Hlavní obsah

Perly Jižní Ameriky: To jsou chodící sochy, Měsíční údolí i výborná kuchyně

Jižní Amerika, to není jen hluboká zeleň Amazonie a karneval v Riu. Zvlášť její západní pobřeží. Tady se totiž střetávají dva naprosto odlišné světy – ten moderní se světem, kterému ještě pořád vládnou tajemná božstva a přírodní síly. Přidejte k tomu ještě chodící sochy, místa připomínající povrch Měsíce, výbornou kuchyni a božskou přírodu a máte základ na unikátní trek Jižní Amerikou.

Foto: ESO travel

Po Velikonočních ostrovech se procházelo na devět stovek soch. Mnohé z nich váží desítky tun. Ne všechny se dostaly na místo určení, a tak stojí volně rozesety v krajině.

Článek

Ekvádor, Peru a Chile – to jsou tři skvosty, které lákají nejen dobrodruhy, ale v posledních letech i vyznavače klasické plážové dovolené. Mimochodem, právě v Chile před nedávnem vyrostl největší bazén planety.

Tím hlavním, za čím se ale do těchto států hlavně jezdí, jsou zdejší kultura, která je ještě pořád ovlivňovaná přítomností dávných božstev, zážitky tak nepodobné všem evropským zkušenostem, koloniální architektura a hlavně – příroda, kterou i dnes mají místní v obrovské úctě.

Foto: Alessandro Muiesan

Venuše? Ne, tohle uvidíte v Chile.

Mezi taková unikátní místa ostatně patří i to ležící v Chile a zvané El Tatio, které patří k největším a nejvýše položeným polí geotermálních pramenů na světě. Místní gejzíry vypadají nejlépe v přítmí chladných ranních hodin, nicméně i ve zbytku dne jde o úžasnou podívanou. Sloupce páry stoupají desítky metrů do vzduchu, kapky se rozlétají do všech stran a ve svitu slunce vytváří světelnou show.

Ruka uprostřed pouště
Tyto emoce podle autora Maria Irarrázabala jeho železocementová socha ruky z titulní fotografie znázorňuje. Tyčí se do výšky 11 metrů a najdeme ji v chilské poušti Atacama nedaleko města Antofagasta. „Mano del Desierto“, jak se ruce říká, byla vytvořena v roce 1992 a od začátku poutá velkou pozornost turistů.

Projděte se po jihoamerickém Měsíci

V poušti Atacama nalezneme místo zvané Moon Valley. Název zcela odpovídá tomu, co zde najdeme. Krajina vypadá opravdu jako na Měsíci, jen slavná Armstrongova americká vlajka chybí. I když Američany potkat můžeme, a to přímo zaměstnance NASA. Ti, právě kvůli podobnosti přírodních podmínek s Měsícem, tady testují různé přístroje určené pro použití ve vesmíru.

Foto: Cool-story.com

Tady nejde o zoufalou prosbu nešťastníka tonoucího v pohyblivých píscích. Socha ruky patří mezi nejvyhledávanější atrakce v poušti Atacama.

Chile také představuje ideální výchozí bod pro výlet na tajemstvími opředené Velikonoční ostrovy. Zdejší obrovské sochy, které domorodci přemisťovali do neuvěřitelných vzdáleností, byste si při putování po Jižní Americe rozhodně neměli nechat ujít. Kdo ale preferuje spíše tradiční plážové pojetí dovolené, má k tomu na pobřeží mnoho příležitostí.

Foto: i.images.cdn.com

Nejstarší město na americkém kontinentě je peruánský Caral. Najdeme ho uprostřed pouště. Tamní pyramidy pochází ze stejné doby jako ty egyptské.

Zlato, zlato, zlato, zlato!

Také v Peru není jednoduché vybrat si mezi tolika lákadly. Jistě stojí za to podívat se k pomníku pod Huascaránem, kde v roce 1970 zahynuli pod lavinou členové československé výpravy. Pochmurnou náladu si potom turista spraví při pozorování přírodních krás v oblasti Isla Incahuasi, ať už jde o planinu posetou sopečnými horninami, nebo místo plné obřích kaktusů.

