Hlavní obsah

Na „letní“ dovolenou ještě není pozdě! Kam se vydat v říjnu za sluncem a teplem?

Ač se to mnohdy při pohledu z okna nezdá, ještě pořád není problém vyměnit podzimní plískanice za prosluněnou pláž. A to i v Evropě! V nabídkách cestovek i na začátku října člověk najde zájezdy k moři, za sluncem a vyhřátým pískem. Kde se tedy ještě stihnete před blížící se zimou ohřát?

Foto: ESO travel

Nestihli jste klasickou letní dovolenou? Za sluncem se dá odletět i teď.

Článek

Podzim mezi Čechy patří především poznávacím zájezdům po evropských městech a cestám do blízkých termálních lázní. Za vyhřátou vodou se dá ale ještě pořád vyrazit i na jih Evropy, případně do Emirátů. Za poznáním pak i dál než po Evropě – a na podzim i celkem výhodně!

Kréta na začátku října – třicítky a jasno

Léto na Krétě brzy začíná a pozdě končí. Krásné počasí s teplotami okolo 23 stupňů je tady v některých sezonách až do listopadu. Na začátku října pak nejsou výjimkou ani třicetistupňová tepla doprovázená jasnou oblohou. S postupujícím časem sice denní teploty pomalu, ale jistě klesají, nicméně pokud neplánujete jen celé dny chytat bronz, ale věnovat se třeba i poznávání památek, pak je tato část roku ideální.

Foto: archiv autora

Pláže budou na začátku října na Krétě už jenom vaše.

Člověk si navíc ušetří i úmorné fronty u památek. Třeba palác Knóssos je v létě v obležení turistů, na podzim je ale situace o poznání příjemnější. A ceny? Ty jsou v průměru o nějakých třicet procent nižší než v hlavní sezoně, v last minute nabídce jsou pak díky slevám ještě nižší.

Pláže, písek, slunce ... i teď!

Za sluncem do Dubaje

Dubaj je celoroční jistota. Zatímco v létě sem jezdí jen ti největší odvážlivci (denní teploty tu běžně ve stínu přesahují čtyřicet i pětačtyřicet stupňů), na podzim resorty ožívají. V říjnu je tu těsně pod třicet stupňů, naprosté minimum srážek a přiměřeně turistů. Kvalitní hotel se dá v last minute nabídce pořídit i za dvanáct tisíc korun.

Foto: ESO travel

Emiráty nabízejí neobyčejnou dávku luxusu.

Zhruba půl hodiny jízdy od Dubaje pak začíná emirát Sharjah, jeden z novějších cílů evropských teplomilných turistů. Místní se v posledních letech snažili dělat všechno pro to, aby sem turisty dostali. Na pobřeží tak vznikly moderní hotelové resorty, turistické atrakce i veliké obchodní centrum. A nutno říct, že se svojí taktikou slavili místní obchodníci a developeři úspěch – turistů sem jezdí stále víc.

Konzervativní Sharjah

A to i navzdory tomu, že je Sharjah mnohem konzervativnější a co do přístupu k turistům a hlavně ženám-turistkám mnohem přísnější než sousední liberální Dubaj. Mimo hotel tady platí velmi přísná pravidla v oblékání – jak pro ženy, tak pro muže. Neexistuje, aby tu žena vyrazila do ulic v oblečení, které jí nezakrývá ramena a dekolt nebo v sukni.

Foto: archiv autora

Do Dubaje se za teplem a sluncem jezdí celý rok.

Člověk si tu mimo hotel nedá ani sklenku alkoholu, i v tom totiž platí přísné náboženské regule. Na druhou stranu je to ale do sousední Dubaje jen slabá půlhodinka autem a místní luxusní hotely se soukromými plážemi mnohá jiná úskalí turistům bohatě vynahrazují.

Za poznáním za hranice Evropy

Jak už bylo řečeno, podzim patří také poznávacím zájezdům a to hlavně po Evropě. Stálicí jsou prodloužené eurovíkendy v Paříži, která je vůbec nejoblíbenějším městem pro krátké výlety v Evropě. V těsném závěsu jsou Řím s Londýnem.

Foto: ESO travel

Výlet do New Yorku se dá stihnout i za méně než týden. A podzim je pro tuhle cestu ideální doba.

Na prodloužený víkend se dá ale vyrazit i dál. Do Petrohradu, do Moskvy, ale třeba i do New Yorku. Let tam, tři noci v hotelu a let zpátky – dovolená pro ty, kteří nemají času nazbyt. Na podzim se pak taková cesta dá pořídit i o několik tisíc levněji oproti normálu.

Pro ty, kteří si nevybrali, je pak dobré počkat do konce října. To se totiž ve většině cestovních kanceláří naplno rozjíždí charterová sezona, kdy se létá za teplem a sluncem do exotičtějších destinací jako jsou Thajsko, Maledivy nebo na mezi Čechy pořád velmi oblíbenou Kubu.

Inzertní sdělení: Zajímavé zájezdy do Karibiku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Zachyťte poslední horké paprsky a vykoupejte se v moři. Na Krétu se létá ještě v říjnu. Ideální podmínky pro poznávání památek – paláce Knóssu, soutěsky Samaria. V nabídce stále spousta hotelů!

Poznejte tradiční Sharjah. Konzervativnější přístup k turistům tady kompenzují nádherné historické památky a luxusní zázemí zdejších hotelů. Teplo, slunce, luxus a možnost výletů do Dubaje.

Vyberte si z nabídky hotel, který vám nejvíce vyhovuje! V last minute nabídce možno odletět už od desíti tisíc korun. Krásné pláže, nejvyšší budova světa, obrovské obchodní centrum…

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o dovolené pro ženy, o letovisku Búzios, nebo o podzemní řece Puerto Princesa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Stihli jste letošní letní dovolenou?
Ano, a nebyla jen jedna.
25,8 %
Ano, jednu.
27 %
Ne, ale chystám se to ještě napravit.
7,5 %
Ne, a už se nikam ani nechystám.
39,7 %
Celkem hlasovalo 577 čtenářů.

V Austrálii léto teprve začne

Pokud vám už teď chybí slunce a teplo, pak byste měli zamířit na jižní polokouli, tak je totiž běh ročních období přesně opačný. V prosinci tak v Austrálii a na Novém Zélandu přivítají horka, pálící slunce a minimum srážek. Právě tehdy tam totiž začíná léto. Pro zimu je tady naopak vyhrazené období od června do srpna.

Výlet do Austrálie a na nový Zéland už ale není za hubičku. Při čtrnáctidenní poznávací cestě počítejte s tím, že cestovní kanceláři zaplatíte asi sto tisíc korun.

Přečtěte si v některém z článků, co všechno můžete na opačné polokouli zažít:

Související články

Výběr článků

Načítám