tu objevili i Carlos Santana, Cameron Diazová nebo Beyoncé, která tady navíc pořádala velký večírek v mafiánském stylu. Dovolenou se svou budoucí manželkou Lisou Marií Presleyovou tady kdysi strávil i Michael Jackson, a ač od této události uběhlo už téměř dvacet let, resort se s ní stále rád chlubí.

Foto: ESO travel

Kromě slavného hřiště Teeth of the Dog je v okolí La Romana ještě několik dalších golfových hřišť.

A stejně tak tím, že nabízí i pětihvězdičkové ubytování v luxusních privátních vilách, že disponuje ohromnými koňskými stájemi i vlastní marinou pro jachty a plachetnice a že z některých vil je výhled na proslulé golfové hřiště Teeth of the Dog.

Zuby psa – jedno z nejkrásnějších hřišť světa
Golfové hřiště Teeth of the Dog je jedničkou mezi karibskými hřišti a také členem prestižní padesátky nejlepších hřišť planety. Projektoval ho Pete Dye, který ho označil za nejnáročnější projekt své kariéry. Hřiště totiž vzniklo v těsné blízkosti moře na velmi tvrdém korálovém podloží, které bylo potřeba výrazně zredukovat. To se povedlo a dnes je díky svým panoramatickým výhledům na hladinu považováno za jedno z nejkrásnějších golfových hřišť.
Foto: archiv autora

V Dominikáně je nejvíc živo v zimních měsících.

Mimo to je na dohled i další atrakce – Altos de Chavón, dokonalá replika středověké evropské vesničky – s úzkými dlážděnými uličkami, lampami, náměstíčkem, kašnou, a dokonce i s kostelem San Estanislao, který vypadá, jako by ho sem přenesli z evropského venkova. Celý projekt vznikl na začátku osmdesátých let 20. století a na svědomí ho mají zaměstnanci Paramount Pictures – a logicky se tu tak dodnes občas natáčejí hollywoodské filmy.

V „běžné“ dny sem potom vyrážejí turisté – a zvláště ti američtí si užívají v místních příjemných restauracích a obchůdcích se suvenýry „evropskou“ atmosféru.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Dominikánské republiky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Dominikánské republiky:

Hotel zrekonstruovaný v roce 2005 ležící přímo na tři kilometry dlouhé pláži v La Romana. Několik restaurací, barů, v blízkosti resortu jsou i čtyři kvalitní golfová hřiště.

Pravděpodobně nejluxusnější resort v celé Dominikánské republice. Více než desítka restaurací, tři golfová hřiště na dohled a dokonalý servis, který využívají i světové celebrity.

obr30:

Pět restaurací, šest barů, několik bazénů a poloha v tropické zahradě přímo na krásné dominikánské pláži. Užijte si pětihvězdičkový luxus!

Čtěte dále:

Přečtěte si i o hříšné dovolené s hvězdičkou, o nejkurióznějších hotelech světa nebo o tom, kam vyrazit v listopadu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Pojedete letos v zimě na exotickou dovolenou?
Ano, jezdíme pravidelně.
14,4 %
Ano, letos poprvé.
3,4 %
Ne, pojedeme do hor.
11,9 %
Ne, nepojedeme nikam.
70,3 %
Celkem hlasovalo 792 čtenářů.

Dva ostrůvky na dohled

Letovisko La Romana leží na pobřeží přímo naproti ostrůvku Catalina. A jen o pár kilometrů dál potom leží ostrůvek Saona. Oba patří k oblíbeným cílům výletů v Dominikáně – jsou totiž symboly nádherných dominikánských pláží.

Catalina

Pokud jste propadli kouzlu šnorchlování, pak si určitě najděte chvilku na výlet k ostrovu Catalina. Loď tady většinou zakotví přímo nad korálovými útesy a člověk se může vydat na průzkum mořského dna, případně korálů. Kousek od ostrůvku pak navíc leží i „pláž uprostřed moře“, písečná kosa, která zničehonic vystupuje z mořských vln.

Saona

Na ostrov Saona je nejlepší vyrazit na katamaránu – tak se totiž už samotná cesta promění ve velký zážitek. Pláže, které tu jsou, vypadají jako reklama na bezchybnou dovolenou a karibský ráj. A vlastně si v reklamě i zahrály – objevily se ve spotu, který propagovat známou kokosovou tyčinku. Počítejte ale s tím, že sem každý den vyráží spousta lodí i z letoviska Punta Cana, takže tu může být krapet přelidněno.

Související články

Výběr článků

Načítám