Hlavní obsah

Nezahrávejte si s duchy! Výstup na Uluru prý nosí smůlu a nelíbí se domorodcům

Monolit Uluru je společně s budovou Opery symbolem Austrálie. Jeho podobu zná každý, už méně lidí ale ví, že jde o posvátné území Anangů. Ti si navíc nepřejí, aby turisté šplhali na vrchol. Prý tam totiž sídlí duchové, kteří bdí nad dušemi mrtvých. Možná proto se traduje, že výstup na vrchol nosí smůlu.

Foto: Corey Leopold

Se svými rozměry je Uluru impozantní i z výšky.

Článek

Krásný a tajemný, takový je monolit Uluru. Výstup vám tu nikdo oficiálně zakázat nemůže, na druhou stranu jím ale nepotěšíte místní domorodce. Navíc nejde o žádnou nenáročnou nedělní procházku, ale o náročný výstup. Což si mnoho turistů neuvědomuje.

Uluru je posvátným územím Anangů, proto tu narazíte na desítky a desítky tabulek, jež něco zakazují. Jedna dotýkání, jiná hlasitý hovor, další focení. Nejposvátnější místa jsou dokonce oplocena a už jen za vytažení fotoaparátu následuje výstražný pohled průvodce.

Samotný výstup na plošinu, která je ve výšce 348 metrů nad okolní planinou, sice zakázaný není, ale pokud se na cestu vydáte s domorodým průvodcem, bude vás od vašeho úmyslu zrazovat. Duchové, kteří na vrcholu Uluru žijí, nesmí být totiž rušeni.

Výstup na vrchol nosí smůlu

A snahy domorodců jsou v tomto směru úspěšné. Zatímco ještě před pár lety absolvovalo cestu na vrchol sedm z deseti turistů, kteří k Uluru dorazili, dnes se povídáním o temných silách a smůle, která se na vás přilepí, pokud se nahoru vydáte, nebo si domů jako suvenýr uloupnete kousek skály, nenechají odradit jen čtyři lidé z deseti.

Foto: ESO travel

Uluru je rudé srdce Austrálie, symbol, ke kterému by měl vyrazit každý turista.

Svou roli v tom ale hraje i fakt, že výstup na horu je poměrně nebezpečný a zemřelo při něm už několik desítek lidí. Za mokra pískovcový povrch silně klouže, v pětačtyřicetistupňovém horku zase několik turistů zemřelo na infarkt. Nejznámější přírodní symbol Austrálie má v tomto ohledu pořádnou kaňku.

Vydejte se za exotikou prostřednictvím článků:

A zároveň přitahuje i milovníky konspiračních teorií. V souvislosti s Uluru se tak hovoří o mimozemských civilizacích, o tom, že jde o kus spadlé komety, že se v jeho okolí ztrácejí záhadně turisté a že Anangové tady ve skutečnosti střeží vstup do ohromného podzemního města.

Jako ledovec - je ho vidět jenom zlomek

Vědci nicméně valnou část těchto teorií vyvracejí. Uluru vzniklo přirozenými horotvornými pochody asi před 600 milióny let a odhaduje se, že nad zemský povrch ční zhruba jen jedna desetina celkového objemu. Monolit je podle nich „zavrtaný“ až do hloubky pěti kilometrů. Nicméně i to, co ční nad povrch je kolosální.

Foto: ESO travel

Monolit během dne mění barvy – od růžové, přes fialovou, až po zářivě oranžovou.

Vrcholová plošina je 348 metrů nad okolní krajinou, rozměry jsou 3,6 a 2,4 kilometru. Procházka po obvodu tak není v místním parném létě žádný med – je totiž dlouhá zhruba deset kilometrů.

Ideální dobou, kdy se k Uluru vydat, je úsvit, nebo západ slunce. To totiž skalní kolos hraje všemi barvami – ještě před východem je zašedlý, pak se zbarví do růžova, tmavě fialové, která přejde přes tmavě rudou do oranžové. Turisté cvakají fotoaparáty, prodejci suvenýrů nestíhají kasírovat…

Podobně unikátní je východ slunce u vulkánu Bromo v Indonésii. Nejkrásnější vulkán planety: Vystoupejte "Mořem písku" na indonéské Bromo

Opravdu luxusní „kemp”

The Rock, jak skále přezdívají sami Australané, je ohromným tahákem a ceny výletů a ubytování v „blízkosti“ (což je pojem v australském měřítku dosti relativní) jsou velmi vysoké. Na špici tohoto žebříčku se drží „kemp“ Longitude 131°, který tvoří luxusní chatičky a stany v blízkosti monolitu.

Kemp Longitude je ukázkovým příkladem "glampingu", luxusního kempování. Více v článku: Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné 

Foto: longitude131.com

Ráno se probudit a z postele sledovat východ slunce nad Uluru – zážitek za v přepočtu 40000 korun.

Východ slunce je tady možné pozorovat přímo z postele skrze prosklenou stěnu, západ pak třeba od opulentní večeře, kterou zaměstnanci připraví v poušti kousek od resortu. Dovolit si podobný zážitek ale může málokdo – noc tady zamilovanou dvojici vyjde na v přepočtu 40 000 korun.

A mimochodem – věděli jste, že většina Australanů prý nikdy Uluru nespatří na vlastní oči?

Inzertní sdělení: Křížem krážem Austrálií!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Austrálie:

Poznávací zájezd, který začíná cestou k magickému Uluru a pokračuje po dalších přírodních scenériích Austrálie. Deset dní na cestě, tisíce kilometrů a zážitky na celý život. Prozkoumejte itinerář cesty!

Vydejte se po nejkrásnější pobřežní cestě planety – Great Ocean Road, poznejte Canberu a všechny dominanty Sydney. Kombinace slavných míst a unikátních zážitků, které jsou typické pro jih Austrálie.

Namíchejte si australský koktejl podle svého. Základní kostra 19denního zájezdu je společná, program na jednotlivých místech je už ale jen ve vaší režii. Ubytování, strava a doprava zajištěna.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o kuriózních letištích, o ostrově duchů Hašima nebo o nejmenších státech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vystoupali byste na vrchol, nebo byste ctili přání domorodců?
Šel/Šla bych nahoru.
22,3 %
Respektoval/a bych domorodce.
77,7 %
Celkem hlasovalo 1320 čtenářů.

Kata Tjuta – ve stínu Uluru

Tak trochu ve stínu slavnějšího, ale de facto menšího Uluru, leží unikátní skalní komplex Kata Tjuta. Leží ve stejném národním parku, pro domorodce má stejný spirituální význam, tvoří ho 36 skalních útvarů, které jsou mnohdy o dvě stě metrů vyšší než Uluru, ale přesto je tady turistů o poznání méně.

Tím lépe ale pro ty, kteří sem od Uluru vyrazí. Mohou si v klidu prohlédnout ohromné rudé skalní bloky a pozorovat tady východ a západ slunce bez toho, aby se okolo nich tlačili stovky dalších turistů. Navíc skrz Kata Tjuta vede jedna z nejkrásnějších pěších stezek.

Kata Tjuta je stejně jako Uluru od roku 1985 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám