Hlavní obsah

V Juan Doliu nikdo nic neřeší, možná proto je to jedno z nejoblíbenějších dovolenkových míst

ESO travel, Lucie Štěrbová

Dominikánci si rozhodně nedělají těžkou hlavu z maličkostí. Spojením „Tomalo suave!“, což se dá do češtiny překládat jako „To je v pohodě!“, vám odpoví téměř na všechno. Pokud potřebujete zrovna něco neodkladného vyřídit, dost možná vám jejich životní krédo, že čas není jejich pánem, poleze na nervy, ale v ostatních případech rádi přeběhnete na jejich stranu a v některém z dominikánských letovisek dáte na pár dní vale veškerým starostem.

Článek

„Při výběru letoviska v Dominikáně je důležité si uvědomit, co od své dovolené vlastně čekáte,“ shodují se odborníci přes cestovní ruch. Nejznámější a nejnavštěvovanější letovisko Punta Cana může nabídnout bohatý noční život a ty nejluxusnější hotely. Poměrně novými letovisky jsou Samaná a Bayahibe, kde si užijete klidnou dovolenou přímo uprostřed přírody. A někde na půli cesty mezi těmito dvěma „extrémy“ je Juan Dolio. Letovisko, které je ideální pro aktivní dovolenou plnou výletů po Dominikáně.

Juan Dolio – brána do Dominikánské republiky

Juan Dolio je jedním z největších letovisek na jihu Dominikánské republiky. „Nečekejte tu diskotéky, které končí až s východem slunce, ani to, že si přes divoký noční život nenajdete chvíli na spánek,“ shodují se místní provozovatelé restaurací. Juan Dolio je spíše rodinné letovisko, kde se počítá s tím, že nebudete jen celý den nečinně polehávat na pláži, ale vyrážet na výlety po celé Dominikáně. K tomu, aby bylo branou Dominikány, má Juan Dolio ideální polohu – leží na pobřeží jen 30 minut jízdy od hlavního města Santo Domingo.

Každý větší hotel tu má svojí potápěčskou základnu. „Korálové zahrady dosahují až těsně k pláži, takže jsou tu ideální podmínky pro potápění a šnorchlování,“ objevuje se často na jejich webových stránkách. Na druhou stranu je ale důležité si uvědomit, že přítomnost ostrých korálů blízko břehu může dost znepříjemnit vstup do vody. Do zavazadla byste si proto měli přibalit i boty do vody s pevnou podrážkou.

V těsné blízkosti Juan Dolia leží rybářské městečko Guayacanas. Můžete do něj dojít pěšky po pláži. „A čím dál budete od centra Juan Dolia, tím méně lidí bude na pláži. Téměř prázdné pláže v Guayacanas jsou stejně pěkné jako ty přímo v Juan Doliu, ale budou vyhovovat vlkům samotářům, kteří se nechtějí o svoje soukromí dělit“ radí ochotně místní, když se jich optáte na nejlepší koupání.

… a co jsi nám přivezl?
Nakupování suvenýrů patří k letní dovolené už naprosto neodmyslitelně. Pokud chcete své příbuzné a známé potěšit něčím opravdu originálním a typickým pro Dominikánskou republiku, kupte jim šperk s larimarem, nebo dominikánské doutníky. Larimar, neboli delfíní kámen lásky, je nerost, který se těží jen na jednom místě na světě – v dominikánské vesničce Baoruco.Má modrozelenou barvu připomínající barvu delfína a ze země je ho možné vyvézt jen v podobě šperků, protože vývoz neopracovaného larimaru je přísně zakázaný. Kuřákům nezapomeňte koupit místní doutník. Zdejší obyvatelé tvrdí, že jsou mnohem lepší než ty kubánské. Proces jejich výroby je poměrně složitý a tajné receptury se dědí z generace na generaci.

Juan Dolio je ideální místo pro cestovatele, kteří chtějí poznat z Dominikánské republiky co nejvíc. Leží v relativním dosahu hlavního města a všech jeho vymožeností, v blízkosti úžasných pláží, nedaleko NP Los Haitises i „na dostřel“ nočním životem proslulého resortu Boca Chica. Každý den tak můžete vyrazit někam jinam, jedno odpoledne strávit uprostřed tropické přírody, druhý den vyrazit za koloniálními památkami Santo Dominga.

