Hlavní obsah

Chile: téměř všechny přírodní krásy na jednom místě

ESO travel, Lucie Štěrbová

Rekordně dlouhé území Chile nabízí cestovatelům jedinečnou možnost poznat během návštěvy téměř všechny přírodní krásy světa. Na hladině blankytně modrých jezer se odráží zasněžení horští velikáni And a Kordiller, rozsáhlé Národní parky a sopky doplňují mohutné ledovce a místo se zde najde i pro malebné vesničky a pouště.

Článek

Chile může díky své neobvyklé poloze nabídnout putování pouští i cestu skrze mrazivé a zasněžené pláně. Není tedy divu, že láká k návštěvě cestovatele s duší dobrodruhů, ale i turisty, kteří chtějí dát vale klasickým destinacím a prožít dovolenou aktivním a netradičním způsobem.

4380 kilometrů délky, v průměru jen 180 kilometrů šířky, 33 národních parků a 1,6 milionu turistů – to jsou čísla, která charakterizují jihoamerické Chile a dávají tušit, že půjde o něco výjimečného.

V tomto článku dále najdete:

  • Hlavní město Santiago de Chile – střet moderny a koloniální doby
  • Jezerní oblast – Temuco, Osorno, NP Huerquehué
  • Drsný, ale krásný jih – Punta Arenas, NP Torres del Paine

Díky tvaru protíná Chile několik vegetačních a klimatických pásem a v „turistickém menu“ může nabídnout jak extrémně suchou poušť Atacama, středomořské klima jezerních oblastí, tak mrazivý zážitek z antarktických pustin jižní Patagonie.

Tuto nejdelší zemi světa jako první Evropan poznal mořeplavec Fernando Magalhaes v roce 1520. Od té doby k břehům přirážely lodě s dalšími a dalšími Evropany, kteří se rozhodli začít nový život v Novém světě. Museli se vypořádat jak s nástrahami doposud nepoznaného kontinentu, tak s nepřátelstvím Mapučů – zdejších původních obyvatel. Dnes je Chile jednou z nejrozvinutějších zemí Latinské Ameriky a nabízí kontrast čisté a nepoznamenané přírody s moderními městy na úpatí majestátných And.

Santiago de Chile – brána do země

Bránou do této země je bezesporu hlavní město Santiago de Chile. Právě tady zahajují turisté své výpravy. Santiago de Chile je nejstarší město evropského původu a zároveň vůbec jedno z nejstarších měst v Latinské Americe.

Protíná se v něm krása a majestátnost budov z koloniálního období s moderností nových bulvárů, obchodních center a luxusních rezidenčních čtvrtí. Žádný návštěvník Chile by pak neměl vynechat návštěvu nejstarší církevní stavby v zemi – kostela Iglesia de San Francisco. Dnes je v něm navíc situované muzeum koloniálního umění.

Malé jihoamerické San Francisco
Valparaísa je městečko rozložené po kopcích, kde za jeden z hlavních dopravních prostředků slouží lanovky. Těch je zde rozeseto celkem 16, což je nejvíce v jednom městě na světě. Valparaísa je zároveň hlavním kulturním městem Chile, sídlí zde devět universit a díky své unikátní poloze je nazýváno nejen Malým San Franciskem, ale je zároveň součástí světového dědictví UNESCO.

Za zmínku také stojí Palacio de la Moneda – sídlo chilského prezidenta a tří ministerstev. Původně byla tato budova státní mincovnou (moneda = mince), od roku 1814 do roku 1929 se zde razily veškeré chilské drobné. V roce 1973 během převratu, který vedl neblaze proslulý Augusto Pinochet, byla stavba výrazně poničená. Dnes připomínají tyto okamžiky jen stopy po kulkách ve fasádě.

Romantiky zase potěší návštěva čtvrti Bellavista. Ta je proslulá romantickými zákoutími, klidem a atmosférou počátku minulého století. Není divu, že jejímu kouzlu propadl i básník a nositel Nobelovy ceny Pablo Neruda, který zde vystavěl dům pro svou ženu. Mimochodem – jeho jméno není náhoda. Jako velký obdivovatel Jana Nerudy si vybral za pseudonym právě jeho příjmení.

Atacama – místo, kde neprší
Pokud hledáte tip na místo, kde nikdy nebudete potřebovat deštník, vyrazte do pouště Atacama. Ta je nejsušším místem na naší planetě. V městech Arica a Calama nezaprší i několik stovek let. Podle pozorování právě v Arice v letech 1573 – 1973 nespadla jediná kapka vody. I proto tuto klimaticky extrémní oblast využívá NASA pro testování svých strojů určených pro práci na Marsu.

Do oblasti jezer a vulkánů

Takzvanou jezerní oblast a jezerní básnickou školu nemají jen v Anglii. Může se jí chlubit i jihoamerické Chile. Startovacím bodem do oblasti, která je proslulá krásnou přírodou a které podlehl i Pablo Neruda a Gabriela Mistral, je město Temuco ležící na úpatí sopky Villarica. Pod stejnou sopkou a zároveň na břehu stejnojmenného jezera leží i Pucón, město protikladů (vždyť, kde jinde si můžete během jednoho dne zalyžovat na vodních i klasických lyžích) a zároveň centrum adrenalinové dovolené v Chile.