O nejen kulturním, ale i materiálním bohatství indiánů se můžeme přesvědčit v muzeu zlata v hlavním městě La Pazu. Ovšem pozor, je dobře hlídané.

Až na vrchol sopky

Ekvádor nenabízí tolik světově proslavených přírodních zajímavostí jako například Chile, o to víc zde panuje atmosféra dávných dob, kdy Inkové neznali turistický ruch, pracovali na svých polích, vyráběli tradiční šperky jen sami pro sebe na ozdobu a turistický ruch pro ně představoval naprosto neznámý pojem. Ale též kultura zavlečená sem španělskými kolonizátory vytváří zajímavý ráz, především vysokým počtem kostelů a katedrál. V metropoli Quitu jich stojí opravdu požehnaně.

Vydejte se do Ameriky prostřednictvím článků:

Foto: Ivan Mlinaric

Katedrála v ekvádorském hlavním městě Quitu dokazuje, že na náboženských zvycích a stavbách si dávají Jihoameričané opravdu záležet.

Nad Quitem se tyčí dva vrcholy impozantní sopky Pichincha. Lze na ni vylézt pod dohledem horského vůdce a vychutnat si výhled na „klášter Ameriky“, jak se městu se pro velké množství církevních staveb přezdívá.

V našich končinách se množí restaurace nabízející tradiční pokrmy amerických indiánů. Na talíř v nich většinou dostanete smetanou politou tortillu ze supermarketu plněnou mraženou zeleninou a masem z klecových kuřat. Jíst tradičně připravovanou kukuřičnou placku s čerstvými místními ingrediencemi představuje zážitek zcela jiné úrovně.

A vychutnat si tuto dobrotu v prostředí ulic plných typických jihoamerických staveb, to zážitek ještě násobí. Při tom jde poznávání západní části Jižní Ameriky příjemněji. Tahle část světa ovšem nabízí úžasné zážitky i bez jídla.

Více o Jižní Americe v článcích:

Inzertní sdělení: To nejlepší z Jižní Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Všechny zajímavosti a památky patřící ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO a ještě něco navíc uvidíte během jediné cesty. Za tři týdny projedete celý západ Jižní Ameriky.

Prožijte úžasnou zimní dovolenou v nejslavnějším letovisku Kuby. Varadero žije celý den i noc, nabízí luxusní hotely i sportovní vyžití. Využít můžete navíc last minute nabídku!

Machu Picchu, širé pláně pouště Atacama a další lokality s neopakovatelnou atmosférou dávných dob, kdy se po Bolívii, Peru a Chile na neosedlaných koních proháněli indiáni.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově Dominika, o silnicích smrti nebo o neznámých rájích v Thajsku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Která ze zemí Jižní Ameriky vás láká nejvíc?
Brazílie.
15,8 %
Venezuela.
5,5 %
Chile.
16,6 %
Peru.
45,9 %
Argentina.
8,1 %
Jiná.
8,1 %
Celkem hlasovalo 603 čtenářů.

Velikonoční ostrovy

Český vědec Pavel Pavel nalezl způsob, kterým domorodci pravděpodobně hýbali známými sochami ve tvaru hlav. Pavlovo technické vysvětlení operuje s mnohem menším počtem lidí a lan, než s jakým přišli jeho předchůdci.

Ve stínu mohutných kamenných obrů zanikají další zajímavosti ostrovů. Jedná se třeba o vesnici Orongo s malbami „ptačího muže“, ústřední postavy náboženského kultu. Za zmínku stojí též umělecký trh v Hanga Roa a jeskyně Ana Kai Tangata se starobylými kresbami.

Na pětatřiceti kilometrech čtverečních hlavního ostrova žije necelých šest tisíc obyvatel. Celé území patří již více než 130 let pod správu Chile.

Více o Velikonočním ostrově najdete v článku Kam zmizeli obyvatelé Velikonočního ostrova a kdo byl záhadný Ptačí muž? 

 Je potřeba se před cestou do Jižní Ameriky nechat očkovat?

Pro cesty po Jižní Americe odborníci doporučují očkování proti tyfu, žluté zimnici, vzteklině a virové hepatitidě typu A, popřípadě ještě záškrtu, spalničkám a hepatitidě typu B.

Související články

Výběr článků

Načítám