Metropole Karibiku – Santo Domingo

Právě Santo Domingo je turisticky nejvděčnějším cílem. Hlavní město Dominikány se může pyšnit mnoha nej. „V celém Karibiku nenajdete větší město,“ hrdě říkají obyvatelé dominikánské metropole, která má v aglomeraci téměř 3 miliony obyvatel. Založeno bylo už v roce 1496 a prvním starostou byl bratr Kryštofa Kolumba. Dnes je významným karibským přístavem a městem, ve kterém se alespoň architektonicky zastavil čas v 16. století. Zona Colonial, nejstarší městská čtvrť, je zapsaná i na seznamu světového dědictví UNESCO.

„Chcete se projít po nejstarší ulici v Americe, podívat se do nejstaršího amerického kostela? Tak přijeďte k nám,“ zvou zdejší obyvatelé k návštěvě jednoho z nejstarších měst celého amerického kontinentu. Starobylá pevnost Ozana je tu postavená do kontrastu s moderními obchodními centry a neutichajícím nočním životem, středověký guvernérský palác v duchu koloniální architektury doplňuje živelná latinskoamerická kultura dneška. A do toho všeho obchody s typickými dominikánskými suvenýry jako je larimar, keramika, nebo doutníky, které jsou prý ještě mnohem lepší než ty kubánské.

Turistům jde z toho všeho hlava kolem, ale nakonec rádi podlehnou kouzlu Latinské Ameriky –ať už přímo v Santo Domingu, nebo na lehátku na pobřeží Karibského moře v některém ze světoznámých letovisek.

Nenechte si ujít:
Merenque Merenque je typickým tancem Dominikánců a je naprosto stejný jako oni – živý nespoutaný smyslný. Zatančit si ho můžete v některém ze zdejších klubů, ale kurzy merenque pořádají i jednotlivé hotely – nutno podotknout, že patří k nejoblíbenějším. Jde o ojedinělý mix evropských a latinskoamerických rytmů.
Punta CanaNejoblíbenější a zároveň  také nejnavštěvovanější dominikánské letovisko – to je Punta Cana. Můžeme ji označit i za karibskou Mekku golfu. Právě tady jsou ta nejkrásnější golfová hřiště. A když k tomu přiáme ještě luxusní hotely, vyjde nám z toho ideální místo pro strávení luxusní dovolené.
Bacardi IslandPodle legendy je právě na ostrově Bacardi ukrytý ohromný pirátský poklad. I dnes sem jezdí hledači z celého světa s jasným cílem. Známý je také z reklamy na rum a tím, že je zde možnost od ledna do března pozorovat velryby. Na ostrově jsou dvě soukromé pláže a jedno z nejluxusnějších letovisek  v Dominikánské republice.

Související články:

Podrobnější informace o Dominikánské republice a přilehlých tropických ostrůvcích naleznete na tomto specializovaném webu.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Dominikánské republiky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Dominikánská republika:

Oblíbené středisko proslavené především jako výchozí místo k poznávání Dominikánské republiky a díky vynikajícím podmínkám k potápění. Písečné pláže se střídají s korálovými zahradami.

Nejznámější středisko Dominikánské republiky. Ideální podmínky k prožití nezapomenutelné dovolené Vám zajistí kvalitní hotelové komplexy s bohatým programem All Inclusive.

V poslední době stále oblíbenější středisko je známé svými dlouhými plážemi s jemným, bílým prachovým pískem. Poklidná hladina blankytně modrého moře je ideálním místem ke sportovnímu vyžití i potápění.

Anketa

Které dovolenkové středisko se vám v Dominikánské republice líbí nejvíce?
Punta Cana
36,6 %
Juan Dolio
44,4 %
Samaná
6,8 %
Bayahibe
7,9 %
jiné
4,3 %
Celkem hlasovalo 453 čtenářů.

Související články

Cayo Guillermo - kokosový ráj pro romantiky

Ostrovy a ostrůvky obklopující největší ostrov velkých Antil Kubu lákají turisty především na téměř nedotčenou panenskou tropickou přírodu. Patří mezi ně...

Výběr článků

Načítám