Hříchem by bylo při návštěvě této oblasti vynechat cestu do národního parku Huerquehué – k sedmi kaskádovitým jezerům, vodopádům a do unikátního araukáriového pralesa, který si svým vzhledem v ničem nezadá s druhohorními porosty.

Další nepřehlédnutelnou dominantou této oblasti je kouřící kužel vulkánu Osorno. Ten se zrcadlí na hladině druhého největšího jezera Llanquihué. V jeho těsné blízkosti se nachází „město růží“ Puerto Varas. To bylo založeno přistěhovalci z německy mluvících zemí a nutno poznamenat, že německá tradice a kultura jsou zde cítit i dnes. Puerto Varas je díky své poloze a široké paletě služeb, které je schopné poskytnout, považováno za „hlavní město všech turistů mířících do jezerní oblasti.“

Na drsný, ale krásný jih

Součástí území Chile jsou i rozsáhlé oblasti v Patagonii. Bránou do Patagonie a zároveň nejjižnějším velkoměstem světa je Punta Arenas. Před otevřením Panamského průplavu to bylo jedno z nejvýznamnějších námořních center Jižní Ameriky. Dnes je „pouze“ výchozím bodem pro návštěvu nejznámějšího chilského národního parku Torres del Paine. Ledovce, laguny, vodopády, horské štíty, ledovcová jezera, to vše je možné spatřit v této nejnavštěvovanější chilské destinaci, která se může pochlubit nejkrásnějšími trekovými trasami na světě.

Tou nejznámější je tzv. W-hike, pětidenní trasa připomínající svým tvarem právě písmeno W. Během ní se turisté dostanou až na úpatí trojice skalních věží Las Tores, které ční nad patagonskou step do výšky 3000 metrů a které při ranním svítání slouží jako „plátno“ pro barevnou hru slunečních paprsků.

Nenechte si ujít
Lyžování v Chile Nudí vás české sjezdovky a ty alpské znáte už jako svoje boty? Vyrazte na lyžovačku do Chile. Ač se to možná nezdá, tato jihoamerická země nabízí ideální sněhové podmínky pro strávení zimní dovolené. Kvalita zázemí si v ničem nezadá se západoevropskými středisky, není proto divu, že zde trénují i reprezentanti v alpském lyžování.
Velikonoční ostrov Nejodlehlejší obývaný, nejtajemnější a dost možná i nejkrásnější ostrov světa – to je Velikonoční ostrov, který také patří Chile. Pokud chcete poodhalit roušku tajemství obestírající tajemné sochy na tomto ostrově, vydejte se na dalekou cestu (nebo si počkejte na článek, který pro vás o něm připravujeme).
Setkání s tučňáky V rezervaci Pinguneria seno Otway vás čeká zážitek, který nikde jinde opravdu nezažijete. V zátoce Otway žije největší kolonie tučňáků magellánských na světě. Podle odhadu vědců je zde zhruba 10000 těchto sympatických zvířat a díky cestovním agenturám mají turisté možnost dostat se až do jejich bezprostřední blízkosti.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Kubě, expedici do Grónska, Galapágách, Oktoberfestu v Saigonu, Vietnamu nebo Japonsku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Chile

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, -Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Chile:

Kombinace, která Vám umožní poznat kulturní tradice zemí a velkolepé přírodní scenérie, kdy spatříte mimo jiné i majestátní Aconcaguu.

Lyžování v Chile: Využijte možnosti letního lyžování ve známém letovisku, kde díky kvalitnímu prašanu trénují i reprezentanti evropských lyžařských velmocí.

Anketa

Co byste při návštěvě Chile nejraději vyzkoušeli?
Chtěl bych si tam v zimě zalyžovat
14,3 %
Rád bych navštívil Velikonoční ostrov
14,3 %
Vydal bych se na trek v Národním parku Torres del Paine
14,3 %
Zajímají mě tektonické oblasti a sopky
14,3 %
Trávil bych čas v malebných vesničkách a městech
14,3 %
Poznával bych hory a ledovce
14,3 %
Vyzkoušel bych ještě něco jiného
14,2 %
Celkem hlasovalo 2881 čtenářů.

Chiloé – chilská kolébka brambor

FOTO: ESO travel

Ostrov Chiloé je zvlněný zelený koberec ležící ve vlnách Pacifiku nedaleko chilského pobřeží. Jen málokdo ale ví, že tento ostrov proslavený díky malovaným domkům a barevným kostelíkům jako kolébka chilského folklóru, je zároveň s největší pravděpodobností i místem, kde vznikla jedna ze základních evropských potravin – brambor. Ty zde pěstovali místní obyvatelé ještě před příchodem Španělů, kteří pak brambory přivezli do Evropy. V Evropě potom následovalo jejich masové rozšíření.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám